Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

.časopis .týždeň vo svete

Berluscoland
Taliansko už dávno nie je žiadnou ťažkou váhou svetovej politiky, a tak pozornosť zahraničnej tlače pútajú väčšmi výstrelky extravagantného lídra ako závažné kroky miestnych potentátov. Platí to aj o minulotýždňovom summite G8 v historickej L’Aquile, ktorú pred troma mesiacmi postihlo ničivé zemetrasenie. To bol aj hlavný dôvod presunu stretnutia z pôvodne plánovanej sardínskej La Maddaleny do centra regiónu Abruzzo. Svoj ťah premiér Silvio Berlusconi zvečnil aj v oficiálnom logu summitu, ktoré hlásalo From La Maddalena to L’Aquila. Bez ohľadu na to, či mal na to dôvod pragmatický („naliať“ peniaze do zdevastovanej oblasti), alebo ideový (upútať pozornosť na hrdinstvo ťažko skúšaných obyvateľov), je jasné, že to bol chybný krok. Berlusconimu sa podarilo upriamiť svetlo kamier len na množstvo nesplnených sľubov, ktoré súkal z rukáva bezprostredne po zemetrasení. Aj po troch mesiacoch žijú miestni obyvatelia v improvizovaných podmienkach stanových mestečiek a hotelových izieb, čo nezabudli svetu vytrúbiť prostredníctvom paródie prezidentského hesla Baracka Obamu – Yes we camp. Čo si myslia o súcitnej prechádzke prvých dám po meste, naznačili transparentom a nápisom The last ladies na tričkách.
Schôdzka najväčších ekonomík navyše zastihla talianskeho premiéra v ťažkom období. Obvinenia zo sukničkárstva padali na jeho hlavu vždy, ale posledné romániky 72-ročného dôchodcu s tínedžerkami by vzbudili úškrny a rozhorčenie aj v prípade, že by nešlo o najsilnejšieho muža formovaného kresťanskou morálkou a rímskou kultúrou Apeninského polostrova. Ktovie, aké historky si musel vypočuť Obama počas rozlúčkovej večere, na ktorej sedel v blízkosti svojho hostiteľa. Berlusconi sa totiž médiám pochválil: „Veľmi príjemne sme sa porozprávali. Hovoril mi o svojom súkromnom živote a ja jemu o svojom.“
Až doteraz talianski voliči jeho kauzy najrôznejšieho druhu prehliadali, takže aj vyše roka po voľbách si jeho vláda udržiava vysokú popularitu, ktorú zdôraznilo aj suverénne víťazstvo v nedávnych eurovoľbách. Oprávnená nespokojnosť obyvateľov regiónu Abruzza a nemiestne flirtovanie by mu však mohli v parlamentných voľbách zlomiť krk. Navyše si excesmi pod sebou podpiľuje vysnívané prezidentské kreslo, s ktorým sa v poslednom období začalo spájať jeho meno.
.imrich Gazda
CIA klamala
Riaditeľ americkej CIA Leon Panetta priznal poslancom Snemovne reprezentantov, že CIA podvádzala amerických zákonodarcov a skrývala pred nimi „významné činy“. Vyplýva to z listu siedmich demokratov, ktorý adresovali Panettovi. Špekuluje sa, že klamstvá súviseli s rôznymi akciami Bushovej administratívy, napríklad s vypočúvaním podozrivých z terorizmu.
.tg
Ujgurská tragédia 
Podpredseda Svetového kongresu Ujgurov Asgar Can vyhlásil, že obetí nepokojov v čínskej provincii Sin-ťiang bolo až 800, a nie 156, ako tvrdili čínske úrady. Mesto Urumči obsadila armáda, v piatok tam zatvorili mešity. V Pekingu bol zatknutý profesor ekonómie Ilcham Tchochtchi, etnický Ujgur, ktorý pôsobil na univerzite Mincu a písal blog o nepokojoch.
.mg
Umelé spermie
Britskí vedci tvrdia, že s použitím embryonálnych kmeňových buniek vytvorili ľudské spermie. „Je to dôležitý krok, lebo výskumníkom umožní detailne študovať, ako sa spermie formujú, a povedie k lepšiemu pochopeniu neplodnosti u mužov,“ uviedol šéf výskumného tímu Karim Nayernia. Iní vedci oponujú, že vytvorené bunky nemožno nazývať spermiami. Ešteže tak.
.tg
Nová GM
Automobilka General Motors podpísala dohodu o presune najlepších aktív na novú spoločnosť, ktorej väčšinu vlastní americká vláda. Ako informovali agentúry, krachujúca firma, ktorá bola dlho najväčším producentom áut na svete, tak vystúpila z režimu súdnej ochrany pred veriteľmi. Nový General Motors bude menší a aspoň v prvej fáze bude jeho majoritným vlastníkom vláda.
.tg
Kirgizsko Rusom
Kirgizsko nedávno poprelo špekulácie o tom, že by sa ešte dala predĺžiť americká vojenská prítomnosť na jeho území. Vyzeralo to ako príklon do inej sféry vplyvu, a zrejme to tak aj je. Rusko teraz žiada túto stredoázijskú krajinu o povolenie na zriadenie svojej ďalšej vojenskej základne – na juhu. Jednu už Rusi majú, ako aj Američania, neďaleko metropoly. Na druhú možno využijú nepoužívanú exsovietsku základňu pri meste Oš.
.mg
Širin Ebadi/
Nositeľka Nobelovej ceny za mier vyzvala svet na podporu svojej vlasti – Iránu. Hovorí, že stále prebiehajú zatýkania ľudí, ktorí sú následne väznení a obvinení napríklad z ohrozenia národnej bezpečnosti. Viac o iránskych ženách v politike sa dočítate tu.
Karel Schwarzenberg/
Knieža má ambície stať sa českým premiérom, aspoň podľa nominácie svojej strany TOP 09. „Topáci“ sa pred voľbami spojili aj s hnutím Starostovia a s nezávislými poslancami. Očakáva sa však, že nedosiahnu viac ako jednociferný volebný zisk.
Angela Merkel/
Nemecká kancelárka spôsobila rozruch udalosťou, akú by si inde sotva niekto všimol. Vyznamenala vojakov medailou za statočnosť – a bolo to v Nemecku prvý raz od druhej svetovej vojny. Pacifisti volajú na poplach – vraj glorifikuje armádu...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite