Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

New York Márie Modrovichovej

.časopis .osobnosti

Zaujímavé momenty z

Zaujímavé momenty z uplynulých týždňov, zoradené chronologicky, nie podľa významu.

Dňa 2. apríla udeľovala Vilcek Foundation svoje ceny za prínos imigrantov. Tento rok bola za výskum v biomedicíne odmenená libanonská lekárka Huda Zoghbi, za objavy v liečbe Rettovho syndrómu. V oblasti filmu dostal cenu nadácie pôvodom nemecký režisér Mike Nichols. Necelé tri metre od môjho búšiaceho srdca sediaci Nichols je tvorcom viacerých mojich obľúbených filmov, no nebyť Vilčekovcov a ich ceny, nikdy by som si ich nedala dohromady. Kto sa bojí Virginie Woolfovej, Klietka bláznov, Closer,…
a úplne najviac je pre mňa Absolvent, film, ktorý som videla v každom štádiu svojho života, naposledy pár dní pred slávnostnou ceremóniou. Scéna, keď mladučký Dustin Hoffman búši v kostole na sklo a potom sa s Elaine škeria na zadnom sedadle autobusu stále patrí medzi TOP 5 mojich filmových zážitkov.
Onedlho po tom som sa jednej pesachovej noci úplnou náhodou ocitla v hoteli Carlyle na Upper East Side. V hotelovej kaviarni hráva pondelky Woody Allen na klarinete. Ale nebol pondelok, a ja som vždy túžila dať si drink v nemenej slávnom Bemelmans Bar. Bemelmanove postavičky pokreslené na stenách veselo piknikovali v zákutiach Central parku a my sme nadšene dupkali do rytmu džezového tria. Ako skvelá náhoda mi pripadalo aj to, že v ten večer hral špičkový gitarista Ron Affif, ktorého gig som videla v Zinc bare. (Žiadna náhoda — trio s Affifom hráva v Carlyle niekoľko nocí v týždni).
Na druhý deň ráno sa rútim dole Broadwayom. Na rohu stojí chlapík so stolíkom a petíciou, ktorý ma šikovne odchytí. Podáva mi leták. Čítaj, čítaj, nabáda ma. Na letáku stojí, že chlapík je liečiteľ s požehnaním od istého indického guru. Jeho poslaním je liečiť ľudí pomocou crystal meth. Populárnu drogu im predával čisto pre ich dobro. Na letáku ďalej stojí, že polícia ho pri výkone bohumilej činnosti zastavila a následne uväznila. Na letáku sú tiež uvedené detaily zákroku (zhabali aj stolík) a výzva občanom demokratickej krajiny, aby sa proti takýmto násilným metódam ohradili. To predsa nie je možné, aby bol v Amerike ľudový liečiteľ perzekvovaný za svoj altruizmus.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite