Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

Brusel v

Brusel v akcii
Po kauze „nástenka“ volá Európska komisia Slovensko na zodpovednosť aj v ďalších prípadoch. Minulý týždeň Komisia rozhodla, že nás bude žalovať na Európskom súdnom dvore. Argumentuje tým, že Slovensko nedostatočne zabezpečilo férový prístup k miestnym prenosovým sieťam, tak ako to vyžaduje európska legislatíva. „Slovenský prevádzkovateľ prenosovej sústavy poskytuje niektorým účastníkom preferenčný prístup na prepojovacie vedenie medzi Slovenskom a Poľskom a Slovenskom a Maďarskom,“ píše sa v zdôvodnení Komisie. Podľa hovorcu ministerstva hospodárstva Branislava Zvaru je problém v zmluve, ktorú v roku 1997 podpísali Slovenské elektrárne so svojím partnerom a týka sa vybudovania 400-kilometrového prepojovacieho vedenia medzi Slovenskou republikou a Poľskom (Lemešany – Krosno).
Vážnejšie je, že Komisia začala proti Slovensku konanie aj vo veci ďalšieho sporného tendra. Pochybnosti má o výbere prevádzkovateľa systému elektronického mýta. „Slovenský verejný obstarávateľ (Národná diaľničná spoločnosť) vylúčil z verejnej súťaže troch účastníkov. Na základe informácii, ktoré má Komisia k dispozícii, je možné, že slovenské orgány porušili zásadu rovnakého zaobchádzania a nediskriminácie,“ zdôvodňuje svoj krok Komisa. Tender vyhralo konzorcium, ktorého súčasťou je aj spoločnosť Ibertax. Kto však reálne vlastnícky stojí za touto firmou ostáva neznáme.  Od Slovenska si bruselskí úradníci vyžiadali vysvetlenie a ďalšie informácie. Hovorca ministerstva dopravy Stanislav Jurkovič na tvrdenia Komisie reagoval vyhlásením, že rezort si žiadnych pochybení v zmysle zákona o verejnom obstarávaní nie je vedomý.
Do tretice sa Bruselu nepáči odvolanie šéfa Telekomunikačného úradu Branislava Máčaja. Toho na konci minulého roku, hlasmi vládnej koalície z funkcie odvolal slovenský parlament. „Tento postup ani súvisiace pravidlá nie sú v súlade s predpismi Európskej únie,“ tvrdí komisia. Máčaj bol odvolaný po tom, ako kritizoval pozadie tendra na digitálne vysielanie. Podľa neho sa v tendri angažovala strana Smer a vplyvné finančné skupiny.
Šéf „najsociálnejšej“ vlády v Európe obvykle podobné výhrady odráža argumentom, že to sa mu len zlí novinári a opozícia snažia hádzať polená pod nohy. Je len otázkou času, keď k nim pribudne aj v tomto zmysle „zlá“ Komisia.
.jm

Zbohom SMK
SMK opustil bývalý poslanec a exminister výstavby László Gyurovszky. Svoj odchod komentoval slovami, že SMK na čele s Pálom Csákym stratilo tretinu preferencií a nie je ochotné si to priznať. „Napriek sľubom SMK nemá dodnes vlastný program. V strane nie je snaha rešpektovať iné názory," vyhlásil. Z SMK vystupujú aj ďalší. A otázka znie: je Csákyho vedenie ešte schopné zastaviť rozpad strany?
.eč, SITA

Rebríček nemocníc
Zdravotná poisťovňa Dôvera opäť prišla s rebríčkom najlepších zdravotných zariadení za rok 2008. Podľa Dôvery prvé zverejnenie hodnotenia vlani iniciovalo viacero pozitívnych trendov. Medzi fakultnými a všeobecnými nemocnicami obhájili prvenstvo Fakultná nemocnica s poliklinikou v Bratislave a Nemocnica s poliklinikou Žilina. Obe získali štyri z piatich možných hviezdičiek.
.eč

Vyhrážky Oroszovi
Ústavnému sudcovi Oroszovi sa podľa týždenníka Plus 7 dní vyhrážajú, aby nehlasoval za existenciu Špeciálneho súdu. Malo ísť dokonca o pokus otráviť jeho manželku. Orosz sa k informáciám verejne nevyjadril, požiadal však o pridelenie ochranky. Ústavný súd má rozhodovať o ústavnosti existencie Špeciálneho súdu. Existuje lepší dôkaz na opodstatnenosť takejto inštitúcie?
.eč

Slota a mercedes
Milovník rýchlych a drahých áut Ján Slota opäť zaujal novým kúskom – novým typom McLaren. Podľa SME stálo toto auto, oficiálne napísané na politikovho syna, takmer 20 miliónov. V čase finančnej krízy sa teda Slotovcom stále darí. Preverovanie pôvodu majetku Jána Slotu polícia odmietla, vyšetrovateľovi sa zdá všetko v poriadku. Žeby sa na to pozrel ešte generálny prokurátor Trnka?
.eč

Diaľnica po 2013?
Sľub premiéra Fica o diaľničnom spojení Bratislavy a Košíc do roku 2010 je už revidovaný na rok 2013 alebo neskôr. Politici sa spoliehali na PPP projekty, lenže súkromným partnerom chýbajú peniaze – čo spôsobuje neustále odkladanie už zazmluvnených projektov. O posledný balík PPP sa navyše uchádza jediný záujemca... Zdá sa, že ani snaha stavať za akúkoľvek cenu nepomáha. Prečo však vláda nedokáže na diaľnice použiť eurofondy?
.rži



Iveta Radičová
Prezidentská kandidátka z nedávnych volieb sa rozhodla, že sa nebude uchádzať o post voleného lídra strany. Po tom, ako vraj realisticky zhodnotila svoje šance, dospela k záveru, že na pôsobenie vo verejnom živote jej zatiaľ stačí funkcia podpredsedníčky SDKÚ.

Ján Filc
Reprezentačný hokejový tréner napriek blamáži našej reprezentácie na majstrovstvách sveta vo Švajčiarsku svoju pozíciu obhájil. Jeho koncepcia vraj počíta s dvojročným obdobím a chcel by ju dotiahnuť do konca. Dúfajme, že to nebude od katastrofy ku katastrofe. 

Štefan Nižňanský
si nedal ujsť príležitosť vidieť na vlastné oči megalomanskú súťaž Eurovízia priamo v Moskve. Naši súťažiaci (Mikulčík a Poczísková) sa síce sťažovali, že im chýbal v Rusku profesionálny servisný tím, ale zase mali poruke aspoň riaditeľa STV.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite