Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Santa muerte

.lenka Bartošová .časopis .týždeň vo svete

V Taliansku aj v iných krajinách sa mafia často skrýva za náboženstvo. No drogové kartely v Mexiku sú z tohto pohľadu mimoriadne zaujímavé. Modlia sa k „Santa Muerte“, v preklade k svätej Smrti. Už názov kultu je na zamyslenie.

Trhy v Tijuane, Mexico City či Monterrey sú preplnené soškami, ktoré znázorňujú Santa Muerte ako kostru s červeným, bielym, zeleným či čiernym závojom – pre lásku, šťastie, finančný úspech a ochranu. Za jednu dáte aj 300 dolárov.
V marci mexická vláda zničila vyše 30 svätostánkov svätej Smrti ako reakciu na prepojenie kultu s organizovaným zločinom. Americkí katolícki predstavitelia zvonia na poplach, pretože kult začína mať zástancov (prevažne mexických emigrantov) v Chicagu, New Yorku, v Denveri a Phoenixe. Mnohí Mexičania však tvrdia, že svätá Smrť nemá nič spoločné s obchodníkmi s drogami a podsvetím.
Kuriózne sú aj obety, ktoré jej veriaci nechávajú pri nohách: fľaše tequily, cigarety či marihuana. Podľa väčšiny mexických katolíkov sa k svätej Smrti utiekajú najmä prostitútky, obchodníci s drogami, zlodeji a vrahovia. Pri zmasakrovaných telách, ktoré za sebou nechávajú drogové kartely, sa často nájdu sošky svätej Smrti, čo vyvracia akúkoľvek pochybnosť, že mexickí narcos túto kontroverznú svätú neuznávajú.

.narcocorridos
To, že niekto verejne spieva piesne o vraždách, násilí a drogách, je v našich končinách prakticky nemysliteľné. Aspoň nie v takom rozsahu ako v Mexiku, kde takýchto spevákov stretnete na ulici, vypočujete si ich piesne v rádiu, uvidíte ich klipy v televízii a kúpite si ich albumy v obchodoch. V mnohých prípadoch sú slávnejší a bohatší než ich „normálni“ kolegovia. Volajú ich narcocorridos a mnohí im prisudzujú kontakty s drogovými kartelmi.
Tradícia corridos sa objavila v Mexiku na začiatku minulého storočia. Piesne sú o chudobe, banditoch a iných kriminálnikoch, o nelegálnych mexických prisťahovalcov v USA a aj o vášni a láske. O pašerákoch drog začali spievať v Mexiku na začiatku 30. rokov a odvtedy nabral tento trend také rozmery, že mexická politická strana PRI dala návrh na zakázanie narcocorridos. Poslanci žiadajú až 10 rokov väzenia pre tých, ktorí  napomáhajú, produkujú či distribuujú narcocorridos a iný materiál, ktorý môže byť hodnotený ako propagácia drogových kartelov. Väčšina mexických štátov vyzvala miestne rádia, aby nepúšťali do éteru tieto piesne, pretože majú zlý vplyv na mladých ľudí.
Pravdepodobne najznámejšou hviezdou narcocorridos je skupina Los Tigres del Norte. Ich posledný album len v USA zaznamenal predaj vyše 500-tisíc kusov. Hovorca ich nahrávacej spoločnosti Fonovisa Records sa vyjadril takto: „Ich piesne neoslavujú život drogových dílerov, oni len rozprávajú príbehy.“ Pravdou však je, že v poslednom čase zaznamenali úspech s piesňou Las mujeres del Juarez, ktorá hovorí o vraždách žien v Ciudad Juarez.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite