Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Efektný škandál

.matej Gašparovič .redakcia .časopis .týždeň doma

Údajný pedofilný škandál troch františkánov má pravdepodobne poetickejších autorov – bulvárne médiá a sfušovanú prácu polície.

Bratislavskí františkáni sa pred pár týždňami prebudili do dobrodružného rána. Desiatky policajtov prišlo do kláštora s povolením na prehliadku. Razancia, s akou všetko prehľadali, navrávala, že šli na istotu – zhabané počítače a osobné predmety putovali na expertízu. Novšie informácie však túto istotu obracajú naruby.  

.pochybenia polície
Fakt, že na obvinení niečo nesedí, muselo byť „prepadovke“ zjavné v momente, keď sa dozvedeli, že obvinení, po ktorých prišli, už od októbra minulého roka nebývajú v Bratislave. Oni sa preto do podobne bizarného dňa prebudili neskôr, v inom rehoľnom dome, v inom meste. Prišli po nich minimálne tri autá – každého odviezli osobitne.
Informácie zatiaľ nenasvedčujú tomu, že by mala polícia v rukách aj iné, sekundárne či podporné dôkazy, ako výpoveď dvoch chlapcov. Stačí to v právnom štáte na prepadové komando o sile 50 policajtov?
Podľa výpovedí chlapcov sa malo všetko udiať medzi nedeľnými omšami a počas nich v sakristii a čajovni. V sakristii je medzi omšami rušno, počas omší je v nej kostolník a prebehujúci ľudia, ktorí „obsluhujú“ omšu. „Čajovňa“ na prvom poschodí zasa susedí s refektárom a kuchyňou a podľa viacerých svedectiev sa tam počas hodiny „premelie“ desať až dvadsať ľudí. Funguje totiž ako miestnosť, v ktorej v nedeľu doobeda bývajú návštevy. Nie je teda ľahko predstaviteľné, že by si rehoľníci vybrali práve také exponované miesta. V inom krídle je pritom ďalšia návštevná miestnosť – v nedeľu prázdna a bezpečná...

.chlapci u františkánov
Chlapci prišli ako miništranti do bratislavského kláštora pred tromi rokmi. Vtedy sa ich ujal jeden z bratov (nepatrí medzi obvinených) a poprosil známych, aby sa chlapcom venovali a pomáhali im so školou. „Keď sa mali niečo naučiť, povedali, že až keď im za to zaplatia,“ hovorí zdroj, ktorý chlapcov dobre poznal. Podozrivý je už sám výber“ obvinených spomedzi františkánov, keďže dvoch z nich chlapci poznali len z videnia a možno z krátkych rozhovorov na chodbe. Ako je teda možné, že chlapci označili práve týchto troch? Podľa našich informácií ich identifikovali na základe opoznávania medzi fotkami, kde boli vždy traja neznámi ľudia a jeden františkán. A františkánov chlapci, samozrejme, poznali.
Zaujímavá je i ďalšia skutočnosť. Rodina aj s jedným z chlapcov, ktorým františkáni istý čas pomáhali s jedlom, mala prísť na návštevu do kláštora viackrát i počas tohto roka. Odtiaľ môže pochádzať vedomie chlapcov o existencii koženej sedačky, na ktorej mali byť, podľa výpovede pred policajtmi, znásilňovaní ešte do minulého leta. No tá sedačka je v miestnosti až od februára!

.chlapci doma
Podľa matky sú na tom chlapci veľmi zle, starší Lukáš je na psychiatrii a mladší Alojz tiež čoskoro pôjde na liečenie. Napriek tomu sa však nebránia mediálnemu vystupovaniu, keďže najmä jedenásťročný Alojz ochotne komunikuje s novinármi, dokonca pred kamerou. „Znásilňovačky“ sa podľa nich mali skončiť v lete, no podľa krstnej matky sa „podozrivé správanie“ detí prejavilo len pred mesiacom.
Rodina je podľa našich informácií pod dohľadom sociálnej kurately v Ružinove už od roku 1995. Má ísť o asociálnu rodinu, ktorá žije trojgeneračne v jednom byte. Kuratela túto rodinu sleduje pre podozrenie zo zlej starostlivosti o deti. Bolo tam aj podozrenie na domáce zneužívanie sesternice chlapcov (v tom čase s nimi žila v spoločnej domácnosti). Celá kauza sa pritom mala začať tým, že krstná mama Alojza (býva s ním a s jeho otcom na Záhorí) si údajne všimla chlapcovo „neprirodzené správanie“. Priznať sa jej mal v liste, ktorý zaniesla psychologičke. Tá odporučila okamžité trestné oznámenie. Ako a kedy sa do prípadu „pripojil“ Lukáš, sa nám zistiť nepodarilo.

.bludy?

Oficiálne informácie o prípade nie je ľahké získať, polícia o nich uprostred vyšetrovania odmieta hovoriť. V tlači sa mihli štyri mená obvinených (Marek, Dušan, Jozef a Ján), no nie sú pravdivé (.týždeň ich pravú identitu nezverejní). Dušan sa nevolá žiadny zo slovenských františkánov, ani civilným, ani rehoľným menom. Záhadný stále zostáva aj prameň hovoriaci o šokovaných policajtoch, ktorí pod UV lampou v miestnosti našli rozsvietený ejakulát „takmer úplne všade“, ako aj pornografické DVD či gej časopisy.      
Autor je novinár.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite