Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Motýlím krídlom do bulváru

.elena Akácsová .časopis .médiá

Pred dvoma týždňami vytiahli do boja s veternými mlynmi bulváru dvaja rytieri – spisovateľ Michal Viewegh a herec Marek Vašut. Spísali petíciu, v ktorej vyzývajú kolegov, aby prestali s bulvárom komunikovať a kolaborovať, jedno či zo strachu, alebo z vypočítavosti.

Svojím podpisom ich podporili dvadsiati kolegovia. Divadelník a senátor Tomáš Töpfer chce petícii dať váhu prerokovaním v Mediálnej komisii v Senáte, i keď tvrdí, že nie je potrebná zmena zákona, ide im len o jeho prísnejšie dodržiavanie.
To, že sa iniciatíva stretne s nepochopením a zosmiešňovaním zo strany bulváru, sa dalo čakať. Vytiahli otrepaný argument, že bulvár a celebrity sa navzájom potrebujú a že často sami bulváru podsúvajú informácie o sebe. A že za petíciou je len zištný cieľ, vysúdiť na vydavateľoch vyššie odškodné. To napokon iniciátori petície nepopierajú. Smiešne pokuty v porovnaní s príjmom vydavateľov bulváru podľa nich nemajú žiadny vplyv na zmenu správania.
Zarážajúcejšie je, že petícia sa stretla s nepochopením aj u serióznejších médií a komentátorov. Viac či menej zdržanlivo tvrdia to, čo vyjadril šéfredaktor časopisu Marketing & Media Daniel Köppl. Je to vraj také „národoobrozenecké neuvědomění si toho, jak věci fungují."  Podľa neho to všetko vychádza z kultivovanosti spoločnosti a jej konzumácie bulváru, s ktorou nikto nič neurobí. A hneď aj predpovedá, že sa to skončí tak, ako to zvykne dopadnúť aj v zahraničí. Chvíľu sa o tom bude debatovať, možno sa urobia aj nejaké obmedzenia a tie sa budú dodržiavať maximálne pol roka.
Vyzerá to tak, že sa nedá robiť nič. Iba útrpne znášať útoky, nereagovať a dúfať, že každá bulvárna správa už na druhý deň zapadne prachom na rozdiel od serióznej roboty, ktorá zostane po tých nespravodlivo ohováraných.
Keď sa nedá robiť nič rozumné a pragmatické, je čas robiť veci nerozumné a idealistické. Možno si pri tom človek viac nabije hubu, ale duša si na chvíľu zamáva krídlami. A to môže mať nedozerné účinky, všakáno.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite