Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok . .časopis .hudba

Diskusia Cirkev a sex
Pondelok  11. máj
Cirkev a sex. Dve slová, ktoré akoby stáli v protiklade, no zároveň voči sebe pociťujú akýsi zvláštny magnetizmus. Je sex hriešny? Je jediným jeho ospravedlnením plodenie detí? Tieto a podobné otázky bude klásť v pondelok od 20.30 v bratislavskom UPC v Mlynskej doline Juraj Kušnierik protestantskému teológovi Josefovi Sykorovi a jezuitskému teológovi Bernardovi Miškovičovi, SJ.

Hudba Hugo Kauder Trio
Utorok 12. máj
V Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca zahrá svoj prvý koncert Hugo Kauder Trio. Má nezvyklú zostavu (hoboj – viola – klavír), tvorí ho Ivan Danko, Róbert Lakatos a Ladislav Fančovič a sústreďuje sa hlavne na tvorbu skladateľov, prenasledovaných nacistami. Skladby od Huga Kaudera a Augusta Kludhardta zaznejú v slovenskej, trio Surmounting of Jevgenija Iršaia vo svetovej premiére.

Hudba Rozpor
Sobota 16. máj
Ide všetko akosi rýchlo. Nedávno bola kapela Rozpor považovaná za „objav“, dnes oslavuje desiate narodeniny. Rozpor hrá tvrdú, bojovnú  hudbu v štýle punk & oi. Chlapci bojujú proti drogám, závislosti a a proti fašizoidným holohlavým náckom. Aj preto sú ich koncerty vždy unikátnym, dynamickým predstavením. Aj ten narodeninový v Subclube bude určite taký.

Diskusia a fotografia Dominik Tatarka
Streda 13. máj
Desiateho mája 1989 zomrel Dominik Tatarka. O 20 rokov neskôr vychádza nové vydanie jeho Prútených kresiel. V stredu budú v Bratislave dve tatarkovské akcie: v Stredoeurópskom dome fotografie bude otvorená výstava Dominik Tatarka očami fotografov a v Artfore bude na Dominika spomínať okrem iných Desana Tatarková, Iva Mojžišová a Albert Marenčin.

Hudba George Duke
Štvrtok 14. máj
Jeden deň, jedno miesto, jedna hudba. Na festivale OneDayJazz už vystupoval aj John McLaughlin alebo Lee Ritenour. Hviezdou najbližšieho „vydania“ bude funky klávesista George Duke, za počúvanie a dívanie však určite stojí aj klavirista Don Grusin, ktorý si zahrá s Jurajom Griglákom a Martinom Valihorom alebo Štěpán Markovič Saxtet. Vo štvrtok v bratislavkom PKO. (viac na str. 68 – 69)

Hudba a výstava Paper Hats a Pracovná pamäť
Štvrtok 14. máj
Vernisáž výstavy Pracovná pamäť (Milan Adamčiak, Aneta Mona Chisa, Lucia Tkáčová, Ján Budaj) v priestoroch dielní transit.sk bude vskutku „udalosťou“. Zahrá na nej totiž William Tyler, gitarista skupiny Lambchop, ktorého sólový projekt má názov Paper Hats. Pokojná, psychedelicky farebná akustická hudba. Výstava potrvá do 13. júna, hudba Paper Hats bude – ako každá hudba – neopakovateľným umením okamihu.

Divadlo Nová dráma
Pondelok – Sobota 11. – 16. máj
Šesť dní nabitých aktuálnym, novým, znepokojujúcim, tvorivým, slovenským, a tak trochu aj svetovým divadlom. Festival Nová dráma ponúka okrem „normálneho“ divadla aj scénické čítania, prednášky, diskusie v niekoľkých bratislavských divadlách. Stačí pozrieť si program na www.novadrama.sk, vybrať si a s chuťou spoznávať súčasné divadlo.

Hudba Konvergencie – Projekt Trio
Piatok – Utorok 14. – 19. máj
V Levoči, Bardejove, Liptovskom Hrádku a v Kežmarku zahrá trio v zložení violončelista Jozef Lupták, huslista Igor Karško a klaviristka Nora Skuta klavírne triá Hummela, Haydna a Martinů. Tri triá troch jubilujúcich skladateľov v podaní troch špičkových muzikantov. Projekt trio je chuťovkou príjemného festivalu komornej hudby Konvergencie. Viac info na www.konvergencie.sk.

Tanečný dom Ždiar a Terchová
Piatok 15. máj
Ďalší Tanečný dom v petržalskom DK Zrkadlový háj. Tancovať sa budú goralské tance zo Ždiaru a terchovské z Terchovej. Po výučbe bude tancovačka, počas výučby aj tancovačky bude hrať Ľudová hudba Dana Damera zo Ždiaru. Napriek televíznym kapurám ľudová hudba a tanec žijú. A tancovať sa môže naučiť (skoro) každý. Hoci aj v Petržalke.

Tanečné divadlo Jablko
Sobota 16. máj
O krásnej inscenácii Jablko alternatívneho divadla ElleDanse sme už písali. Až v sobotu je bude možné vidieť a zažiť v skutočnom divadle. Umeleckú skupinu okolo choreografky a režisérky Šárky Ondriškovej v rámci projektu „V Národnom ako doma“ prichýlilo SND. Jablko je silné divadlo, v ktorom sa spája pohyb, hudba a reč. Vznikajú silné obrazy a metafory o komplikovanostiach vzťahov medzi On a Ona.

Kino Milk
Harvey Milk bol zvolený za prvého gay politika v USA a člena mestskej rady San Franciska. A v roku 1978 naňho spáchali atentát. Životopisný film režiséra Gusa Van Santa so Seanom Pennom v hlavnej úlohe.
Milk (USA, 2009) Réžia: Gus Van Sant. Scenár: Dustin Lance Black. Hrajú: Sean Penn, Emile Hirsch, Josh Brolin.

Kino Anjeli a démoni
Ďalší sfilmovaný bestseller Dana Browna. Robert Langdon (Tom Hanks) skúma tajomné bratstvo Iluminátov a čelí pritom všemožným nebezpečenstvám. A, pochopiteľne, nechýba ani krásna žena...
Angels & Demons (USA, 2009) Réžia: Ron Howards. Hrajú: Tom Hanks, Ewan McGregor, Ayelet Zurer.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite