Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.časopis .film

TELETIPY 18. 05. 2009 – 24. 05. 2009 (21. týždeň)

TELETIPY 18. 05. 2009 – 24. 05. 2009 (21. týždeň)

.teletipy:

Hlasy nevinnosti (dráma/vojnový, Mexiko/Portoriko/USA, 2004)
ČT2, Pondelok, 00:40

V roku 1980 vypukla v Salvadore občianska vojna, ktorá trvala dvanásť rokov. To, čo sa začalo ako spor o pôdu, nakoniec prerástlo do brutálnej vojny medzi partizánskym frontom za národné oslobodenie a oddielmi vojenskej junty. Film režiséra Luisa Mandokiho sa odohráva v dedine Cuscatanzingo, jednej z posledných osád zovretých v kliešťoch oboch bojujúcich strán. Jedenásťroční chlapci tu so strachom čakali na svoje nasledujúce narodeniny, pretože vo dvanástich rokoch boli bez výnimky nemilosrdne odvádzaní zo školy rovno na výkon „vojenskej služby“. Film, ktorého obrazová zložka prekonáva všetky slová, získal mnoho svetových cien.


Evanjelium sv. Matúša (dráma, Franc./Tal., 1964)
Dvojka, Utorok, 22:10

Východiskom filmu Piera Paola Pasoliniho je biblické svedectvo apoštola Matúša, ktoré býva pre svoju prostotu a zrozumiteľnosť označované za najľudovejšie zo všetkých evanjelií. Ateista Pasolini v ňom zobrazil Krista ako asketického revolucionára, ktorý sa snaží oduševneným kázaním vzbudiť ducha odporu v biednych a jednoduchých ľuďoch. Pasolini svojou príznačnou režijnou metódou eklekticky spája dokumentarizujúce snímanie ručnou kamerou s historicky štylizovanými i súčasnými kostýmami, černošskými spirituálmi, Bachovými Pašijami či Šostakovičovým Pochodom revolucionárov. Snímka je jedným z mála Pasoliniho diel, ktoré oficiálne cirkevné autority prijali pozitívne.


Zimný príbeh (dráma, Francúzsko, 1992)
ČT2, Streda, 01:05

Štvrtý príbeh, završujúci tetralógiu režiséra Erica Rohmera Príbehy štyroch ročných období, v ktorej sa autor zaoberá ľudskou tendenciou vnucovať vlastnú vôľu druhým. Zimný príbeh je inšpirovaný Shakespearovou Zimnou rozprávkou. Félice počas prázdnin prežije veľkú lásku. Nikdy si nepamätala mená ani názvy a nikdy tomu neprikladala veľkú doôležitosť. Nie div, že si pri lúčení popletie adresu, a potom celé roky čaká na to, či sa jej priateľ z prázdnin a otec jej dieťaťa objaví. Aj keď si to nepriznáva, žije Félice so svojím dievčatkom veľmi osamotene. A teraz sa rozhoduje medzi dvoma mužmi – intelektuálom Loiceom a dobre situovaným majiteľom kaderníckeho salónu.


Rolling Stones (dokumentárny, USA, 2007)
HBO, Štvrtok, 16:00

Svetoznámy americký režisér Martin Scorsese nakrútil strhujúci záznam dvoch koncertov skupiny Rolling Stones, ktoré odohrali v roku 2006 v newyorskom divadle Beacon. V prológu sa režisér baví s členmi skupiny o návrhu scény a rozmiestnení 19 kamier, samo vystúpenie slávnej rokenrolovej štvorky je prestrihané archívnymi zábermi z čias, keď kapela ešte len začínala. Padne zmienka o konfliktoch Micka Jaggera a Keitha Richardsa so zákonom v súvislosti s drogami, objaví sa aj množstvo hostí. Scorseseho dielo má úžasnú dynamiku, zachytáva fantastickú atmosféru koncertov aj nadšenie, s ktorým legenárni Rolling Stones dodnes hrajú.


Rozhovor (triler, USA, 1974)
Dvojka, Piatok, 23:05

Harry Caul je muž v strednom veku, ktorý sa na prvý pohľad ničím nevymyká z priemeru. Jeho profesiou je totiž byť nenápadný. Živí sa tým, že pre svojich klientov robí odposluchy cudzích rozhovorov. Nezaujíma ho obsah rozhovorov, iba ich technická kvalita a vyplatený honorár. Drží si odstup od príbehov, aby si ustrážil vlastné súkromie. Ale to sa mu darí len do dňa, keď pre riaditeľa veľkej firmy urobí nahrávku rozhovoru dvoch milencov a pochopí, že práve pre jeho nahrávku môže byť život dvojice ohrozený. Rafinovane vystavaný a technicky brilantný psychologický triler amerického režiséra Francisa Forda Coppolu bol voľne inšpirovaný škandálom nelegálnych vládnych odposluchov, známym ako aféra Watergate.


Stalingrad (vojnová dráma, SRN/Švédsko, 1993)
Dvojka, Sobota, 22:10

Na jar roku 1942 Hitler porušil pakt o neútočení a nemecké vojská sa vydali na ťaženie proti Sovietskemu zväzu. Hitler podcenil silu Červenej armády a bol presvedčený, že kľúčové mesto Stalingrad sa jeho vojsku podarí dobyť ešte pred krutou ruskou zimou. V ťažení proti Rusku však vojakom neboli najväčším nepriateľom guľky protivníkov, ale zima a hlad. Tak veľká časť z nich doslova zamrzla a umrela od hladu bez pomoci svojich veliteľov. Snímka je bolestnou pripomienkou toho, že v vo vojnových hrách mocných sú ľudskí jedinci, či už radoví vojaci, alebo civilné obyvateľstvo, iba bezvýznamnými figúrkami na bojovej šachovnici.


Postava k podpíraní (podobenstvo, Československo, 1963)
Dvojka, Nedeľa, 20:00

Kafkovsky absurdné podobenstvo významného predstaviteľa českej novej vlny Pavla Juráčka a jeho kolegu, režiséra Jana Schmidta, je plné odkazov na režim, v ktorom vzniklo, a jeho aktuálne spoločenské problémy. Hlavným hrdinom je muž tápajúci vo svete, ktorému nerozumie, a svet, ktorý nerozumie jemu. Jedného dňa si v bizarnej inštitúcii s názvom Požičovňa mačiek požičia kocúra. Keď sa rozhodne zviera vrátiť, Požičovňa už neexistuje a hoci pokuta za omeškanie ustavične narastá, úrady sa k zariadeniu nijako nehlásia. Tak sa rozbieha mnohotvárny zápas hrdinu s byrokratickou mašinériou, v ktorom musí nutne ťahať za kratší koniec.


.tip .týždňa


Zlatá šedesátá: Eduard Grečner/Drak sa vracia (dokumentárny/dráma, Československo, 1967)
ČT2, Sobota, 20:00

Martinom Šulíkom portrétovaný Eduard Grečner patrí k prvým slovenským študentom na pražskej FAMU. Začínal na réžii, no dlhodobá choroba ho presmerovala na scenáristiku. Veľký režijný úspech dosiahol novátorským a sugestívnym sfilmovaním klasickej novely Dobroslava Chrobáka Drak sa vracia. Do rodnej liptovskej dediny sa po dlhom čase vráti hrnčiar Martin Lepiš, ktorého kedysi dedinčania neprávom obvinili, napadli, vypálili mu chalupu a vyhnali ho. Lepiš pre to stratil svoju lásku, pôvabnú Evu, ktorá sa vydala za jeho soka Šimona. Teraz po rokoch, keď lesný požiar odreže v doline dobytok, má príležitosť na vykúpenie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite