Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalost doma

.časopis .týždeň doma

X. J., A. Y., S. L. a R. K.
Mesiac po incidente pred Prezidentským palácom sa odohrali dve veci, ktoré by nemali upadnúť do zabudnutia. Prvým z nich je utorkové rozhodnutie bratislavského Krajského súdu. Podľa rozsudku totiž občianski aktivisti pred mesiacom mohli protestovať pred palácom pri príležitosti návštevy čínskeho prezidenta. Súd rozhodol že bratislavská mestská časť Staré mesto zakázala ich zhromaždenie v rozpore so zákonom. Ondrej Dostál, zatknutý pri incidente, rozhodnutie súdu komentoval aj týmito slovami: „Ešte väčší problém ako čas rozhodnutia je spôsob, obsah rozhodnutia súdu. Súd sa fakticky vyhol odpovedi na otázku, či bolo, alebo nebolo v poriadku, že bratislavská mestská časť Staré Mesto zakázala konanie zhromaždenia z dôvodu, že na Hodžovom námestí oznámila nejakú aktivitu aj Kancelária prezidenta. Súd si našiel nejaké formálne dôvody, na základe ktorých označil rozhodnutie za nepreskúmateľné a zrušil ho.“
Druhou dôležitou udalosťou bola tlačová konferencia ministra vnútra Roberta Kaliňáka. Ten oznámil, že polícia pozná identitu troch najagresívnejších mužov v čiernom: ide vraj o podnikateľov X. J., A. Y., a S. L. Podľa Kaliňáka majú všetci traja slovenské občianstvo, ktoré im bolo udelené v rokoch 2002 až 2006. Jedným z mužov v čiernom má byť aj predseda Zväzu čínskych podnikateľov na Slovensku. Či už identifikovaných mužov polícia predviedla, Kaliňák nechcel povedať. K možnej spolupráci týchto ľudí s čínskymi tajnými službami Kaliňák uviedol, že jednou z podmienok získania občianstva je previerka Slovenskou informačnou službou a ďalšími bezpečnostnými zložkami SR. Ak by mali kontakt na bezpečnostné zložky cudzieho štátu, bolo by prekvapením, keby občianstvo získali. Kaliňák tiež obvinil Ondreja Dostála, že mu ustavičným sťažovaním na postup polície a vyšetrovanie incidentu ide len o politické zviditeľnenie.
Toľko k tomu, čo Kaliňák povedal, a teraz k tomu, čo nepovedal. Nedozvedeli sme sa, prečo policajti hovorili o tom, že „tento priestor je vyhradený pre Čínu“, prečo sa muži v čiernom pohybovali aj za zábranami, prečo polícia proti mužom v čiernom takmer nezasahovala či kto je za nečinnosť polície zodpovedný. Pevne však veríme, že sa to v najbližšom čase dozvieme. Najlepšie na nejakej narýchlo zvolanej tlačovke.
.tg

Slota prehral

Žilinský Okresný súd odmietol žalobu predsedu SNS  Jána Slotu, ktorú podal proti televízii Markíza za tvrdenie, že podľa archívov ŠtB ukradol v Rakúsku auto. Slota žiadal ako odškodné 65-tisíc eur a okrem Markízy sa súdi aj s denníkom SME. Žilinský súd rozhodol, že Ján Slota ako významný politik musí takú kritiku strpieť. Rozsudok ešte nie je právoplatný.
.jd
 
List Obamovi

Bývalý slovenský prezident Michal Kováč podpísal list Václava Havla a ďalších osobností strednej a východnej Európy vrátane piatich ďalších prezidentov, ktorým sa obracajú na amerického prezidenta Baracka Obamu. Obávajú sa, že Amerika sa prestáva venovať krajinám strednej Európy a v rámci svojich priorít podceňuje hrozbu Ruska. Otázkou je, či ju  iní zase nepreceňujú.
.jd
Ich zákon
Prezident Gašparovič podpísal novelu jazykového zákona, podľa ktorej budú úrady ochraňovať štátny jazyk. Napríklad pamätné tabule v cudzej reči musia mať aj slovenský ekvivalent, ktorý sa nemôže zjaviť v menšom písme ako cudzojazyčný text (v maďarčine). Dodržiavanie zákona zaistí prípadne aj pokutami ministerstvo kultúry. Ako sme len bez tohto zákona mohli doteraz žiť?
.mh

Vláda v akcii

Ficova sociálna vláda rozdávala a minulý týždeň navrhla zvýšiť dávku v hmotnej núdzi o dve eurá, pre rodičov so štyrmi deťmi dokonca o päť a pol eura navyše. Poslanec HZDS Halecký vládu kritizoval a aby netrocháril, navrhol pridať hneď dvojnásobok. Ktovie, čo chodí po mysli zlatej mládeži, ministrom Kaliňákovi a Počiatkovi, keď hlasujú o takýchto sumách.
.jd

Reštrukturalizácia

Okresný súd v Bratislave povolil reštrukturalizáciu spoločnosti Sky Europe Airlines. Veritelia spoločnosti tak môžu začať prihlasovať svoje pohľadávky. Vedenie firmy zároveň musí predložiť ozdravný plán, s ktorým bude súhlasiť súd a veritelia. V prípade Sky Europe to znamená nájsť investora. Šéf firmy už informoval, že rokujú s tromi potenciálnymi záujemcami.
.jm

Hedviga a lekári
Dekan lekárskej fakulty Peter Labaš pre Pravdu povedal, že lekári, ktorí s ním pracovali na posudku v kauze Hedvigy Malinovej, nechcú podpísať závery, ku ktorým dospel. Posudok tak možno podpíše iba on sám. Generálny prokurátor Trnka vzápätí vyhlásil, že na lekárov sa vyvíja mediálny tlak a ovplyvňovať ich vraj mal aj dnes už zosnulý riaditeľ nitrianskej nemocnice. Dvaja nitriansky lekári pre denník Sme akýkoľvek nátlak odmietli a trvajú na svojich zisteniach.
.jm
 
Iveta Radičová
Bývalá prezidentská kandidátka a bývalá poslankyňa sa snaží, aby nebola aj bývalá politička. Po odmlke, keď sa vyskytovala iba v bulvári, sa pripomenula a v rozhovore pre český denník Mf Dnes povedala, že o päť rokov chce opäť kandidovať za prezidentku.

Rudolf Chmel
Exminister v Dzurindovej vláde sa stal podpredsedom strany Most – Híd. Predseda strany Béla Bugár už dlhšie hovoril o tom, že v strane by mali byť aj Slováci .Zatiaľ to vyzerá skôr na symbolické zastúpenie, aj keď Chmel tvrdí, že nechce byť len Slovákom do výkladu.

Anna Záborská
Europoslankyňa za KDH sa stala šéfkou slovenskej delegácie v Európskej ľudovej strane (EPP) v Európskom parlamente. Členmi EPP sú aj europoslanci za SDKÚ a SMK. Na rozdiel od minulosti však už Záborská nebude predsedníčkou Výboru pre práva žien a rodovú rovnosť. 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite