Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

140 znakov a dosť

.elena Akácsová .časopis .médiá

Rozmáha sa nová móda. Obmedzenie čohokoľvek na 140 znakov. V Montreale je zoznamka, do ktorej môžete poslať inzerát v dĺžke do 140 znakov. Holandská agentúra hľadajúca nových ľudí požaduje žiadosti o zamestnanie v rozsahu 140 znakov. V maastrichtskom hoteli si môžete objednať na izbu jedlo, ale požiadavka sa musí zmestiť do 140 znakov. Môžete poslať požiadavky britským poslancom do parlamentu a tiež sťažnosti sanfranciskému starostovi v dĺžke – viete akej.
Prečo práve 140? Technologicky zdatnejší šípia správne, je za tým Twitter. V skratke ide o internetovú stránku, kde si vytvoríte svoj profil a pridávate tam krátke správy (tzv. mikroblogy) z internetového prehliadača alebo z mobilného telefónu formou SMS. To znamená, že prakticky odkiaľkoľvek môžete informovať o svojich aktivitách, pocitoch a názoroch. Čítať môže každý, koho to zaujíma. Ak si vás niekto pridá medzi svojich priateľov, chodia mu vaše duševné 140-znakové výpotky aj ako SMS-ky do mobilu.
Služba je mimoriadne obľúbená u mladých ľudí, z bulváru sa dá dozvedieť, že i niektoré celebrity sú od twittovania závislé. Možné je prísť aj o frajerku, ako sa to stalo priateľovi Jenifer Aniston, ktorý radšej twittoval, ako by sa venoval svojej dive.
Kto nie je na Twitteri, neexistuje. Pochopili to celebrity aj politici, na Twitteri je aj náš premiér s rovnomennou adresou http://twitter.com/naspremier.
Naivne by sa dalo predpokladať, že čím viac ľudí sa verejne písomne prejavuje, tým lepšie pre demokraciu aj pre jazyk. Žiaľ, čím viac slovného balastu sa v priestore vŕši, tým menšiu hodnotu a váhu má. Ešte horšie dostáva na frak slovenčina a nielen ona. Ak človek musí zredukovať svoj prejav na 140 znakov, možno obohatí korpus jazyka o zopár skratiek a „zmršených“ novotvarov, nezostáva mu však žiadny priestor na prívlastky, synonymá, metafory a slovné hračky, teda práve to, v čom je najčastejšie ukrytý extrakt talentu aj osobnosti.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite