Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Uraziť pravdou

.elena Akácsová .časopis .médiá

Britská spoločnosť chiropraktikov (BCA) zažalovala za verejné hanobenie a urážku na cti vedca a popularizátora vedy Simona Singha za to, že v apríli 2008 v Guardiane napísal okrem iného: „BCA... je uznávaným predstaviteľom chiropraktickej profesie a napriek tomu spokojne podporuje pseudoliečbu.“ Kameňom úrazu sa stalo slovíčko: pseudo (v angličtine bogus – pseudo, falošný, lživý).

Simon Singh, samozrejme, leží chiropraktikom v žalúdku už dlhšie a toto bola len vhodná príležitosť na odvetu. Spolu s lekárom profesorom Edzardom Ernstom napísal knihu Trick or Treatment? Alternative Medicine on Trial. V knihe aj v spomínanom článku uvádza mnohé prípady, keď chiropraktici aj ďalší alternatívci (akupunktúra, homeopatia, bylinná liečba) poškodili pacientovo zdravie, či dokonca spôsobili smrť. To všetko sú však prípady dokázateľné, a teda ako fakty nežalovateľné. Naopak, označiť niekoho za pseudoliečiteľa bez ohľadu na to, či je to pravda, alebo nie, je urážkou na cti a tá je podľa prísneho britského práva a tiež podľa predbežného rozhodnutia sudcu trestuhodná.
Singh sa proti tomu odvolal a na jeho podporu sa zdvihla mohutná vlna vo vedeckej i laickej verejnosti. K 13. júnu bolo podpísaných 10 000 ľudí pod petíciou za zmenu zákona, ktorá žiada, aby sa do vedeckých sporov neplietla ochrana cti sporiacich sa strán. Debatuje sa na blogoch aj v parlamente.
Na Facebooku vznikla početná skupina na podporu Singhovho slobodného vyjadrovania, ktorá žiada, aby každý uvážlivý vedecký autor mal možnosť písať o dôležitých veciach týkajúcich sa verejného zdravia bez strachu zo žalôb a vysokých nákladov na súdne trovy. Aj keby sa mýlil, odporcom by malo stačiť, že predložia dôkazy vyvracajúce jeho tvrdenia. BCA však o vlastnú obhajobu a verejnú odpoveď neprejavila záujem, hoci túto ponuku od redakcie Guardianu dostala.
Guardian z celého sporu vycúval, autor čelí žalobe sám, i keď mu pomáha množstvo expertov a má veľkú verejnú podporu.
Túžba po pomste a sila právnikov zatiaľ víťazí nad pravdou a zdravým rozumom. Ak BCA zvíťazí, som presvedčená že to bude Pyrrhovo víťazstvo.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite