Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Verím, dúfam

.redakcia .časopis .týždeň doma

Herec divadla Astorka a poslanec Mestského zastupiteľstva Matej Landl, člen komisie magistrátom vypísaného výberového konania na využitie DPOH, je presvedčený, že Bratislava má mať a verí, že bude mať mestom financované mestské divadlo. Dúfa, že to bude divadlo otvorené a že už v septembri začne hrať...

Herec divadla Astorka a poslanec Mestského zastupiteľstva Matej Landl, člen komisie magistrátom vypísaného výberového konania na využitie DPOH, je presvedčený, že Bratislava má mať a verí, že bude mať mestom financované mestské divadlo. Dúfa, že to bude divadlo otvorené a že už v septembri začne hrať...


.aký máš pocit z toho, čo sa okolo DPOH v posledných týždňoch deje?
Je to komplikované a mám z toho zmiešané pocity. Z toho, ako to dopadlo, mám veľkú radosť, pretože si myslím, že je to najrozumnejšie riešenie pre túto budovu s jej históriou. Je to môj názor, ktorý som konzultoval s ľuďmi z divadelnej branže — s hercami, producentmi, režisérmi a riaditeľmi mnohých divadiel na Slovensku aj v Česku. Myslím si, že toto je najrozumnejšie riešenie.

.ako by si opísal divadlo, ktoré by tam malo byť?
Som veľmi rád, že bol prijatý návrh pána poslanca Mikuša na vytvorenie príspevkovej organizácie. Vznikne tak historicky prvé bratislavské mestské divadlo od vzniku Československa.  Všetky väčšie kultúrne európske mestá majú svoje mestské divadlá. Praha ich má jedenásť, Brno má mestské divadlo, dokonca aj Žilina. Praha dáva ročne 850 miliónov českých korún zo svojho rozpočtu na mestské divadlá. Keby mala Bratislava dávať na divadlo také isté percento, bolo by to 180 miliónov korún. Má to teda opodstatnenie, keďže v Bratislave je so stálym súborom „len“ SND, Astorka a Nová scéna.

.chcel by si byť súčasťou mestského divadla?
Ja som herec Astorky a chcem ním aj naďalej byť. Nemám ambíciu stať sa členom mestského divadla.

.ako by si zhodnotil súťaž, ktorá prebehla?
Zdala sa mi dobrá. Od začiatku však všetci uchádzači, ako aj členovia výberovej komisie vedeli, že rozhodnutie komisie bude mať iba odporúčací charakter pre zastupiteľstvo. Pán primátor Ďurkovský to navrhol tak, aby to bolo čo najtransparentnejšie. Osem členov komisie posudzovalo sedem projektov. Za všetkými štyrmi najúspešnejšími projektmi boli mimoriadne úspešní, vynikajúci umelci s bohatými skúsenosťami. Asociácia divadelná Nitra, Združenie Scene, Forza alebo divadlo a.ha predložili projekty na vysokej úrovni, zastrešené skutočnými osobnosťami, skvelými ľuďmi. Myslím si však, že štatút súťaže nebol celkom šťastne postavený.


.prečo?
Od začiatku sa v ňom nepočítalo s tým, že by tam mohol byť súbor, ktorý by očakával silnejšiu dotáciu od mesta. Hľadal sa model, ktorý by fungoval na princípe staggionového divadla, kde by si ľudia zadovážili finančné prostriedky sami. Niektoré predstavy, napríklad Združenia Scene, o 56-percentnej návratnosti zo vstupného boli dosť nerealistické. Aj keď sa možno moji kamaráti zo Scene budú na mňa hnevať, ale keby ten projekt predložil hoci aj môj syn, povedal by som mu, že to nepôjde. Skončilo by sa to prudkou komerciou, lákavými koncertmi a podobnými vecami. Tento názor sme mali mnohí. Každé ráno som sa budil s bruchabôľom, pretože som sa ocitol v komisii, kde som mal rozhodovať medzi siedmimi uchádzačmi, z ktorých päť som poznal osobne. Bola to „Sofiina voľba“.

.v čom sú lepšie dotácie od mesta než sponzori a granty?
Spoliehať sa na sponzorov a granty je dnes veľmi neisté. Preto je dobré, keď sa na takejto inštitúcii bude finančne podieľať mesto. A bude to divadlo otvoreného typu, ktoré nesmie byť uzatvorené do seba. Dúfam, že tam so svojimi projektmi bude fungovať aj Scene aj Divadelná Nitra aj Forza. Tým pádom nepríde nikto skrátka. Samozrejme, že tam vznikne nejaký súbor povedzme s dvanástimi členmi, ktorý sa bude postupne formovať.

.súťaž o využitie DPOH bola vyhlásená v decembri 2008. Medzitým viackrát zasadlo mestské zastupiteľstvo. Prečo za celý ten čas nikto nepovedal, že súťaž je nesprávne postavená, lebo my chceme mestské divadlo ako príspevkovú organizáciu?
Jeden z prihlásených projektov bol aj od divadla a.ha, ktorý sa mi spomedzi všetkých najviac páčil. Ten požadoval od mesta dotáciu s tým, že podľa ich predstáv mala vzniknúť príspevková organizácia so stálym súborom. Iste, tá komisia bola akoby celá na smiech. Ale všetci sme vedeli, že komisia mala iba odporúčací charakter. Pán primátor mohol poveriť niekoľkých poslancov vytvorením návrhu na nové divadlo. Ale on to neurobil. Predpokladám, že preto, lebo chcel byť čo najtransparentnejší. Rozhodnutie komisie muselo prejsť cez zastupiteľstvo a tam vznikol problém. Jedna skupina poslancov si predstavovala, že by to mala získať Forza, lebo má peniaze a nebude požadovať dotácie od mesta...

.niektorí poslanci hovorili, že pred aprílovým zasadnutím boli silné politické tlaky. Zaregistroval si ich?
To by som si netrúfal povedať. Nezdalo sa mi to ako tlak. Hoci chaotické to bolo dosť. Vnímal som to tak, že Občiansky klub chcel skôr mestské divadlo, poslanci KDH mali bližšie k Forze a preto sa hlasovalo zvlášť o Scene a zvlášť o Forze. Nakoniec prešiel návrh pána Mikuša.

.neobávaš sa toho, že ak to bude mestské divadlo financované mestským rozpočtom, bude to spolitizované?
Dúfam, že to spolitizované nebude. Na stoličku intendanta, teda riaditeľa by si mala sadnúť osobnosť s veľkou autoritou a rešpektom. Mal by to byť človek s veľkými skúsenosťami a s manažérskymi schopnosťami.

.máš nejaký konkrétny typ?
Zopár mám, ale nechcem a nemôžem ich zatiaľ povedať.

.môže takto — výberom intendanta — vzniknúť divadlo?
Bude to chvíľu trvať. Môže to pôsobiť ako umelo implantované. V zahraničí prídu na konkurz celé súbory a keď ho vyhrajú, súbor sa stane mestským divadlom. Ale pri správnej osobnosti a správnych ľuďoch, pri vhodnej dramaturgii sa to môže podariť. Keby som tomu neveril, tak by som to nepodporoval.

.čo bude teraz nasledovať?
Dúfam, že na májovom zastupiteľstve bude pripravený návrh na vznik príspevkovej organizácie. Dovtedy by sa mal nájsť konsenzus na osobe, ktorá bude divadlo viesť.

.je to reálne?
Ak má divadlo v polovici septembra hrať, tak v máji musí byť jasný intendant. Ináč by nemal čas vybrať si ľudí a pripraviť sezónu. Aj tak to bude nesmierne ťažké. Ale dúfam, že sa to podarí.

.má podľa teba mesto v čase ekonomickej krízy otvárať novú rozpočtovú kapitolu na mestské divadlo?
Ak máme 1,2 miliardy korún na prestavbu zimného štadióna, tak by sme mali mať aj niekoľko desiatok miliónov na divadlo. Podpora športu je určite dôležitá, ale ak nebudeme podporovať kultúru, akým národom sa staneme?
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite