Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.časopis .film

TELETIPY 08. 06. 2009 – 14. 06. 2009 (24. týždeň)

.teletipy:

Deviaty deň (dráma, koprodukcia, 2004)
Dvojka, Pondelok, 22:10

Luxemburský kňaz Jean Bernard si viedol denník v koncentračnom tábore Dachau. Zachytával všetky udalosti hrôzostrašných dní, ale k deviatim dňom z februára 1942 v ňom chýbajú akékoľvek záznamy. Snímka režiséra Volkera Schlöndorffa je pokusom o rekonštrukciu udalostí, ktoré sa v tomto čase mohli odohrať. Režisér zmenil meno hlavného hrdinu na Henri Kremer a príbeh jeho deviatich dní prerozprával ako príbeh morálneho zápasu. Kremer je z Dachau nečakane prepustený na dovolenku. Krátko po návrate domov však zistí, že voľno dostal, aby splnil konkrétnu úlohu... Snímka je poctou stovkám duchovných, ktorí zomreli v koncentračných táboroch pre odpor voči nacistickému režimu.
Kráľ Oidipus (dráma, Maroko/Taliansko, 1967)
Dvojka Utorok, 22:10

Pasoliniho interpretácia antického mýtu o Oidipovi vychádza z klasickej Sofoklovej tragédie a Freudovej teórie o „oidipovskom komplexe". Príbeh filmu sa začína v predvojnovom fašistickom Taliansku. Mladým manželom sa narodí syn, na ktorého otec veľmi žiarli. Následne sa dej presúva do antiky a sleduje osudy malého dieťaťa, ktoré pre zlú veštbu malo byť zabité v púšti. Muž, ktorý mal tento čin vykonať, sa však nad chlapcom zľutoval a nechal ho napospas osudu. Pasolini film nakrútil v pôsobivých marockých exteriéroch a použil výtvarne pôsobivé kostýmy, ktoré vychádzajú z kombinácie mnohých prvkov antických kultúr.


Stepfordské paničky  (triler, USA, 1975)
ČT2, Streda, 20:30

Rovnomenný román obľúbeného amerického autora Ira Levina má vo svojom strede ženskú postavu, ktorá pod vplyvom prostredia prestáva rozlišovať, čo je realita a čo jej fantázia. Johanna Eberhartová uvíta nápad svojho manžela Waltera, aby sa z rušného Mahattanu presťahovali do pokojného connecticutského mestečka Stepfordu. V novom bydlisku sa všetko zdá dokonalé, možno až príliš dokonalé – predovšetkým manželky ostatných stepfordských mužov, ktoré chodia vždy perfektne upravené a ich jediným koníčkom je starosť o domácnosť a manželovo blaho. Tvorcom tejto najlepšie zadaptovanej filmovej verzie bol anglický režisér Bryan Forbes.


Čierna krv
  (dráma, USA, 2007)
HBO, Štvrtok, 23:00

Americká dráma Paula Thomasa Andersona, ovenčená mnohými cenami, zobrazuje životný vzostup drsného selfmademana Daniela Plainviewa od začiatku 20. storočia do roku 1927. Muž, ktorý na vlastnej koži vyskúšal tvrdú drinu, sa vypracuje na vplyvného naftára. Jeho celý život sa však točí len okolo práce. Nemá súkromie ani priateľov, nenávidí ľudí, nikomu nepraje úspech a jeho osobnosť sa postupne rozpadá. Danielovým najväčším protivníkom je fanatický kňaz Eli Sunday, obratný manipulátor, ktorý využíva veriacich vo svojej Cirkvi Tretieho zjavenia. V hlavnej úlohe exceluje skutočne mimoriadny a presvedčivý Daniel-Day Lewis.
Mŕtva zóna (dráma/horor, USA, 1987)
ČT1, Piatok, 22:50

Učiteľ Johnny Smith strávi po ťažkej autonehode päť rokov v kóme. Keď sa preberie, zistí, že má zvláštnu schopnosť vidieť do minulosti aj do budúcnosti. Stačí, aby sa dotkol niečej ruky, a hneď vidí, čo dotyčný prežil v detstve, alebo čo ho v dohľadnom čase čaká. Po krátkom váhaní sa rozhodne pomôcť polícii v pátraní po masovom vrahovi mladých dievok. Lenže jeho vízie ho vyčerpávajú a sú desivé. V jednej z nich dokonca vidí, ako budúci americký prezident rozpúta atómovú vojnu. Johnny náhle stojí pred ťažkou otázkou: má nechať budúcnosť tak, alebo sa pokúsi zachrániť svet? Americký film režisér Davida Cronenberga je podarenou adaptáciou románovej predlohy spisovateľa Stephena Kinga.
Reč neklame
(dokumentárny, Francúzsko, 2003)
Dvojka, Sobota, 20:00

Francúzskymi dokumentaristami sfilmovaný denník Viktora Klemperera, drážďanského profesora literatúry a filológa židovského pôvodu je aj príbehom o zneužívaní jazyka na ideologické ciele. Klemperer už v roku 1912 konvertoval na protestantskú vieru a aj vďaka svojej nemeckej manželke unikal deportáciám až do bombardovania Drážďan, keď sa mu podarilo využiť všeobecný zmätok na útek. Jeho denníky deň po dni zachytávajú vzostup a pád tretej ríše od roku 1933 až po rok 1945, pričom Klemperer v nich skúma aj postupné zmeny významu a obsahu jednoduchých slov ako "národ", "večný", či "žiť".


Správca skanzenu (dráma, Československo, 1967)
Dvojka, Nedeľa, 20:00

Posledný film "otca" československej novej vlny Štefana Uhera. Príbeh muža, ktorý sa rozhodne opustiť svoje zamestnanie, vrátiť sa do rodného kraja a stať sa správcom skanzenu. Tento krok je predovšetkým jeho osobnou vzburou proti zneužívaniu vedeckej práce. On sám cíti potrebu vrátiť sa k niečomu čistému, nájsť sám seba. Mravnú očistu a návrat k stratenej psychickej rovnováhe mu prináša osobná spoveď v rozhovore so svojou dospievajúcou dcérou. V hlavnej úlohe doktora Harmatu sa zaskvel Pavol Mikulík, ktorý získal za svoj výkon na 27. Festivale československého filmu Mladá Boleslav v roku 1989 Cenu za mužský herecký výkon.


.tip .týždňa

Zlatá šedesátá - Igor Luther/ Muž, ktorý luže (dráma, Franc./Československo, 1968)
ČT2, Sobota, 20:00

Igor Luther začínal pri filme ako pomocný rekvizitár a švenker. Od štúdií na pražskej FAMU spolupracoval najmä so slovenskými krajanmni: J. Jakubiskom, E. Havettom a I. Balaďom. Dynamická ručná kamera a reálne svetlo sa stali súčasťou jeho kameramanského štýlu, pre ktorý bol vyhľadávaný aj po emigrácii po auguste 1968. Spolupracoval aj na výbornom koprodukčnom filme Alaina Robbe-Grilleta a Martina Hollého – Muž, ktorý luže. V zložito rozprávanom príbehu s množstvom retrospektív, predstáv a halucinácií spracoval Grillet svoju obľúbenú tému pravdy a lži, skutočnosti a pretvárky. V hlavnej úlohe sa predstavil Jean-Louise Trintignant.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite