Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Bolo to prakticky nevykonateľné

.matej Gašparovič .tomáš Prištiak .časopis .týždeň doma

Rozhovor s Jánom Krstiteľom Balázsom, guardiánom františkánskeho rehoľného domu v Bratislave.

.ako vyzeral prepad?
Nik z nás nevedel, že polícia chystá domovú prehliadku, nemali sme dôvod to ani len tušiť. Samozrejme, nepríjemne nás to prekvapilo. Ráno celý rehoľný dom obsadí 50 policajtov a robí podrobnú prehliadku, každý šuplík, zdrap papiera, ešte aj odpadkové koše. A pred budovou množstvo policajných áut. Ako na najväčších zločincov. Pritom by stačilo, keby prišla skupinka policajtov. Ako predstavený by som všetkým u nás povedal, aby sme rešpektovali ich postup a boli im k dispozícii, každý v dome by to rešpektoval. Pýtam sa, ako je možné, že polícia ide v máji zadržať troch ľudí, ktorí sa na danom mieste nezdržiavajú už od októbra? Ako je možné, že keď polícia zistí, že obvinené osoby bývajú v inom rehoľnom dome, detailne prehľadá izby všetkých členov rehoľného domu a zadrží ich osobné veci, dokonca aj zo sekretariátu a ekonomického úseku vedenia františkánskej provincie?

.predložila polícia aj iné dôkazy či indície – okrem výpovede chlapcov?
Jedinou indíciou mali byť výpovede dvoch chlapcov. Možné dôkazy mali hľadať v budove.

.čo si o celej kauze myslíte?
Som presvedčený, že táto kauza je vykonštruovaná. Celý prípad stojí na vratkých nohách. Na daných miestach a v čase, v ktorom sa skutok mal stať, z praktických dôvodov vykonaný byť nemohol. Ide o najfrekventovanejšie priestory v objekte a navyše v najfrekventovanejšom čase. Verím, že polícia bude tento prípad vyšetrovať korektne. To, čo robí bulvárny suterén, nie je o hľadaní pravdy, ale o ľudskej úbohosti redaktorov. A asi o píplmetroch.

.je možné, aby si policajti odviezli gej časopisy a DVD porno, ako o tom informoval bulvár, ktorý má vraj policajné zdroje?
Polícia brala počítače, mobilné telefóny, fotoaparáty, notebooky, USB kľúče. Vzala aj nosiče bez ohľadu na obsah, ktorý na mieste nekontrolovali. Tieto nosiče sú na expertíze, ktorá ešte nebola vyhodnotená. Nik nespísal, aké súbory či programy sa na nich nachádzajú v okamihu zadržania, ani zoznam konkrétnych CD a DVD, ktoré boli zadržané, ani čo sa na nich nachádza. Tvrdenie bulváru o ejakulátoch je klamstvom. Vyhodnotenie biologických stôp ešte nebolo vykonané. Okrem toho som bol prítomný pri skúmaní priestorov UV lampou, takže také tvrdenie bulváru, že celá miestnosť sa trblietala, je lož. Redaktor TV Joj pod rúškom informácií z polície chrlil jedno klamstvo za druhým a niektoré bulvárne noviny  prevzali jeho lži.     

.neobávate sa scenára Hedvigy Malinovej – teda že sa prípad povlečie roky?
Áno, je to ako s Malinovou, no na rozdiel od jej prípadu v tomto nie je v záujme kohokoľvek naťahovať ho a umelo predlžovať.

.čo za tým môže byť?
Napríklad aj pomsta tých, ktorým sme ako sociálne slabším dlhodobejšie pomáhali, no keď to začali zneužívať, s pomocou sa prestalo. Keďže deti pochádzajú zo sociálne veľmi slabého prostredia, mohla by byť na mieste aj otázka, či neboli zneužité niekým iným a pod hrozbou to otočili na iné osoby a do iného priestoru. Počkáme si na výsledky vyšetrovania.

.ako sa dnes cítia vaši bratia? Ako sa im dnes kráča v habite po ulici?
Pre žiadneho spolubrata táto situácia nie je jednoduchá, no najťažšia je pre obvinených. Tí sú však v prostredí, ktoré verí v ich nevinu. A v ňu, ako ich predstavený, verím aj ja.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite