Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Cheneyho svet

.daniel Bútora .tomáš Prištiak .časopis

Stále populárny Barack Obama konečne našiel dôstojného protihráča – a to nanajvýš nepravdepodobného: bývalého viceprezidenta Dicka Cheneyho. Ten sa namiesto dôchodku (bol viceprezidentom 8 rokov a má už 68) naplno pustil do súčasnej vlády.

Cheney takmer denne pred kamerami kritizuje Obamu, že oslabil americkú bezpečnosť, napríklad v zverejnení postupov vyšetrovania ľudí podozrivých z terorizmu, v ustúpení od ostrých vyšetrovacích metód a v plánoch na zatvorenie väznice na Guantanáme.
Cheneyho útoky nemôže brať súčasná vláda na ľahkú váhu. Predchádzajúci prezident Bush stratil popularitu najmä kvôli vojne v Iraku, a Obamovi pomohla k popularite vytrvalá kritika tejto vojny. Na Bushovej a Cheneyho strane však stoja argumenty, ktoré sa aj 100 dní od Obamovho nástupu do funkcie znova vracajú: po útokoch na New York a Washington sa vláda usilovala urobiť všetko pre zabránenie ďalšiemu útoku, a to sa jej napokon podarilo. Navyše, po nástupe do funkcie musel Obama-prezident postupovať realistickejšie a bližšie k predchádzajúcej vláde ako Obama-kandidát (Biely dom teraz odmieta zverejniť fotografie ponižovania väzňov americkými vojakmi, chce pokračovať vo vojenských súdoch a obnovil politiku zadržiavania bojovníkov al-Kájdy na neurčitú dobu). A hoci Cheney môže byť osobne málo populárny, je považovaný za odborníka na bezpečnosť a človeka, ktorý je v tom, čo hovorí, dôsledný a stojí si za svojím.
Minulý týždeň Obama a Cheney „bojovali“ vo virtuálnom dueli, keď prezident vo svojom príhovore obhajoval rozhodnutie zatvoriť Guantanámo a zakázať vyšetrovacie metódy typu simulovaného topenia (nesmieme sa vzdať našich hodnôt výmenou za našu bezpečnosť), a Cheney pár minút po ňom opakoval, že vyšetrovanie bolo legálne, opodstatnené a vo výsledkoch úspešné a že Amerika je s novou vládou zraniteľnejšia.
Demokrati by aj toto kolo mali nad republikánmi vyhrať, ak vo verejnosti zaváži nepopularita Dicka Cheneyho. Avšak: aj voči Cheneymu sú jeho kritici dnes zmierlivejší ako včera (v prieskumoch si polepšil o 10%). Obama odmieta zverejniť tajné dokumenty, ktoré podľa Cheneyho dokazujú, že vyšetrovacie metódy CIA v minulosti zabránili útokom. A verejnosť má obavu z toho, že teroristi z Guantanáma (ktoré je na Kube) sa dostanú do väzníc v Spojených štátoch, a odtiaľ nejakým nedopatrením von. Ak by v Amerike došlo k ďalšiemu útoku, bude celý výsledok debaty Obama – Cheney vyzerať úplne inak. Republikánom, ktorí dnes nevedia, koho majú proti Obamovi vo verejnej debate hodnoverne postaviť, tak prichádza na pomoc „stará garda“ s jednoduchým odkazom: sústreďte sa na bezpečnosť, žijeme stále vo svete plnom ohrození. Obamov svet musel urobiť aspoň trochu miesta svetu Dicka Cheneyho.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite