Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Do pozornosti

.časopis .hudba

Hudba Steve Reich
Pondelok 15. jún
Začnime pozvánkou na skutočne unikátnu akciu. Klasik minimalistickej hudby Steve Reich napísal skladbu Six Pianos pre – pochopiteľne – šesť klavírov. Kde inde by sa táto kompozícia dala zahrať lepšie než v obchode s hudobnými nástrojmi? Preto v pondelok o 18. hodine zahrajú šiesti klaviristi zo štyroch krajín Reichovu kompozíciu v hudobnom obchode MADA na Medenej ulici v Bratislave.

Divadlo Extempore
Pondelok 15. jún
Skoro každý pondelok hrá v Stredoeurópskom Dome fotografie na Prepoštskej ulici v Bratislave svoje predstavenia Divadlo Non_Garde. Tvoria ho mladí absolventi VŠMU, v ich autorských inscenáciách sa spája divadlo, hudba, tanec a vizuálne umenie. Tento pondelok možno vidieť ich úspešnú inscenáciu Extempore o ľudskej komunikácii, osamelosti a identite.

Hudba Tu v dome
Pondelok 15. jún
Tu v dome tam v Hlave XXII. A s nimi aj frakcia Acoustic Colours, konkrétne výborný huslista Stano Palúch. Tu v dome je kapela, ktorej štýl sa vymyká akémukoľvek zaradeniu. Nie je to však problém. Laco, Ozo, Mišo a Shooty hrajú napriek tomu s chuťou a vo veľkom štýle svoje pesničky vhodné do veselej krčmy aj na festivalové pódium. Určite zaznie aj veľký hit Hovno vieš.

Výstava Andrea Bartošová
Štvrtok 18. jún
Vernisáž výstavy mladej výtvarníčky Andrey Bartošovej v priestoroch galérie Tranzit.sk pod pozorným  kurátorským dohľadom Laca Terena sľubuje hudbu (DJ Rado) a guláš (Lubo Navrátil). Ale to nie je to podstatné. Ide v prvom rade o výtvarné umenie. Výstava má názov Had je diamant (Snake Eats Diamond) a pozostáva z obrazov, ktoré autorka vytvorila za posledné dva roky.

Hudba Juraj Griglák & Company
Piatok 19. jún
V rámci série koncertov Art of Livin´ v petržalskom Klube Za zrkadlom bude hladiť struny basgitary Juraj Griglák. Na pódiu okolo neho bude pritom ozaj dobrá spoločnosť: bratia Vizváriovci (basgitara a klavír), Michal Bugala (gitara) a Martin Valihora (bicie). Moderný džez, ktorý nie je len ukážkou hráčskej virtuozity, ale hudbou, zamestnávajúcou hlavu aj srdce.

Festival Nova Rock
Piatok – nedeľa 19.- 21. jún
Sezóna letných festivalov sa začína ako každý rok na Panónskych poliach pri Nickelsdorfe, kúsok od Bratislavy. Nova Rock bude tradične tvrdý: medzi headlinermi sú Nine Inch Nails, Slipknot, Metallica, Machine Head či Faith No More. O čosi jemnejšie zahrajú Placebo, Kaiser Chiefs alebo Limp Bizkit. Nepotrebujete ani pas. Stačí lístok.

Výstava Magic Words
Do 10. júla
Na kultúrou prekypujúcej železničnej Stanici Žilina – Záriečie bude až do 10. júla výstava deviatich mladých umelcov z Turecka, Francúzska, USA a Slovenska. Turecká kurátorka Ceren Turan dala dokopy diela, v ktorých umelci reflektujú svoj vlastný proces tvorby. Znie to dobre, ale čo to znamená? Nezostáva, než ísť sa pozrieť na Stanicu.

Výstava Palo Macho: Nádoby & svetlá
Do 5. júla
Výstava v bratislavskom kníhkupectve Ex Libris je venovaná jednému-jedinému autorovi a dvom konceptom. Ten autor je Palo Macho, umelec, ktorého základným materiálom je sklo. Tým konceptom sú nádoby a svetlá. Nádoby ako znaky a archetypy, svetlá ako erupcie farieb na skle. Kurátorkou výstavy v tomto sympatickom kníhkupectve je Katarína Bajcurová.

Koncert Depeche Mode
Pondelok 22. jún
Zdravotnými problémami Dava Gahana ohrozený, no vďaka špičkovej lekárskej starostlivosti a úspešnej rekonvalescencii definitívne potvrdený koncert Depeche Mode na štadióne Interu Bratislava. Depeche Mode je kapela, ktorá dokáže aj patetické prostoduchosti zahrať s takou silou, že aj pankáčom a metalistom naskakujú zimomriavky. Predkapelou budú domáci Lavagance.

Kino Gomora
Vynikajúcim spôsobom sfilmovaná kniha Roberta Savianiho o tom, ako brutálne zasahuje neapolská mafia do všedného života ľudí. Film získal Veľkú cenu poroty na MFF v Cannes v roku 2008
Gomorra, Taliansko, 2008. Réžia Matteo Garrone Námet Roberto Saviano Kamera: Marco Onorato Hrajú: Salvatore Abruzzese, Gianfelice Imparato, Maria Nazionale.

Kino Synecdoche, New York
Režijný debut scenáristu Charlieho Kaufmana o existenciálnych otázkach newyrského divadelného režiséra je plný zložitých zápletiek, alegórií a dvojzmyslov.
Synecdoche, New York, USA, 2008. Réžia a scenár: Charlie Kaufman Kamera Frederick Elmes Hrajú: Phillip Seymour Hoffman, Samantha Morton, Michelle Williams.

Kino Hannah Montana – Film
Filmové spracovanie seriálu televíznej stanice Jetix o obyčajnom dievčati, ktorého tajnou identitou je popová hviezda Hannah Montana...
Hannah Montana: Th Movie, USA, 2009. Réžia: Peter Chelsom Kamera: David Hennings Hrajú: Miley Cyrus, Billy Ray Cyrus, Emily Osment.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite