Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Opäť predsedom
Novým šéfom Najvyššieho súdu ( NS) sa opäť po rokoch stal doterajší minister spravodlivosti za HZDS Štefan Harabin. Jeho zvoleniu nezabránili protesty a petície organizované mimovládnymi organizáciami ani otvorená kritika viacerých sudcov. Za Harabina hlasovalo 15 členov Súdnej rady, jeho protikandidátka, sudkyňa Najvyššieho súdu Eva Babiaková nezískala ani jeden hlas. Zasadanie Súdnej rady pripomínalo zrežírované divadielko. Jedna z členiek sa Babiakovej opýtala na jej údajný alkoholizmus, čo neskôr vysvetľovala tým, že si chcela overiť fámy. Babiaková nevylúčila, že voľbu Harabina napadne na Ústavnom súde. Viacerí právnici totiž upozornili na to, že ho volili členovia Súdnej rady, ktorí sú jeho priamymi podriadenými.
Harabina do funkcie predsedu NS menoval prezident v rekordne krátkom čase. Hneď na druhý deň po voľbe. Rezort spravodlivosti zatiaľ dočasne riadi Robert Fico. Toto riešenie prekvapilo aj niektorých poslancov za HZDS. V kuloároch sa vyjadrovali, že dočasným riadením rezortu mal byť poverený minister za ich stranu. Poslankyňa za SDKÚ Lucia Žitňanská Fica vyzvala, aby ako dočasný minister z parlamentu stiahol novelu zákona, ktorá prenáša viaceré právomoci z ministra na predsedu NS a Súdnu radu. Ak by táto novela v septembri prešla, Harabin a jeho spojenci v Súdnej rade by de facto personálne ovládali justíciu. Fico zatiaľ novelu odmietol z NR SR stiahnuť.
Okamžite po Harabinovom menovaní sa rozprúdili špekulácie, koho HZDS namiesto neho nominuje do ministerského kresla. Padali rôzne mená. Prokurátora Tibora Šumichrasta, ktorý v minulosti zrušil návrh na trestné stíhanie exministra Gustáva Krajčiho za zmarenie referenda o priamej voľbe prezidenta vraj Robert Fico odmietol. Potom sa chvíľu hovorilo o podpredsedníčke Najvyššieho súdu Daniele Švecovej alebo šéfovi Okresného súdu v Michalovciach Jozefovi Soročinovi. Podľa posledných informácií, ktoré prenikli z HZDS, boli v hre o ministerské kreslo šéfka Združenia sudcov Slovenska Jarmila Sopková-Maximová a predsedníčka Okresného súdu v Trenčíne Monika Jankovská. Vladimír Mečiar najskôr avizoval, že kandidáta predloží do konca minulého týždňa, neskôr to posunul na začiatok tohto týždňa. Problém je vraj v hľadaní širšej dohody. Nech už nominantom HZDS bude ktokoľvek, isté je, že sa máme na čo tešiť.
.jm

SNS si polepšila

Podľa minuloročných finančných správ je najbohatšou stranou Smer, ktorý má majetok vo výške 86 miliónov korún. Skokanom roka je však SNS, ktorá sa stala druhou najbohatšou stranou. V roku 2007 mala pritom iba 440-tisícový majetok, vlani už mal majetok SNS hodnotu takmer 73 miliónov korún. Podľa poslanca Rafaela Rafaja však žije jeho strana len zo štátneho príspevku a členského.
.eč, .sita

Dolu vodou

Poslanci prerokovali Správu o menovom vývoji za minulý rok, ktorú im predložil guvernér NBS Ivan Šramko. V pléne hovoril o padajúcej ekonomike, ktorú minulý rok postihli zatiaľ len mierne dôsledky krízy. Rast dosiahol 6,4 %. „Z 9,3 % v prvom štvrťroku padal na 2,5 % v štvrtom štvrťroku,“ uviedol Šramko. NBS sa tiež vyjadrila o šrotovnom, ktoré prispelo k rastu hospodárstva len minimálne.
.tg .sita

Odchod

Z druhého dôchodkového piliera od polovice novembra vystúpilo asi 26-tisíc sporiteľov. V rovnakom období do systému vstúpilo 9,5 tisíca ľudí. Ministerstvo práce a sociálnych vecí vlani odhadovalo, že z druhého piliera odíde od 30-tis. do 150-tis. sporiteľov. Druhý pilier už vláda raz otvorila, a to v prvom polroku minulého roka. Vtedy z neho vystúpilo 106-tisíc a vstúpilo 22-tisíc sporiteľov.
.tg

Záškodníci

Opozícii ide, podľa premiéra Fica, o zastavenie rozvoja Slovenska, poškodzovanie vlády a Smeru-SD pred voľbami. Ako uviedol na tlačovej besede, ktorú zvolal ako reakciu na zverejnený zoznam 32 najznámejších káuz, pri ktorých údajne prišiel štát o vyše 80 mld. Sk, len sabotéri a záškodníci mohli do zoznamu zaradiť výstavbu nového bloku atómky či vybudovanie širokorozchodnej.
.tg .sita

Nespokojní lesníci

Nominanta HZDS na čele Lesov SR Jozef Minďáša kritizujú odbory aj viacerí zamestnanci podniku. Nepáči sa im netransparentnosť a klientelizmus pri nakladaní s majetkom podniku. Na problémy v štátnej firme v otvorenom liste upozornili aj premiéra Roberta Fica a ministra pôdohospodárstva Stanislava Becíka. Ten sa Minďáša zastal a vyhlásil, že osobne garantuje, že vedenie Lesov SR je čisté a v podniku je všetko v poriadku.
.jm


Monika Beňová
Je hlúpa sliepočka a hlúpa husička, teda aspoň podľa Jána Slotu, ktorý ju takto verejne označil za jej kritiku SNS. V podstate dopadla pani europoslankyňa ešte dobre, Ján Slota zvykne ženy častovať aj oveľa tvrdšími výrazmi, ako zistila istá policajtka v garáži NR SR.

Marián Kotleba  
Už nie je trestne stíhaný za to, že svoj prejav v centre Bratislavy zakončil pozdravom správneho gardistu Na stráž. Okresná prokuratúra zastavila jeho trestné stíhanie, lebo samotný pozdrav vraj nie je možné kvalifikovať ako propagáciu fašizmu.

András Cséfalvay
Má 22 rokov, je študent VŠVU a zároveň aktuálny držteľ prestížnej Ceny Oskára Čepána. Porotu si získal videoinštaláciou, imitujúcou operu, v ktorej sám účinkuje. Cena sa udeľuje od roku 1996, víťaz okrem finančnej odmeny získava rezidenčný pobyt v New Yorku a po návrate výstavu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite