Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Nepriateľ spravodlivosti

.jaroslav Daniška .časopis .téma

Zlý, horší, najhorší. Alebo ak chcete, Tóthová, Liščák, Harabin. Spravodlivosť na Slovensku toho za posledných 20 rokov zažila už dosť, Katarína Tóthová (1992 – 94) bola zlá ministerka, Jozef Liščák (1994 – 98) zastupujúci Ľuptákovu stranu ešte horší, ale to, čo dokázal v rezorte Štefan Harabin je dno, ktoré len tak niekto neprerazí. Morálne aj profesionálne.

Predtým, než sa dostaneme ku kauzám, pozrime sa do Harabinovej kuchyne.  „Pojednával som prípad, keď bol obžalovaný stíhaný za trestný čin ohrozovania obyvateľstva. Týmto nožom zastrašoval manželku,“ ukazuje Harabin redaktorke Života v roku 2006 nôž a natiera pritom masť na chlieb. Nechutné? Nič proti kauze s albánskym mafiánom Bakim Sadikim. Tohto Albánca, ako to na mimoriadnej schôdzi preukázal Daniel Lipšic, považovali policajné a justičné orgány z Poľska, Rakúska a Švajčiarska za hlavu organizovanej skupiny, ktorá pašovala heroín. Keby na neho platila zásada trikrát a dosť, Sadiki by dožil vo väzení.  Svedkovia, ktorí proti nemu chceli svedčiť, sa buď báli o život svoj a svojej rodiny, alebo skončili predávkovaním heroínom. Tak vyzerá rodinný priateľ slovenského ministra spravodlivosti. Pohoršenie nie je o nič menšie, ako keby sa učiteľ na základnej škole kamarátil s distribútorom detského porna alebo americký vojak s príslušníkom al-Káidy. Iste, každé prirovnanie trochu kríva a keď je raz niekto členom vlády, jeho zodpovednosť je väčšia.  Napokon, vierohodnosť zdrojov o kontaktoch medzi Harabinom a Sadikim potvrdil aj generálny prokurátor.
Krátko po tom, ako sa stal ministrom Ficovej vlády, odvolal v priebehu dvoch dní sedem predsedov krajských a okresných súdov.  Kuchtová, Bradáč, Hrnčiar, Ružička, Sobolovská a ďalší, všetko dnes už mená známe širšej verejnosti.  Odvolanie totiž nestačilo. Harabin je ako minister zodpovedný za systém perzekúcie, ktorý postihuje práve najslušnejšie a najodvážnejšie ženy a mužov v talároch. Stačí sa prísť pozrieť na disciplinárne konania v budove Najvyššieho súdu, pár poschodí pod Harabinovou kanceláriou. Vyzerá to tam horšie a trápnejšie ako v seriáli Súdna sieň na TV Joj.  Nezmyslené obvinenia, nezmyslené výsluchy, nezmyslené otázky.  Súdne siene sa dnes menia na bažiny, kde nemáte pevné pod nohami a ak chcete bezpečne prejsť, potrebujete známosť. Preto Harabin od svojho prvého dňa na úrade rozkladal systém spravodlivosti a budoval jeho opak. Preto bolo potrebné zrušiť špeciálny súd a špeciálnu prokuratúru, preto útočil na podateľne, a preto chce rok pred voľbami odísť. Aby mohol pokračovať.  
Je to zvláštny muž. Málokto vyvoláva také nesympatie ako on, málokto dosiahol také profesijné zlyhanie a morálne pohoršenie ako on. Pre Mečiara je iným Lexom. Pre Fica a túto krajinu ostáva ministrom. A pre spravodlivosť nepriateľom.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite