Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nikdy som nič neprivatizoval

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .téma

Rozhovor s Karolom Martinkom, bývalým generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva spoločnosti VADIUM Group, ktorá počas vlády Vladimíra Mečiara sprivatizovala Slovenské liečebné kúpele Piešťany. Martinka odpovedal na naše emailom zaslané otázky.

.v roku 1997 podpísali piešťanské kúpele, ktorých ste boli akcionárom, zmluvu o získavaní zahraničných klientov so spoločnosťou CKSK, kde ste tiež boli akcionárom. Táto zmluva bola neskôr zrušená. Dnes sa spoločnosť Swiss Finance, ktorá je postupníckou firmou CKSK, súdi s kúpeľmi o 80-miliónovú zmluvnú pokutu a úroky, čiže spolu o vyše 200 miliónov korún. Bola tá zmluva z roku 1997 podľa vás v súlade so záujmami kúpeľov? Neprofitovala z nej iba jedna strana - CKSK? 
Zmluva o obchodnej činnosti bola prínosom pre kúpele, čo jednoznačne potvrdili jednak znalecké posudky a jednak vyťaženosť kúpeľov v období pôsobenia CKSK, a. s.  Zmluvnú pokutu v takej výške považujem za neetickú, nie je v súlade s dobrými mravmi. Navyše, v zmysle judikátu Najvyššieho súdu ČR (Cdon 1398/96) je dojednanie zmluvnej pokuty pre prípad odstúpenia od zmluvy neplatné! Uvedenú skutočnosť sa akcionári, to jest VADIUM Group, a. s., dozvedeli dňa 17. 8. 2008.



.minulý rok ste ako generálny riaditeľ VADIUM Group avizovali, že v súvislosti s reprivatizáciou Slovenských liečebných kúpeľov Piešťany bude VADIUM Group žalovať Fond národného majetku a Slovensku republiku. Podala už spoločnosť Vadium Group žaloby? 
Dňa 11. 7. 2008 som sa vzdal funkcie generálneho riaditeľa a predsedu predstavenstva v spoločnosti VADIUM Group, a. s.  Nie je mi známe, či VADIUM Group, a. s., podalo žalobu, avšak dopočul som sa, že v máji VADIUM Group, a. s., a CKSK, a. s., ovládla neznáma skupina. Nie je mi známa legálnosť tohto kroku.

.na akom právnom základe žiadate zrušenie platnosti prevodu akcii SLKP na štát? V Dohode o mimosúdnom urovnaní z 2. júla 1999 medzi FNM a VADIUM Group ste totiž s prevodom akcií súhlasili a spolu s FNM ste vyhlásili, že „touto dohodou boli kompletne a bez zvyšku vysporiadané majetkové vzťahy“. Prečo dnes spochybňujete túto dohodu?
Zvolanie mimoriadneho Valného zhromaždenia VADIUM Group, a. s., bolo podmienkou vydieračov, ktorí si mysleli, že tým sťažia následné napadnutie neplatnosti tohto právneho úkonu. 

.plánujete aj vy osobne žalovať štát pre reprivatizáciu piešťanských kúpeľov?
Ja osobne som nikdy nič neprivatizoval, takže nemám ani titul na navrátenie kúpeľov.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite