Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Majáles

.jk .časopis .hudba

Všetky slávne festivaly tak vznikli: skupina muzikantov chce zahrať pre seba a

Všetky slávne festivaly tak vznikli: skupina muzikantov chce zahrať pre seba a svojich priateľov. Aj sobotný Majáles v PKO je taký.


Tak sa to začalo v Roskilde aj v Glastonbury, tak vznikla Pohoda aj Žákovic,  Konvergencie aj bratislavské Džezáky. Teda skôr chuť hrať svoju hudbu a zabaviť sa s priateľmi v prostredí, ktoré si sami vytvoríme, nie dlhodobé plány a detailné analýzy. Mimochodom, bolo by divné, keby práve festival, ktorý organizuje Whisky, bral vážne akékoľvek analýzy. S analýzou si to už dávno vybavil vo svojej najznámejšej piesni...

Možno, že sa to všetko začalo v deň, keď spevák Slobodnej Európy Whisky prestal piť (a jeho meno tak nadobudlo nový, paradoxný rozmer). Podobne ako jeho priateľ, vrbovský víťaz a radostný abstinent Branislav Jobus objavil v sebe nové žriedlo energie a tvorivosti. A len tak „vo voľnom čase“ spolu (a spolu s Martinom Višňovským, basgitaristom a spevákom Chiki Liki Tu-A) zorganizovali pôvabný festival Vrbovské vetry. Bolo to fajn, Vetry budú aj tento rok, no Whisky dostal nápad, urobiť ešte pred nimi taký menší festival v Bratislave. A tak ho medzi cestovaním po Filipínach a Indonézii s pomocou facebooku a Romana Fecka (manažér Slobodnej Európy a Živých kvetov) jednoducho zorganizoval. Bratislavský undergroundový majáles.
Najprv Whisky hovoril o tom, že to bude koncert jubilantov: 20-ročnej Slobodky a 25-ročnej Zóny A. Potom oznamoval ďalšie mená bohatého „lajnapu“: Chiki Liki Tu-A, Vrbovskí víťazi, Vandali, Živé kvety. Skvelou správou bola účasť Kosy z nosa (prvýkrát po rokoch v plnej zostave na veľkom pódiu!), potešili Psí vojáci z Prahy. Prekvapením je „superskupina“ Ugly Show Girls so zostavou prekrývajúcou Zónu, Princov, Last Days of Jesus a Slobodnú Európu.
Čo tieto kapely spája? Asi najpravdivejšie je povedať: priateľské vzťahy. A možno aj to, že idú nekompromisne svojou cestou. A nestarajú sa o to, či ich hrajú v rádiách. Ďaleko najdôležitejšie sú pre nich koncerty na ktorých sa môžu pozerať rovno do očí. Voľakedy sa tomu hovorilo „underground“.
Možno, že Bratislavský undergroundový majáles bude „len“ jedným príjemným, už nikdy sa neopakujúcim večerom. A možno vzniká nový festival. V každom prípade budeme pritom. V sobotu, 21. mája v PKO.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite