Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Chyby, ktoré kričia

.štefan Hríb .tomáš Prištiak .časopis .týždeň doma

Každé policajné vyšetrovanie zločinu je vážna vec, ktorá si vyžaduje veľkú zodpovednosť všetkých zúčastnených.

Ak ide o vyšetrovanie a zbieranie dôkazov o zločine vo františkánskom kláštore, je to tým vážnejšie, že žobraví mnísi nič iné než vlastnú česť a hodnovernosť nemajú. Každá chyba v postupe polície im totiž siaha na podstatu.
Je naozaj dôležité dať polícii čas a pokoj, aby na prípade dôsledne pracovala. Je  rovnako dôležité okamžite upozorniť, ak vzniká podozrenie, že polícia koná nezákonne a chybne. A podľa všetkého tak koná – minimálne v dvoch bodoch.
1. Pri zbieraní potenciálnych dôkazov v kláštore nebol podľa svedectiev viacerých mníchov pre .týždeň dodržaný zákonný postup. Prehľadávanie izieb a zadržanie osobných vecí mníchov nebolo riadne zdokumentované. Podľa jedného z nich boli napríklad už do zapečateného vreca s jeho vecami dodatočne priložené neznáme CD nosiče, o ktorých obsahu a pôvode nič nevedel. Hoci na to okamžite upozornil príslušného policajta, k náprave nedošlo. Akú hodnovernosť budú mať pri takomto postupe všetky zistenia?
2. Potvrdzujúca výpoveď kľúčovej rodinnej príslušníčky dvoch chlapcov, ktorí svedčia proti mníchom, bola zrejme získaná pod nátlakom. Podľa svedectiev viacerých mníchov pre .týždeň im totiž táto žena neskôr telefonovala, že na polícii nehovorila pravdu, že ju to mrzí, ale že sa bála dôsledkov, ktorými ju policajti strašili, ak odpovie inak. Akú cenu má potom jej výpoveď?
Možnosť zneužitia detí je veľmi vážna vec. Možnosť zámerného poškodenia mníchov tiež. Padni komu padni – ale poctivo a fér.

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite