Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Eurokozy a slovenská závisť

.martin Droppa .časopis .týždeň doma

Rozhovor s Ľubicou Kozubovou, chovateľkou kôz z Pezinka, ktorá na Ovenáliách 2009 získala cenu za kvalitu dvoch vlastných kozích syrov: s rokfortovou a s dvojitou rokfortovo-penicilínovou plesňou.

.odkedy a prečo chováte kozy?
Na chov kôz musí človek dozrieť. Ja som dozrela asi pred ôsmimi rokmi, pretože čo som nenašla u ľudí, našla som u zvieratiek.

.čo?
Kozy sú veselé, roztopašné, milé a užitočné. Ľudia zvyčajne nie. Chovám štyridsaťšesť kôz, capkov, kozliatok. Mám šľachtiteľský chov na produkciu plemenných capkov, tohto roku na capie trhy pošlem jedenásť plemenných capkov.

.je ťažké chovať na Slovensku kozy?

Ťažké je chovať každé zviera, pretože sa oň treba starať. Zvieraťu musíte dať lásku a k tomu všetko, čo potrebuje.

.je u nás záujem o kozí syr, mlieko?
Pred troma dňami som sa vrátila z pracovnej cesty po malých kozích farmách v Rakúsku. Pripomenula som si, ako sa voľakedy v každom dome na slovenskom vidieku chovali kozy, nenáročné zvieratá chudákov, často nemajúcich čo do úst, len kozie mlieko, zemiaky. Preto bol národ slovenský taký zdravý, lebo jedol zdravú stravu: mliečko, syr, žinčicu, bryndzu, kapustu, zemiaky... Mäso a koláče na sviatky. Odkedy chovám kozy, doma konzumujeme, čo nám ony dajú. Zistili sme, že tieto čisté potraviny sú nám hodnotnejšie než kúpne: konzervované, aromatizované, prifarbované.

.nepijete kravské mlieko z obchodu?
V mlieku cítim, čím kravičky boli kŕmené. Odráža sa to na jeho kvalite i chuti. Aj to, ako sú ustajnené, ošetrované.

.kozie mlieko alebo syry u nás nekúpite, ak, tak syry, ale z dovozu. Prečo?

Jeme málo syrov v porovnaní s európskymi krajinami. Nie je to len vinou obchodníkov, draho predávajúcich syry a mliečne výrobky, ale i výchovou v rodinách, školách, štátnou politikou. Je to komplex príčin, často aj výhovoriek a ľahostajnosti.

.výhovoriek a ľahostajnosti?

Hrdosť si zamieňame s pýchou a závidíme si. Závisť, naša genetická zlá vlastnosť, vplýva aj na to, že ľudia sú voči sebe neprajní. Potom si prestávajú ceniť, čo majú, začínajú vychvaľovať cudzie, zahraničné, ktoré ani nepoznajú. A tak nakupujú syry z dovozu, velebia zahraničné mliečne výrobky, pričom doma majú často lepšie, chutnejšie, zdravšie.

.chováte kozy a nad farmou vám veje zástava Európskej únie. Kadekomu to kole oči...
Robím niečo, čo tu nik iný nerobí, a čo je pritom za hranicami bežné. Motivovali ma obrázky z Írska a Anglicka, kde napríklad na cintorínoch trávu spásajú ovečky.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite