Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Smer Maďarsko?
Prešlo pár mesiacov a všetko je inak: ešte v januári ubezpečoval premiér Robert Fico, že Slovensko bude jednou z mála krajín, ktorá bude v EÚ rásť najrýchlejším tempom. A že aj napriek poklesu daňových príjmov v rozpočte nebude problém dodržať maastrichtský strop troch percent HDP. Rekordérmi sa síce staneme, ale skôr na opačnom chvoste. Minulý týždeň prišli tri zlé prognózy: Medzinárodný menový fond  (MMF) odhadol, že sa v tomto roku slovenská ekonomika zmenší o 4,5 percenta, Národná banka bola o trochu optimistickejšia (mínus 4,2), kým Počiatkovo ministerstvo označilo za svoj konzervatívny odhad prepad o 6,2 percenta. Keďže minulý rok rástol HDP o 6,4 percenta, ide o obrovský pokles. Premiér povedal, že si od ministerstva vyžiadal čo najhoršie reálne čísla: „Budem rád, ak by sme sa riadili tým najpesimistickejším odhadom, aby sme sa vyhli ďalšej revízii.“
Analytici privítali odhad ministerstva, pokladajú ho za triezvy. Podľa Jána Tótha z UniCredit Bank by rozpočtový deficit mohol na konci roka dosiahnuť viac než 3,8 miliardy eur. Deficit by tak bol vysoko nad maastrichtské tri percentá, na úrovni vyše 6 percent HDP.
Samozrejme, strašiť maďarskou cestou je z pohľadu dnešných čísel prehnané, pretože celková zadlženosť Slovenska je rádovo nižšia. Znepokojúce však je, že vláda od začiatku roka na čoraz horšie prognózy nijako nereaguje. Medziročné daňové príjmy rozpočtu boli pritom na konci mája nižšie takmer o 11 percent. Napriek tomu vláda neupravila výdavky rozpočtu, ktoré boli za predpokladu oveľa vyšších daňových príjmov naprogramované ešte koncom minulého roka, keď parlament schválil rozpočet. Kým sa teda daňové príjmy prepadajú, výdavky naďalej stúpajú (koncom mája v porovnaní s májom minulého roku o 5,5 percenta) – akoby nijaká kríza nebola. Ešte v apríli bola diera v rozpočte na úrovni 347 miliónov eur, v máji už činila vyše 830 miliónov eur.
Premiér Fico síce oznámil, že v septembri príde k revízii rozpočtu, ale vzhľadom na to, že sa už začal volebný rok, nijaké radikálne škrty sa zrejme nechystajú. Naopak, premiér uisťuje verejnosť (voličov), že sa niet čoho obávať. „V decembri sa ide vyplácať vianočný príspevok, bude valorizácia dôchodkov, všetko ako má byť.“
Maďarská dlhová špirála sa kedysi tiež začínala takto podobne.
.mh

Výzva

Mimovládne organizácie, ale aj niektorí sudcovia vyzvali ôsmich členov Súdnej rady, aby sa vyjadrili, či sa cítia nezaujatí pri voľbe predsedu Najvyššieho súdu. Na tento post kandiduje aj minister Harabin. Ten má právo sudcov menovať do funkcií, odvolávať či iniciovať  ich disciplinárne stíhanie. Niektorých členov Súdnej rady Harabin vymenoval za funkcionárov súdov.
.jm

Bez trestu

Vražda študenta Daniela Tupého zostáva zatiaľ bez trestu. Okresný súd Bratislava I oslobodil Richarda Hrotka a ďalších štyroch mužov, ktorí boli z tohto skutku obžalovaní. Podľa súdu neexistujú dôkazy, ktoré by dostatočne preukázali, že skutok spáchali. Problémy s dôkazmi priznala aj zástupkyňa prokuratúry. Súd zamietol vypočutie obžalovaných a svedka na detektore lži.
.jm

Až po poučení

Ženy, ktoré sa rozhodnú podstúpiť interrupciu, budú musieť byť od septembra informované o rizikách tohto zákroku, ako aj o možnostiach pomoci. Zákrok budú smieť absolvovať až po dvoch dňoch od tohto poučenia. Vyplýva to z novely zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorú schválil parlament. Predložili ju poslanci  Ľudmila Mušková z HZDS a Štefan Zelník zo SNS.
.jm

Koniec Interu

Priaznivci futbalového Interu Bratislava zrejme ostali mierne zaskočení, keď zistili, že ich klub predal majiteľ do Senice, a tá teda bude namiesto Interu hrať v budúcej sezóne v Corgoň lige. Hráči, ktorí ešte neboli voľní, sa tiež museli ihneď ohlásiť v Senici, inak nedostanú májovú ani júnovú výplatu. Nuž, na predaj je dnes všeličo – aj miesto v najvyššej futbalovej súťaži.
.eč
Špecializovaný súd

Parlament schválil vznik Špecializovaného trestného súdu, ktorý nahradí Špeciálny súd, o ktorom Ústavný súd rozhodol, že je v rozpore s Ústavou. Zákon predložila vláda a okrem Smeru a opozície ho podporili aj viacerí poslanci za SNS. HZDS bolo proti. Sudcovia Špecializovaného trestného súdu už nebudú dostávať príplatok vo výške šesťnásobku, ale len dvojnásobku priemernej mzdy. Nebudú musieť ani absolvovať bezpečnostné previerky. Ostal im však nárok na trvalú ochranu.
.jm


Miklós Duray
Bratislavský Krajský súd mu prikázal ospravedlniť sa SNS za to, že túto partaj pred tromi rokmi označil za fašistickú. Duray však nemusí byť celkom smutný, lebo odvolací súd mu zrušil povinnosť zaplatiť SNS odškodné jeden milión korún. Stačí „pardón“ alebo „bocsána“!
Robert Kaliňák
Polícia, za ktorú je zodpovedný, sa opäť nevyznamenala. Počas návštevy čínskeho prezidenta v Bratislave nedokázala ochrániť slovenských občanov pred útokmi agresívnych Číňanov. Viacerých slovenských aktivistov policajti dokonca zadržali a predviedli na policajnú stanicu.
Miroslav Šatan
Útočník Pittsburghu Penguins získal po zlatej medaile na majstrovstvách sveta v hokeji ďalší obrovský úspech. Jeho mužstvo zvíťazilo vo finálovej sérii NHL nad Detroitom 4:3 a vybojovalo Stanley Cup. Smutní naopak zostali Marián Hossa a Tomáš Kopecký.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite