Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.časopis .týždeň doma

Objavený zoznam
Historikom sa v Slovenskom národnom archíve podarilo objaviť zoznam viac ako dvetisícsedemsto Židov, ktorí boli počas druhej svetovej vojny väznení v koncentračnom tábore v Seredi. Ide o evidenčné zošity z obdobia od 19. novembra 1944 do 30. marca 1945, v ktorých sú uvedené poradové čísla, mená, dátumy narodenia, štátna príslušnosť a povolanie väzňov. Doteraz boli historici presvedčení, že posledný veliteľ tábora Alois Brunner pri svojom úteku na jar 1945 všetky dokumenty, ktoré obsahovali mená väzňov, zničil. Historik Ján Hlavinka, ktorý sa podieľal na spracovaní dokumentov, pre denník Pravda povedal, že objavené zoznamy výrazne rozšíria naše poznatky o poslednej tragickej kapitole holokaustu na Slovensku.
Tábor v Seredi bol pôvodné budovaný ako pracovný tábor. Po potlačení Slovenského národného povstania a okupácii Slovenska nemeckou armádou, bol zmenený na koncentračný tábor, z ktorého odchádzali transporty do Čiech a do Poľska. Alois Brunner, ktorý v tom čase tábor riadil, bol blízkym spolupracovníkom Adolfa Eichmanna. Obnovil deportácie Židov zo Slovenska a v seredskom tábore zaviedol neznesiteľné životné podmienky. V tábore dochádzalo k znásilňovaniu a vraždám. „Žilo tam približne päťtisíc ľudí, dochádzalo k trýzneniu väzňov, podľa svedeckých výpovedí tam bolo zavraždených viac ako štyridsať ľudí,“ tvrdí Hlavinka. Posledný transport s väzňami zo Serede odišiel tesne pred príchodom Červenej armády. Existujú domnienky, že Brunner, ktorému sa po vojne podarilo vyhnúť zodpovednosti za svoje činy, stále žije. Pred časom po ňom pátrali aj francúzske úrady. Vtedy sa zistilo, že dlhý čas žil so zmenenou identitou v Sýrii. Objavenie dokumentov nemá len historickú hodnotu. Môže pomôcť aj mnohým ľuďom, ktorí doteraz nič netušia o osude svojich predkov počas druhej svetovej vojny. Zoznam seredských väzňov však stále nie je kompletný. Historici predpokladajú, že v poslednom roku existencie prešlo táborom okolo 12-tisíc Židov. V tábore tiež boli väznení aj nežidia, najmä ľudia, ktorí sa zapojili do odboja proti fašistom.
Mená zo zoznamu chce Slovenský národný archív a Dokumentačné stredisko holokaustu zverejniť na internete. Malo by sa tak udiať 9. septembra na pamätný deň obetí holokaustu. 
.jm, sita  

Slovenská kritika
Slovenská delegácia v skupine európskych kresťanských demokratov v Európskom parlamente v otvorenom liste kritizovala Európsku komisiu za nedostatočnú pozornosť, ktorú venuje politickým väzňom na Kube. Europoslanci žiadajú komisára pre rozvojovú a humanitárnu pomoc Luisa Michaela, aby sa zasadzoval za prepustenie 54 väzňov takzvanej kubánskej "Čiernej jari" z marca 2003.
.eč, SITA

Stop pre Hrad
Rekonštrukcia Bratislavského hradu sa zrejme zastaví. Pôvodný rozpočet veľkolepej obnovy a prestavby mal byť 39 miliónov. Minister financií však peniaze zastavil a vyhlásil, že stavbu bude treba „nejakým spôsobom zakonzervovať“. Šéf parlamentu Paška sa preto hnevá a chce presvedčiť premiéra, aby stavba pokračovala podľa pôvodného plánu. Hrad rekonštruuje firma Juraja Širokého, ktorý má blízko Smeru.
.eč

Bez hlavy
Najvyšší súd ostáva bez predsedu. Jediný, kto kandidoval, bol Milan Karabín, ktorý tento post zastával do jesene minulého roka. Karabín nedostal ani jeden hlas, budúcej voľby sa už nemôže zúčastniť. Návrat na Najvyšší súd nevylúčil minister vnútra Harabin. Na otázku, či bude kandidovať na jeho predsedu povedal, že to nemôže teraz vedieť, keďže ho nikto nenavrhol. To nám nejde do hlavy.
.tg 

NKÚ o nástenke
Najvyšší kontrolný úrad po dlhej kontrole potvrdil, že „nástenkový tender“, pre ktorý musel odísť minister Janušek, prebehol protizákonne. V rozpore so zákonom bolo všeličo, vrátane samotnej nástenky, na ktorej bola súťaž vypísaná. Nebola verejne prístupná a označená. Človek, ktorý tender zorganizoval, je však dnes Januškovým nástupcom a štát už stratil 350 miliónov korún.
.rži

Čas histórie
Milovníci rozumného historizmu majú za sebou náročný týždeň: 1. máj, 8. máj a medzi tým výročie smrti Milana Rastislava Štefánika. Z množstva zistení prinášame jedno: premiér Robert Fico vyvrátil mýtus, podľa ktorého bol generál Milan Rastislav Štefánik pri zakladaní Československa len výkonným práporčíkom politikov Tomáša Garrigua Masaryka a Edvarda Beneša. Kto konkrétne tento mýtus šíri, nie je jasné. Isté však je, že zase raz dostal na frak.
.tg


Ján Slota
Krstný otec slovenskej koalície len ticho a vyjavene sledoval, ako Robert Fico stína hlavy jeho ľuďom vo vládnych funkciách. Na to, že by Slota z urazenej hrdosti opustil vládnu koalíciu, však netreba staviť ani cent. Eurofondy ešte stále tečú.

Anton Korba
Novým ministrom životného prostredia bude možno Anton Korba. Poslanec za SNS podľa stránky NRSR nepoložil v rámci parlamentnej hodiny otázok ani jednu otázku, nemal ani jednu interpeláciu či legislatívny návrh. Skromný, nenápadný – ideálny typ na člena kabinetu.   

Ľuboš Micheľ
Poslanec Micheľ, bojovník za Lisabonskú zmluvu, rozhodca a človek, ktorý je schopný sfárať do bane aj napriek chorobe, nedostane ďalší poslanecký plat. Neveľmi úspešnej akvizícii SDKÚ totiž predseda parlamentu Paška neuznal ospravedlnenky na deväť rokovacích dní.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite