Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.branislav Lengyel .redakcia .časopis .film

TELETIPY 04. 05. 2009 – 10. 05. 2009 (19. týždeň)

TELETIPY 04. 05. 2009 – 10. 05. 2009 (19. týždeň)

.teletipy .filmy:

Trikrát nadoraz (poviedkový, Španielsko, 2004)
Dvojka, Pondelok, 23:30

Jordi je absolvent ekonómie a má veľké kariérne plány. Vďaka rodinným konexiám dostane miesto v brokerskej firme, kde postupne prepadá do spleti riskantných finančných transakcií. Cristina študuje ekonómiu a venuje sa klasickej hudbe. Jordimu sa na prvý pohľad zapáči, no v deň jej 21. narodenín jej Jordi dá košom. Cristina preto začne oslavovať – kombinácia drog, alkoholu a neznámych mladíkov jej uštedrí lekciu. Jordiho mladší brat Pau je zamilovaný do svojej susedy Roser, no jeho hanblivá láska sa zmení na rasové násilie. Tri navzájom sa prepletajúce príbehy ponúkajú drsný pohľad na problémy, číhajúce na mladých ľudí pri vstupe do dospelosti.

Accattone (dráma, Tal., 1961)
Dvojka, Utorok, 22:10

Debut talianskeho režiséra Piera Paola Pasoliniho je drsným portrétom života lumpenproletariátu na periférii Ríma. Spodina, zlodeji, prostitútky a pasáci tu žijú v chudobe a izolácii, bez nádeje ale i bez akejkoľvek vôle na zmenu svojich životných podmienok. Pasák Vittorio Accattone si zarába na živobytie ako „ochranca“ prostitútky Maddaleny. Keď však Maddalenu zatknú, musí si Accattone nájsť nový zdroj obživy. Ťažko sa pretĺka, až kým nestretne pôvabnú a naivnú Stellu a nahovorí ju na prostitúciu. Pasolini film nakrútil na motívy svojho románu Zbesilý život. S poetizovanou surovosťou prostredia a rozprávania kontrastuje Bachova hudba, ktorá zdôrazňuje mystický rozmer príbehu pasáka.


Letný príbeh (komédia/romantický, Francúzsko, 1996)
ČT2, Streda, 00:40

Nesmelý absolvent matematiky Gaspard trávi tri týždne prázdnin v bretónskom Dinarde a jeho okolí. Jeho jediným koníčkom je hra na gitare a skladanie pesničiek. Gaspard sa postupne zoznamuje s energickou študentkou etnológie Margot, rozmarnou a prelietavou Lénou a bezstarostnou a vecnou Solene. Každá je iná, každá Gasparda nejakým spôsobom priťahuje a zároveň odrádza. A tak Gaspard prechádza vzťahmi na hranici priateľstva a lásky, rovnako ako si  vychutnáva bretónske more. Úsmevne ladený minimalistický príbeh je ďalším z Príbehov štyroch ročných období francúzskeho režiséra a scenáristu Erica Rohmera.


Once (dráma/hudobný, Írsko, 2006)
HBO, Štvrtok, 17:00

On je pouličný muzikant a občas si privyrába v dielni svojho otca. Jeho snom je živiť sa hudbou, ale to sa mu vôbec nedarí. Ona je talentovaná pianistka z Čiech, ktorá odišla do Írska kvôli obžive a predáva na ulici ruže. Keď sa tí dvaja náhodne stretnú, zistia, že ich spoločná hudba má neobyčajnú silu a podarí sa im získať peniaze nielen na prenájom štúdia, kde nahrajú spoločný album, ale aj priazeň a obdiv všetkých, ktorí sa na jeho vzniku podieľajú. Obaja si však vzápätí uvedomia, že takého človeka, ako je ten druhý, sa im podarí v živote stretnúť len raz. V hlavných úlohách Oscarom oceneného filmu režiséra Johna Carneyho sa predstavia člen kapely The Frames Glen Hansard a česká pianistka a speváčka Markéta Irglová.


Divoká banda (western, USA, 1969)
Dvojka, Piatok, 23:00

Divoký západ sa v ére pary začal neodvratne meniť. Dostavníky postupne vystriedala železnica a po pustatine začínajú jazdiť prvé autá. Pánmi Západu už nemajú byť banditi, ale šerifovia, starostovia a generáli. Pike Bishop sa so svojou divokou bandou chystá na posledný záťah, uprostred nehostinnej krajiny americko-mexických hraníc sú im však v pätách lovci ľudí. Keď sa divoká banda chytí do pasce, musí utekať do Mexika. Tu sa Pikovi muži dajú do služieb samozvaného generála a miestneho tyrana Mapacheho. Majú pre neho ukradnúť špeciálnu zásielku zbraní americkej armády. V tejto brutálnej partii o život nie je nikto nevinný a každý bojuje len sám za seba. Kultový western kontroverzného amerického režiséra Sama Peckinpaha je prelomovým dielom svojho žánru.

Denník Anny Frankovej (dráma/seriál, VB, 2008)
Jednotka, Sobota, 21:40

Dospievajúca Anna žije spolu s rodičmi v nacistami okupovanom meste. Jej staršia sestra dostane predvolanie – na transport. Otec okamžite zorganizuje útek rodiny – na prekvapenie všetkých jej členov však Frankovci neujdú na vidiek, ale ukryjú sa uprostred mesta, v budove, kde má otec svoj podnik. Jeho priatelia a zamestnanci mu pritom pomáhajú. Zamaskujú vchod do časti domu, kde si Frankovci vybudujú improvizovaný príbytok. Čoskoro sa k nim pridá ďalšia židovská rodina, s ktorou sa musia deliť o malé priestory. Anna, talentovaná mladá spisovateľka, si o svojom živote v úkryte začne písať denník – denník, ktorého obsah nemal nikdy uzrieť svetlo sveta...


Okno naproti (romantický/dráma, koprodukcia, 2003)
ČT2, Nedeľa, 23:25

Giovanna, ktorá sa cíti stále veľmi mladá, je deväť rokov vydatá za svojho verného a oddaného manžela Davida. Delí svoj čas medzi prácu v hydinárni, vychovávanie dvoch detí a pečenie zákuskov pre miestnu kaviareň. Všetko sa však začne meniť, keď David privedie domov kultivovaného postaršieho gentlemana, ktorý utrpel stratu pamäti... Režisér Ferzan Ozpetek nakrútil citlivú drámu o vývoji vzťahu dvoch úplne odlišných ľudí. Film bol uvedený na MFF v Karlových Varoch a získal nadšený ohlas poroty, kritikov aj divákov – o čom svedčí aj hlavná cena a druhé miesto v diváckej súťaži, cena za ženský herecký výkon pre Giovannu Mezzogiorno a cena za réžiu.


.tip .týždňa

Boxer a smrť (dráma, Českoslovesnko, 1962)
Dvojka, Sobota, 21:30

Veliteľ koncentračného tábora Kraft náhodne zistí, že väzeň Kominek má profesionálne boxerské skúsenosti. Zo dňa na deň sa z väzňa stáva Kraftov tréningový partner, ktorý v tábore smrti získava privilegované postavenie. Po smrti priateľa a spoluväzňa ho však zlosť a vzdor privedú k otvorenej revolte. Film je novým pohľadom na tému degradácie človeka v období fašizmu zachytávajúci tragický príbeh jednotlivca, ktorého jedinou šancou na záchranu života
je prijať pravidlá nerovnej hry s veliteľom koncentračného tábora. Výborná snímka režiséra Petera Solana je konfrontáciou moci a fyzickej sily s mravnými hodnotami jednotlivca a jeho zodpovednosťou voči nevinným obetiam útlaku.



.teletipy  .dokumenty:

Na ceste po Madeire
ČT1, Pondelok, 21:00

Madeira nie je na kúpanie, ale na pozeranie. Žiadne pláže s bielym pieskom tam síce nie sú, ale zato príroda sa na tomto malom ostrove uprostred Atlantiku skutočne vybláznila. Chvíľu si pripadáte ako na nórskych fjordoch, potom ako niekde v Alpách, o chvíľu zase ako na škótskej vrchovine. A všetko spája portugalský duch a úžasné víno, ktoré na svätomartinskej fieste tečie prúdom tri dni a tri noci. Na hlavné mesto Funchal dohliada socha Karla I., posledného panovníka akúsko-uhorskej monarchie, ktorý v madeirskom exile zomrel. A milovníci adrenalínových zážitkov nemôžu vynechať jazdu na saniach z hory Monte. Nie však ľadovým korytom, ale strmými ulicami počas plnej premávky.

Juraj Kubánka
Dvojka, Utorok, 14:25

Významný slovenský folklórny tanečník, choreograf, režisér a dlhoročná vedúca umelecká osobnosť SĽUK-u. Pôsobil nielen na Slovensku, ale aj  v zahraničí, v Poľsku a Nemecku. Portrétny dokumentárny film v réžii Mátyása Priklera vznikol pri príležitosti osemdesiatych narodenín tohto významného predstaviteľa slovenskej kultúry. Juraj Kubánka hovorí nielen o svojom živote, začiatkoch, ale aj o tvorivej práci v  SĽUK-u a vytvorených choreografiách – predstavuje svoje umelecké vízie i tvorivé postupy. Film neobchádza ani miesta, ktoré sa stali významnými míľnikmi jeho tvorivého života. Tvorcove meditácie dopĺňajú filmové záznamy tanečných diel.


Stratení
ČT2, Streda, 15:05

Bolo niekoľko dní pred Vianocami roku 1995. Boeing 757 spoločnosti American Airlines sa začal približovať na letisko Kali v Kolumbii. Lietadlo štartovalo z Miami v USA a už na štarte pre hustú premávku nabralo 2 hodiny meškania. Piloti preto chceli v Kali pristáť čo najjednoduchším a najrýchlejším spôsobom. Boeing 757 je vybavený systémom, ktorý dokáže lietadlo riadiť od vzletu až po pristátie. Môže to byť pre pilota najlepší pomocník, alebo, ako v tomto prípade, zlý sen. Na predprogramovanej  dráhe musí lietadlo preletieť niekoľkými traťovými kontrolnými bodmi. Let č. 965 sa blížil k traťovému bodu s názvom Tulua. Skúsený kapitán aj druhý pilot sa na okamih nechali zmiasť komunikáciou s riadiacim letovej premávky a postupne urobili niekoľko závažných chýb...


... a čakalo ich peklo
Dvojka, Štvrtok, 11:10

Rok 1945 sa niesol v znamení obnovy vojnou zničenej krajiny. V následnom období prebieha v štáte ostrý zápas medzi hlavnými politickými  silami o získanie podielu na moci. Zápas o armádu sa stáva súčasťou tohto procesu. Prevzatie moci komunistami v roku 1948 je zákonitým vyústením procesu, ktorému nie sú cudzie žiadne formy nátlaku. Armáda ako najdôležitejší mocenský ozbrojený nástroj štátu je urýchlene postavená do služieb nového režimu. Dokumentárny film Milana Mila a Jozefa Bystrického nepriamo nadväzuje na  film Slováci na bojiskách, kde sledujú osudy vojakov a dôstojníkov počas II. svetovej vojny. V tejto časti sa zameriavajú na stalinské represie v armáde a ich tvrdé dopady nielen na ich priame obete, ale aj na ich rodiny a blízkych.

Šesťdesiat rokov po...
Dvojka, Piatok,  13:20

Dňa 9. mája 2005 uplynulo od konca II. svetovej vojny 60. rokov. V celom bývalom Sovietskom zväze a aj v dnešnom Rusku má táto vojna prívlastok Veľká vlastenecká... Po celé tri dni  sa konali v Rusku a hlavne v Moskve, hlavnom meste jednej z víťazných mocností a krajine, ktorá priniesla na oltár víťazstva najviac obetí, veľkolepé oslavy. Ruský štát poskytol ľuďom voľno, zábavu a desiatky sprievodných akcií, kde si dôstojne a veľkoryso pripomenuli svoje víťazstvo nad fašizmom. Niet rodiny, v ktorej by niekto vo vojne nezahynul, preto dodnes v ruských ľuďoch vládne istý zvláštny druh piety, alebo kult smrti. Pohľadom na tieto pompézne dni, s pokusom prejsť pod pokrývku týchto dní i pod kožu ľuďom dnešných čias, odpovedá film na mnohé otázky, ktoré ešte nie sú dopovedané.

Stalingrad (1/3)
Dvojka, Sobota, 20:00

Stalingrad – pojem, ktorý je navždy spojený s nepredstaviteľnými hrôzami II. svetovej vojny.  Bitka o Stalingrad stála tisíce ľudských životov a znamenala obrat vo vývoji II. svetovej vojny.
Volga nie je obyčajná rieka v Rusku. Je to životne dôležitá tepna, merajúca 3 700 kilometrov. Je najväčšou riekou Európy, ktorú oddeľuje od Ázie. V lete roku 1942 sa Volga stala cieľom veľkej Hitlerovej ofenzívy v južnom sektore východného frontu. K rieke sa blížila 6. Hitlerova armáda. Dňa 23. augusta dosiahli nemecké vojská brehy Volgy a zároveň aj miesto, z ktorého už nebude cesty späť. Ich sen o ľahkom víťazstve sa rozplynul v následných bojoch, ktoré sa odohrali v ruinách Stalingradu.

Svet umenia: Hollywoodski rivali (Béla Lugosi verzus Boris Karloff)
ČT2, Nedeľa, 14:55

Pre klasické horory bolo treba nájsť démonicky vyzerajúcich mužov. Obaja protagonisti tejto časti, Béla Lugosi (1882 – 1956) aj Boris Karloff (1887 – 1969) túto podmienku spĺňali dokonale. Na začiatku 30. rokov vytvorili postavy, ktoré ich rázom preslávili a súčasne zakliali v jednej žánrovej prehliadke. Až do smrti potom obaja stelesňovali podobné typy, z pravidla najrôznejších záporákov a šialených vedátorov. Lugosi vstúpil do dejín ako Dracula, Karloff sa preslávil ako monštrum doktora Frankensteina. Zatiaľ čo Lugosi umieral bez uznania, opustený a zabudnutý (ako ho časom pripomenul Burtonov film Ed Wood), Karloff dostal niekoľkokrát šancu dokázať svoj talent aj divadle.


.tip .týždňa

Davidov príbeh
ČT2, Streda, 23:00

V osemdesiatych rokoch obletel svet dojemný príbeh o ťažko chorom peruánskom chlapcovi s kruto deformovanou tvárou, ktorého sa ujal škótsky plastický chirurg, adoptoval ho a postupne mu spravil veľké množstvo operácií, aby ho vrátil do normálneho života. Príbeh zaznamenal známy britský dokumentarista Desmond Wilcox. Nevšedný príbeh nevšednej rodiny však pokračoval – dnes je z Davida Lopeza David Jackson, najmladší milovaný syn uznávaného chirurga, talentovaný grafik. Cesta k hollywoodskemu happyendu nebola jednoduchá, ale rozhodne stojí za to sa po nej ohliadnuť späť.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite