Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

New York Petra Breinera

.peter Breiner .časopis .osobnosti

Trh je. Okrem metra, trpiaceho záchvatmi nepredvídateľnosti, komplikuje newyorskú dopravu aj veľmi podivná časť mestského folklóru zvaná street fairs čiže pouličné trhy. Manhattan sa skladá z pozdĺžnych a veľmi dlhých avenues a kratších priečnych streets.

Každý víkend, podľa kľúča prístupného len členom tajnej lóže primátora Bloomberga, je uzavretá jedna z hlavných avenues, ak sa zadarí, aj dve. Minulý víkend to bola Tretia a Deviata. Na uzavretej ulici sa rozloží množstvo stánkov a podobných zariadení, v ktorých sa s neochvejnou pravidelnosťou každý týždeň objavujú tie isté predmety a jedlá. Všetko je z výpredajov a výber podlieha podivným zákonom. Každú sobotu si na niektorej uzavretej ulici, spôsobujúcej nenormálne dopravné zápchy po celom ostrove, môžete kúpiť: slnečné okuliare, posteľnú bielizeň, bonsai stromčeky, puzdrá na mobilné telefóny a vinylové elpéčka. Nepýtajte sa ma, neviem. Jedlo je rovnako hrozné – párky v rožku, grilovaná kukurica, pampúšiky a čínsko-thajské špeciality, o ktorých zložení nie je dostatok informácií. Keď niečo stojí dolár a je toho plná misa, je lepšie neklásť zbytočné otázky. Vyváži sa to asi tým, že za bio-eko-enviro-džúsik z čistých oných si tých dolárikov vypýtajú deväť.
Máme aj iné problémy. Chrípka zúri, umrel už jeden zástupca riaditeľa základnej školy a možno aj nejaké dojča, ale tam ešte príčina nie je úplne zrejmá. Niektoré školy sú zavreté a okrem chrípkovej paniky je to zrejme aj celkovým žalostným stavom ekonomiky, že sa do reštaurácií ešte stále nedá dostať bez rezervácie.
Dúfam, že to nejako prežijem a nebudem sa musieť vrátiť na Slovensko, kde ani chrípky nieto, do reštaurácie sa dostanete, kedy len chcete a za jedlo ako z newyorského streetfairu si slovenskí reštauratéri vypýtajú úplne neodôvodniteľnú a úplne nehanebnú sumu.
O tom, že Slovensku vládne triumvirát psychopatov, vďaka ktorým je tunelovanie a rozkrádanie štátneho majetku národným športom a vymáhanie spravodlivosti v úplnom morálnom i organizačnom rozklade, by malo zmysel hovoriť, keby bola nejaká šanca na zlepšenie. Ale sledujúc zúfalé počínanie opozície v úplne všetkom, na čo siahne, si hovorím, že taký street fair je vlastne úžasná vec.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite