Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Teletipy

.časopis .ostatné

TELETIPY 29. 06. 2009 – 05. 07. 2009 (27. týždeň)

.teletipy:

Willenbrock (dráma, SRN, 2005)
Dvojka, Pondelok, 21:55

Bývalý východonemecký občan Bernard Willenbrock využije šancu, ktorú mu kapitalizmus v zjednotenom Nemecku ponúka a začne podnikať s ojazdenými autami. Obchod prosperuje, manželstvo mu funguje, najmä vďaka tomu, že príležitostné milostné dobrodružstvá vie dobre utajiť. Zdanlivo bezvýznamná udalosť však zničí všetky istoty jeho pokojnej existencie a život sa mu začne rozpadať. Adaptácia úspešného románu nemeckého spisovateľa Christopha Heina rozpráva o katastrofách, ktoré číhajú pod povrchom bezproblémového sveta a niekedy stačí len málo, aby vyplávali na povrch a všetko zmenili.


Cesta (dráma, Francúzsko, 2002)
Dvojka Utorok, 21:50

Sylvie je prostitútka, ktorá sa jedného dňa dostane do problémov s dvoma gangstrami. Jej dospievajúca dcéra Laurence všetko sleduje a jedného z útočníkov zabije. Aby unikli pred nebezpečnými vrahmi, musia sa matka s dcérou vydať na ďalekú cestu do miest, kde Sylvie stretla otca Laurence, svoju jedinú lásku. Cestou stretnú Joshuu, zrelého a tajomného muža, ktorý tiež pred niečím uniká. Podarí sa Sylvie dotiahnuť jej plán do konca, alebo sa vďaka Joshuuovi dostane na inú životnú križovatku? Pomalý a poetický francúzsky road-movie režiséra Oliviera Dahana.


Sladké hry minulého leta (TV film, Československo, 1969)
Dvojka, Streda, 21:50

Impresionistická farebná snímka inšpirovaná Maupassantovou poviedkou Muška a obrazmi veľkých francúzskych maliarov-impresionistov. Mladé dievča trávi voľné chvíle v spoločnosti piatich mladých mužov. Jedného z nich má rada, ďalší štyria si však myslia, že žije s každým okrem neho. A tak, keď Muška otehotnie, berú na seba kolektívne otcovstvo.
Muška však potratí... Invenčný slovenský režisér Juraj Herz a scenáristka Alta Vášová rozprávajú tento príbeh s obdivuhodnou ľahkosťou a neodolateľným, trochu trpkým a trochu ironickým úsmevom, príznačným pre Francúzsko Maupassantových čias.


Pláž (dráma/dobrodružný, USA/VB, 2000)
HBO, Štvrtok, 22:15

Mladý americký backpacker Richard, ktorý je ochotný riskovať všetko, aby došiel až na koniec svojho sna a našiel raj na zemi, prichádza do Bangkoku. V lacnom hoteli sa stretáva s francúzskou dvojicou Etiennom a Francoise a spoločne sa vydávajú hľadať utajený ostrov s nádhernou plážou nedotknutou civilizáciou. Tam vraj skutočne nájdu raj. Lenže sen sa rýchlo zmení na strašnú nočnú moru a vytúžený raj na peklo. Mnohými divákmi milovaný, no ďalšími zatracovaný film podľa novely Alexa Garlanda nakrútil režisér Danny Boyle. Do hlavnej úlohy obsadil populárneho Leonarda DiCapria.

New York, New York (muzikál, USA, 1977)
Dvojka, Piatok, 21:50

Začínajúca speváčka Francine a excentrický saxofonista Jimmy sa stretli v deň osláv konca 2. svetovej vojny. Ich láska nabrala od začiatku prudký spád. V atmosfére plnej eufórie a skvelej hudby sa zdá, že nič nie je nemožné. Ale úspech v šoubiznise si vyberá svoju daň aj na láske. Hoci Francine znáša Jimmyho egocentrizmus i rôzne excesy a obdivuje jeho muzikantský talent, on sa nedokáže vyrovnať s jej stúpajúcou slávou. Narodenie dieťaťa je smutným koncom ich vzťahu. Keď sa po rokoch opäť stretnú, môže byť pre oboch už neskoro.
Nostalgický retromuzikál predstavoval v kariére režiséra Martina Scorseseho pokus nadviazať na úspech predošlého filmu Taxikár.


Blesky nad vodou (dráma, SRN, 1980)
Dvojka, Sobota, 21:30

Blesky nad vodou je dojímavý a často až bolestný film o posledných dňoch legendárneho amerického režiséra Nicholasa Raya, ktorého preslávila predovšetkým snímka Rebel bez príčiny. Po tom, čo Rayovi diagnostikovali nevyliečiteľnú formu rakoviny, odmietol možnosť ústavnej starostlivosti v hospici - nechcel sa vytratiť z tohto sveta v jednom z tých smutných zariadení pre zomierajúcich ľudí. Namiesto toho zostal vo svojom skromnom podkroví v New Yorku, obklopený najbližšími priateľmi. Spolu s režisérom dokumentu Wimom Wendersom, sa zamýšľa nad kompromismi, úspechmi a zlyhaniami, ktoré ho v živote postretli.


Vratné lahve (komédia, ČR/VB, 2007)
Markíza, Nedeľa, 20:00


Hlavným hrdinom filmu Zdeňka a Jana Svěrákovcov je učiteľ na dôchodku Josef Tkaloun. Je však stále plný života, nápadov a chlapských túžob a nechce sa zmieriť so životom dôchodcu posedávajúceho na lavičke v parku. Zamestná sa teda vo výkupe fliaš v jednom z pražských supermarketov. Na tomto malom priestore, kde sa stretávajú fľašky s fľašami a ľudia s ľuďmi, sa z nášho hrdinu stáva pozorovateľ tragikomických osudov. Keď sa však sám do nich zapojí, môžu nadobudnúť až groteskné rozmery... Voľné a v rámci českej kinematografie jemne nadpriemerné zavŕšenie divácky úspešných "svěrákovských" filmov Obecná škola a Kolja.


.tip .týždňa

Slávnosť v botanickej záhrade (komédia, Československo, 1969)
Dvojka, Nedeľa, 20:00

Farebná feéria o potrebe zázraku v ľudskom živote, impresívne očarenie prírodou a radosťou zo života a pohybu. Mozaikovité rozprávanie o krčmárke Márii, večnej neveste, vytrvalo a márne vodiacej k oltáru otca svojich ôsmych dcér Pištu a o Pierrovi, ktorý svojím príchodom naruší
pokoj vinárskej dediny Babindol a naučí jej obyvateľov vychutnávať život. Originálny a dnes už takmer legendárny debut predčasne zosnulého Ella Havettu nezparie inšpirácie naivným maliarstvom, dielami francúzskeho impresionizmu s nemou filmovou groteskou, čerpá však aj z tradícií obyvateľov západného Slovenska.s

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite