Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Očami Doroty Nvotovej

.dorota Nvotová . .časopis .osobnosti

Napriek tomu, že naše jazyky a zvyklosti sa navzájom líšia, deti sa tuším všade správajú rovnako. Pokiaľ sú z chudobnejších rodín, dokážu si urobiť hračku asi z čohokoľvek.

Napriek tomu, že naše jazyky a zvyklosti sa navzájom líšia, deti sa tuším všade správajú rovnako. Pokiaľ sú z chudobnejších rodín, dokážu si urobiť hračku asi z čohokoľvek.
Obľúbenou nepálskou hračkou  je  taká čudná vec. Normálna palica, asi meter dlhá, a na jej konci je pridrôtovaný háčik. Druhou časťou je stará pneumatika od bicyklového kolesa, ktorá pasuje do toho háčika. Hra spočíva v umení bežať prašnou a kamenistou ulicou, väčšinou bosí, a byť schopný viesť to koliesko na háčiku a paličke tak, aby sa kotúľalo pred vami bez toho, aby vypadlo z dráhy. Musíte sa pritom vyhýbať rikšiam, sliepkam, kravám, kozám, autám a dospelákom. V horských oblastiach Nepálu je bežnou hračkou mechúrik-balónik. Mechúr z jaka, vyčistený a nafúknutý ako balón, priviazaný o paličku. S tým sa nepálske decko dokáže vyhrať. Dá sa naň aj pekne bubnovať, podľa toho, ako veľmi ho nafúknete. V Indii sa tiež dá vidieť koliesko na paličke, ale čo prevláda, sú šarkany. Šarkan síce stojí iba 5 rupií, nie je však ľahké si ho udržať. Len čo vystúpite na strechu a pustíte ho do vzduchu, zúčastňujete sa jednej veľkej mestskej vojny. Vojny, ktorá má svojich generálov a pešiakov.
Účelom šarkanej vojny je ukradnúť, alebo aspoň zničiť druhým šarkana. To znamená, že keď nejaký šarkan uviazne blízko vás, normálne ho odstrihnete a necháte si ho. Pokiaľ nie je dosiahnuteľný, tak ho aj tak odstrihnete, aby aspoň súper oňho prišiel. Samozrejme, to isté sa deje aj vám. Musíte byť pozorný, kadiaľ lietate. Nástrah je veľa. Neprajné deti, chrámové veže, šnúry na bielizeň a satelity. Niť musí byť silná, inak ten nápor nevydrží. Niektorí machri majú takú špeciálnu ostrú niť, na jej konci priviazaný kameň, to si pripravia a striehnu. Len čo letí okolo šarkan, vyhodia niť do vzduchu a ona normálne prereže šarkaniu niť a šarkan odletí preč. Jeden kamoš, Slovák, takto strávil celý svoj pobyt vo Varanasi. Zamotal sa do šarkaních vojen a celé dni presedel na streche. Spomínal, ako neďaleko neho uviazol šarkan miestnych detí. Priblížil sa k jeho niti s nožničkami a deti kričali a prosili: „Please, sir, don´t!!! Please!!!” Ale vojna má jasné pravidlá, a tak im ho ustrihol. Veru, deti, aj tie dospelé, sú všade rovnaké.
www.dorotanvotova.sk
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite