Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

.redakcia .časopis .udalosti

Horúci „horúci vzduch“Slovensko stratilo ďalšie desiatky miliónov eur – tentoraz pre nevýhodný a

Horúci „horúci vzduch“
Slovensko stratilo ďalšie desiatky miliónov eur – tentoraz pre nevýhodný a netransparentný predaj emisných kvót. Z rezervy, ktorú nám priznáva Kjótsky protokol, totiž ministerstvo životného prostredia pod cenu predalo časť tajomnej spoločnosti Interblue Group, ktorá je síce registrovaná v USA, ale podľa zistení týždenníka Trend „zanecháva česko-slovenské stopy“. Aj v tomto prípade sme svedkami „Ficovho oblúka“ – premiér najprv obchod obhajoval a ministra životného prostredia (nominanta SNS) kryl, a až pod ťarchou pribúdajúcich informácií o povahe obchodu menil názor – teraz požaduje zverejnenie zmluvy a vyhráža sa ministrovi odvolaním (podobne ako predtým ministrovi výstavby a regionálneho rozvoja Janušekovi za „nástenkový tender“).
Na predaji časti emisných kvót, pridelených Slovensku, je zvláštnych hneď niekoľko vecí. Napríklad cena, za ktorú sa „horúci vzduch“ predával. „Slovenských šesť eur (za tonu emisií) je najnižší výnos zo všetkých realizovaných a dosiaľ známych chystaných transakcií,“ píše Trend, pričom priemerná jednotková cena obchodov s emisiami je približne 10 eur. Za toľko predali tonu Ukrajina, Česko a Lotyšsko v marci tohto roka. Maďarsko, ktoré predávalo časť svojej kvóty vlani, približne v čase, keď sa predávala aj slovenská rezerva, zinkasovalo podľa informácií denníka SME dokonca až 14 eur za tonu. Ak by sme teda cenu, ktorú dosiahlo Slovensko pri predaji 10 miliónov ton emisnej kvóty – toľko zatiaľ ministerstvo firme Interblue predalo – porovnali s ostatnými transakciami tohto druhu vo svete, stratila krajina 40 až 80 miliónov eur, čiže 1,2 až 2,4 miliardy korún.
Zvláštne je aj to, že Slovensko je jedinou krajinou, ktorá predáva časť emisnej kvóty prostredníctvom súkromnej firmy, a nie formou medzivládnych kontraktov obsahujúcich podporu rôznych ekologických projektov (čo umožňuje dosiahnuť lepšiu cenu), ako to robia ostatné štáty sveta. Zaujímavý je aj kupec – lepšie povedané, sprostredkovateľ slovenského „horúceho vzduchu“ – spoločnosť Interblue Group. Podľa ministra životného prostredia Jána Chrbeta firma zastrešuje skupinu štátov obchodujúcich s emisiami. Podľa týždenníka Trend však internetovú stránku Interblue Group vlani v novembri registrovala česká webhostingová firma a jej zdrojový kód obsahoval údaje o 21-ročnom Slovákovi.
.rži

Monitor deviatakov
Výsledky testovania deviatakov ukázali, že našim žiakom ide lepšie slovenčina ako matematika. Priemerná úspešnosť v slovenskom jazyku a literatúre bola 61,26 percenta, v matematike to bolo 53,01 percenta. Oproti vlaňajšku sa výsledky slovenčiny zlepšili a výsledky matematiky zhoršili. Najlepšie uspel Prešovský kraj, čo súvisí s faktom, že je tam menej detí v osemročných gymnáziách ako v Bratislave či v Košiciach.
.eč, SITA

Fico a Trend
Okresný súd Bratislava IV. rozhodol, že týždenník Trend zasiahol do práva na ochranu osobnosti premiéra Roberta Fica, keď ho na titulnej stránke označil za „zlodeja budúcich dôchodkov“. Trend musí uverejniť na titulke ospravedlnenie a vyplatiť R. Ficovi odškodné
8 000 eur. Trend podľa súdu podkopal dôveru verejnosti v bezúhonnosť premiéra i vlády. Vydavateľ Trendu sa voči rozsudku odvolá.
.eč

Lev a generál
Predseda Združenia slovenskej inteligencie Korene Viliam Hornáček a niekoľko desiatok ďalších ľudí protestovali proti stvárneniu a umiestneniu sochy Milana Rastislava Štefánika pred novostavbou SND. Protestujúcim prekáža, že generál stojí nižšie ako „čechoslovakistický“ lev, ako aj to, že je spodobnený v leteckej, a nie generálskej uniforme. Korene sú známe práve svojím dobrým vkusom.
.tg

Realita
V piatok večer, po prehre s Fínskom v predĺžení má naša hokejová reprezentácia ešte stále nádej na postup do štvrťfinále. Naši hráči bojujú, snažia sa, ale nevedia dávať góly. Vyrovnané zápasy tak hráme s Maďarskom a Bieloruskom, na Kanadu nestačíme. Snívame o víťazstvách, vyrovnávame sa s prehrami. Nestrácame nádej, no našťastie ani zmysel pre realitu.
.jk

Blokáda
Desiatky občanov Pezinka zablokovali vstup na novú skládku odpadu v meste. Prevádzkovateľ ju začal zavážať odpadom napriek rozhodnutiu Najvyššieho súdu, že až do vyriešenia kauzy má skládka ostať uzatvorená. K blokáde sa okrem primátora Pezinka  pridali aj opoziční poslanci Rosová, Frešo a Palko. Po telefonáte exministra vnútra policajnému prezidentovi polícia skládku uzavrela. Po niekoľkých hodinách na ňu však opäť začali voziť smeti. 
.jm



Ľuboš Micheľ
Bývalý rozhodca, poslanec a šéf medzinárodného oddelenia klubu Šachťor Doneck síce pre chorobu nechodí do parlamentu, odkiaľ berie plat, zato v tom istom čase neváha sfárať do bane. Micheľ buď klame až sa hory zelenajú, alebo mu naordinovali špeciálnu terapiu.

Barbora Straková 
Mladá nádejná politička, dcéra známej hlásateľky, po ktorej podedila krásu, sa konečne stala aj de facto podpredsedníčkou HZDS pre zahraničnú politiku. Snem ju zvolil už v októbri, ale doteraz sa vraj len priúčala politike. Teraz však už ide Barborka naostro.

Tibor Cabaj
Tibora Cabaja, ktorý je už osemnásť rokov poslancom za HZDS, zvolili za podpredsedu parlamentu. Nahradil tak zosnulého Viliama Vetešku. Vladimír Mečiar povedal, že Cabaj „pozná dokonale rokovací poriadok, procedúry i vzťahy.“ No, po toľkých rokoch by sa patrilo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite