Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mení sa všetko, aj kubánsky exil

.redakcia .časopis .rozhovor

„Váš premiér nechce uznať realitu,“ hovorí kubánsky disident Pedro Pablo Álvarez Ramos.

„Váš premiér nechce uznať realitu,“ hovorí kubánsky disident Pedro Pablo Álvarez Ramos.


.v amerických novinách sa špekuluje, že Raúl Castro chce, aby Kuba šla cestou Vietnamu a osvojila si pravidlá kapitalizmu. Je to možné?
Kuba potrebuje demokraciu. Nemali by sme ísť vietnamskou ani čínskou cestou. Potrebujeme slobodu a možnosť zakladať malé a stredné podniky. Od roku 1994, keď prišlo k malému otvoreniu, Kubánci ukázali, že to dokážu.

.špekuluje sa aj o konflikte medzi bratmi Castrovcami. Kto dnes vládne Kube?
Odkedy ma prepustili z basy, opakujem: Kým bude Fidel Castro žiť, bude vládnuť on. Tak je potom ťažké niečo meniť.

.ako to vyzerá v kubánskom väzení?
Zrejme nie horšie ako kdekoľvek v treťom svete alebo inde v Latinskej Amerike. Ja som sedel 500 km od Havany a tam je to horšie. Hygienické podmienky, správanie sa k väzňom je strašné.

.skúste byť konkrétnejší.
Veľa väzňov má tuberkulózu, dystrofiu, mali by dostávať špeciálnu stravu, ale v praxi to znamená, že dostanú raz za čas vajíčko. Je tam nedostatok vody, čo je v tom teple problém. Namiesto vody z vodovodu sa často používa riečna voda, s tým sú spojené črevné problémy a ochorenia, žiadna pomoc zvonku neprichádza do úvahy, všade je veľa potkanov, komárov, je to hrozné. Sú to sovietske modely väzníc, v našej klíme však nemôžu fungovať.

.ako sa správajú kriminálni väzni voči disidentom?
Osobne som nemal zlú skúsenosť, vo všeobecnosti nás rešpektujú. Ak aj príde k útoku alebo obťažovaniu, je to spravidla preto, že ich na to nútia dozorcovia. Občas som mal pocit, že si uvedomujú, že sa obetujeme aj za nich – v mojej prítomnosti sa, napríklad, nebili.

.raúl Castro odstránil z vlády Fidelových ľudí. Je to pre Kubu nádej?
Nemyslím, že castrizmus by sa vo vláde oslabil. Skôr si všimnime, že moci boli zbavení dvaja mladí ľudia, ktorí predstavovali nádej na zmenu organizovanú zvnútra režimu.

.akými ľuďmi sa obklopuje Raúl?
Skupina ľudí okolo Raúla spolupracuje už dlhé roky a vzišla z armády. To je ich výhoda aj nevýhoda. Na jednej strane rešpektujú riadenie zhora a príkazy, ale napríklad podnikaniu nerozumejú. Armáda nemôže fungovať ako firma. Tam je všetko iné.


.raúl Castro hovorí, že je ochotný zhovárať sa o všetkom vrátane ľudských práv. Ako to vnímate?
Neviem o tom, že by zvlášť spomínal ľudské práva. A otázka je, čo sa pod slovom „všetko“ skrýva.. Najdôležitejšia je otázka slobôd, lebo na Kube sú dnes stovky ľudí neprávom väznené, o tom treba hovoriť predovšetkým. Až keď budú väzni svedomia prepustení, možno hovoriť o všetkom ostatnom.
Pedro Pablo Álvarez Ramos / sa narodil v roku 1948 v Havane. Podieľal sa na založení prvej nezávislej odborárskej skupiny na Kube. V roku 2003 bol v rámci veľkého zatýkania kubánskych disidentov uväznený a odsúdený na 25 rokov väzenia za aktivity na obranu kubánskych pracujúcich, proti porušovaniu a zneužívaniu ich práv štátnou administratívou a za kritiku pracovnej legislatívy. Prepustený bol v roku 2008, jeho rodinu podporovala skupina slovenských europoslancov za stranu Smer. V súčasnosti žije v Španielsku. Na Slovensku bol na pozvanie nadácie Pontis a občianskeho združenia Človek v ohrození.

.aká je politika západných krajín, tlačí dostatočne na prepustenie politických väzňov?
Keď nás v roku 2003 zavreli, spočiatku bola kampaň demokratických krajín silná, postupne však zoslabla. Hŕstku z nás prepustili práve vďaka tlaku Západu, no 54 mojich kolegov zatknutých počas čiernej jari roku 2003 je stále za mrežami. A dnes o nich hovoríme iba my: chodíme po svete, upozorňujeme na to a žiadame ich prepustenie.

.koľko je na Kube politických väzňov?
Odhaduje sa asi dvesto nespravodlivo odsúdených, ale ťažko sa to počíta, mnohí sú formálne zavretí za vymyslené priestupky, nie z politických dôvodov. Zatvoria ich a tvrdia, že pred nimi musia chrániť mládež. Takých príbehov sú stovky.

.prezident Obama chce otvoriť novú kapitolu vzťahov a zrušiť pre Američanov zákaz cestovať na Kubu. Čo si o tom myslíte?
Prijali sme to so zadosťučinením, lebo najdôležitejšia je snaha prelomiť ľady a začať nejako komunikovať s kubánskym režimom. Tiež je dôležité, že to prichádza z USA a od Baracka Obamu. Kubánsky režim najväčšmi znepokojí práve to, ak sa Kubánci dostanú k nezávislým informáciám. 

.treba zrušiť embargo ako také?
Embargo bolo vymyslené ako nástroj proti vláde Fidela Castra. Dnes vieme, že viac ako vládu poškodilo Kubáncov. Ak embargo neplní svoj cieľ, treba ho zrušiť.

.nenaráža to na loby Kubáncov žijúcich v USA, ktorí embargo voči Kube aktívne presadzovali?    
Exil sa za posledné roky výrazne zmenil. Nedávno som bol v Miami a na pôde americko-kubánskej nadácie sme hovorili o zrušení embarga, čo by bolo pred niekoľkými rokmi nepredstaviteľné.

.z čoho sa môže Kuba poučiť pri páde komunizmu vo východnej Európe?
Veľa vašich skúseností nám môže slúžiť ako istá referencia, ale kontext je iný. Kuba sa vyvíjala inak ako Sovietmi osadené krajiny východnej Európy. Fidela Castra podporovala veľká časť národa, jeho režim bol založený na jeho charizme a dnes je výsledkom demoralizovaný totalitný štát. Problém je, že veľa ľudí je s tým do veľkej miery spojených a bojí sa urobiť čokoľvek pre zmenu. Problémom bol aj vplyv extrémneho exilového hnutia, ktoré situáciu zhoršovalo. Ľudí, ktorým šlo o pomstu, je však dnes už absolútna menšina. Rozdelenie na revolucionárov a tých druhých už neplatí.

.ako by malo prísť k zmene režimu a demokratizácii? Po dohode s režimom alebo  dôslednou dekomunizáciou?
Najlepšie by bolo, keby režim sám potrebné zmeny naštartoval. Ak sa tak nestane a problémy sa budú hromadiť, môže prísť k spoločenskému výbuchu, a to by nebolo dobré. Potrebujeme zmierenie.

.kto by mal vládnuť Kube?
Budúci vodcovia, ktorí raz budú vládnuť, žijú na Kube. Tí z nás, čo odišli do exilu, stratili kontakt s kubánskou realitou. Ja som síce sedel päť rokov vo väzení, ale dnes, po roku v exile, cítim, že už som niekde inde.

.akí sú ľudia, o ktorých hovoríte?
Narodili sa na Kube, sú mladí, nepamätajú si revolúciu a príchod Castra k moci. Formujú ich posledné roky. Týchto ľudí treba podporovať, oni sú nositelia zmeny. Sú to ľudia ako Yoanna Sanchéz, ktorá zastupuje túto novú generáciu, majú dokonca svoje rockové skupiny. A možno aj niektorí ľudia, ktorí sú pri moci a budú si želať zmenu.

.niektorí návštevníci Kuby hovoria o úpadku morálky, rozšírenej prostitúcii..
Máme problém s chudobou a prostitúciou mnohých dievčat, ale nedá sa to zovšeobecniť. Tí, ktorí navštívia Kubu, žiaľ, skutočnú Kubu nespoznajú.
   
.mala návšteva pápeža Jána Pavla II. aj nejaké politické dôsledky?
Nepovedal by som. Cirkvi na Kube sa správajú dosť konzervatívne, katolíci boli tvrdo napádaní režimom, čelili represiám, a preto sa dnes cirkev drží bokom.

.cirkev u vás nie je oporou protikomunistickej opozície?
Niekoľkí kňazi vystúpili proti režimu, museli však odísť do exilu, a tak sa cirkev dnes radšej drží bokom. Vie o všetkých problémoch a porušovaní ľudských práv, nie je však aktívna.

.slovenský premiér hovorí, že si nevšimol pád komunizmu. Pravidelne chodí oslavovať kubánsku revolúciu na kubánsku ambasádu. Ako to na vás pôsobí?
Váš premiér bol členom komunistickej strany?

.áno, ale dnes je to demokratický politik.
Asi nechce uznať realitu. Demokracia je platná pre všetkých a on by nemal sympatizovať s krajinou, kde sa porušujú ľudské práva.

.uráža tým trpiacich a slušných Kubáncov?
Je to dosť možné. Kuba si zaslúži tie isté slobody, ktoré máte vy, a demokratický politik by tomu mal rozumieť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite