Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rímske finále

.marcel Merčiak .tomáš Prištiak .časopis

V stredu popoludní vyhral kôň sira Alexa Fergusona dostihy v Linfielde, ale jeho futbalisti v rímskom finále Ligy majstrov nepochodili. Jedno impérium padlo, druhé povstalo. FC Barcelona, ktorá je viac ako len klub (Mes que un club), má opäť mýtické mužstvo. Vyhrala všetko: Kráľovský pohár, domácu La Ligu aj Ligu majstrov. Jej hra nadchýna, má Xaviho, Iniestu, Eto´a, Henryho a geniálneho Messiho.

Tých však mala aj vlani a nič nevyhrala. Lenže v lete 2008 prišiel na lavičku Pepe Guardiola, bývalý legendárny hráč Barcelony. Ako 17-ročného si ho všimol Johan Cruyff a zaradil ho na začiatku 90. rokov do pamätného barcelonského „mužstva snov“. Ten istý Cruyff presadil vo vedení Barcy, aby po odchode Franka Rijkaarda dala šancu Guardiolovi. FC Barcelona – to je vysoká hra. Ak sa prestane dariť zahraničným hviezdam či trénerom, fanúšikovia ihneď poukazujú na nedostatok Kataláncov v tíme. Guardiolov pôvod, názorové angažovanie sa v „katalánskej veci“ či 18 rokov strávených v akadémii La Masia a na Nou Campe, to všetko mu vydláždilo cestu do horúceho kresla. V ňom ďalej kultivuje klubovú identitu, ktorú stanovil ako zákon veľký Cruyff. Guardiola o svojom učiteľovi povedal: „Cruyff postavil chrám a je na nás, nástupcoch, aby sme ho udržiavali a renovovali.“
Aj jeho hráči však prežili ťažké chvíle. Samuel Eto´o, úžasný útočník, bol viackrát na odchode z klubu – naposledy vlani v lete. Guardiola ho chcel pustiť, tak ako Deca či Zambrottu. Ak by sa našiel kupec, Eto´o by už v Barcelone nebol. Tréner si však všimol jeho nasadenie v letnej príprave v Amerike a prejavil pragmatizmus. A Eto´o bol opäť najlepším strelcom tímu v lige a dal prvý gól finále Ligy majstrov.
Guardiola vrátil Barce disciplínu. Pred sezónou odovzdal hráčom rozpis zásad. Tri základné: ak príde hráč na tréning až vo chvíli, keď sú ostatní na ploche, čaká ho finančný trest (Eto´o bol vykázaný z tréningu zato, že polemizoval s Guardiolovou direktívou). Od pondelka do piatka majú hráči polnočnú večierku (ak ich nezastihne náhodný telefonát trénera, nasleduje trest). A pri cestách za súpermi musia hráči raňajkovať, obedovať a večerať spoločne. Pomohlo.
S pýchou a hrdosťou prišli do večného mesta dvaja šampióni, tešiť sa mohol iba jeden. Neexistovala zlá alternatíva víťaza, ale po 90 rímskych minútach je Barcelona krajšou voľbou osudu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite