Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

Aká škoda, že sme to predali Investor, ktorý kúpil pozemky pod bratislavským PKO, sa rozhodol konať, presnejšie búrať. Buldozéry sa pustili do ničenia múrov sály, kde pár hodín pred tým žiaril markizácky Let

Aká škoda, že sme to predali
Investor, ktorý kúpil pozemky pod bratislavským PKO, sa rozhodol konať, presnejšie búrať. Buldozéry sa pustili do ničenia múrov sály, kde pár hodín pred tým žiaril markizácky Let´s Dance. Aktivisti, ktorí bojujú za zachovanie tohto kultúrno-spoločenského komplexu na brehu Dunaja, zburcovali pozornosť médií i mesta. Primátor Andrej Ďurkovský sa úprimne nahneval na neoblomného investora, že sa pustil do búrania. Vyzval ho, aby okamžite prestal, lebo vyvodí dôsledky.
Bola to zaujímavá hra kto z koho – alebo kto bude viac vydierať toho druhého. Investor sa nechce vzdať riadne zakúpených pozemkov, ak nedostane to, čo si za ne zapýta. Vie, že primátor je občanmi tlačený do kúta a musí vypočuť hlas ľudu. A tak pýta finančnú náhradu alebo lukratívne pozemky na výmenu. Aj Ďurkovský však vie, že má isté páky, aby investorovi aspoň znepríjemnil život, keď mu napríklad mesto neodsúhlasí investičný zámer. Napokon sa prvé kolo skončilo nerozhodne. Investor dostal od Starého Mesta predĺženie búracieho povolenia, primátor dosiahol zastavenie búračky aj opravu zničenej sály. Rokovať sa bude ďalej.
Zatiaľ je čas zamýšľať sa nad tým, ako mesto v tejto kauze postupovalo. V roku 2005 predalo pozemky za približne 9,33 mil. eur spoločnosti Henbury Development. Tá tu chcela postaviť pokračovanie River Parku, ktorý stavia obďaleč J&T. Mesto malo v pláne vybudovať na kultúrne podujatia iné priestory, v prvom rade tie v obnovenom prístavnom sklade č. 7. Ten sa však už dnes nejaví ako celkom adekvátna náhrada PKO.
Mesto sa napokon spamätalo a aj primátor zmenil názor – PKO treba zachrániť. Lenže investor, ktorý prinajmenšom spolupracuje s J&T, sa môže teraz s mestom vyhrať. Primátor má v rukách menšie tromfy a navyše nechce vyzerať pred občanmi ako kšeftár, ktorý nepočúva hlas ľudu. Keby neprišla hospodárska kríza, bol by na tom ešte horšie.
Kríza veci PKO pomohla – keby neudrela, investor by rokoval ešte z vyššieho koňa, ak by vôbec rokoval. Možno by tu už stáli nejaké luxusné bytíky či výškový hotel s piatimi hviezdami. Lenže týmto projektom nateraz odzvonilo, niet o nich záujem, a tak sa čaká a rokuje. Kým sa neskončí kríza? Kým mesto nedá adekvátnu náhradu? Kým občania nevymenia vedenie mesta? Uvidíme. Kauza PKO je zaujímavým exemplárom, na ktorom možno vidieť, ako necitlivo a nerozvážne sa v rokoch stavebného boomu budovalo hlavné mesto.
.eč, .sita

Nástenkár
Minister výstavby a regionálneho rozvoja Igor Štefanov bude hneď po nástupe do funkcie čeliť odvolávaniu. Ukázalo sa, že za „nástenkový“ tender na služby za viac ako 3,5 miliardy korún nesie rovnakú zodpovednosť ako jeho predchodca. Medzitým EK začala pre tender konanie voči SR a vo vzduchu visí hrozba odobratia časti eurofondov pre ich netransparentné čerpanie.
.rži

Stop komplexu
Mediálny komplex, v ktorom by sídlili verejnoprávne médiá, sa zrejme stavať nebude. Môže za to nesúhlas HZDS, ktoré už projekt nepodporuje, hoci ho vláda pred časom schválila. Minister Maďarič priznal, že zvažuje, či vôbec vypíše verejné obstarávanie. Za zastavením projektu isto možno hľadať vplyv hospodárskej krízy. Alebo žeby sa ozvali zvyšky rozumu v HZDS?
.eč, .sita

Pleso patrí Štrbe
Najvyšší súd potvrdil, že Štrbské pleso patrí obci Štrba, ktorá oň viedla spor s mestom Vysoké Tatry. Starosta Štrby Michal Sýkora je spokojný, primátor Vysokých Tater Ján Mokoš povedal, že ho mrzí, „že sa nerozhodovalo podľa práva, ale na základe politických tlakov“. Tatry sú podľa Mokoša perlou Slovenska a nemali by sa stať predmetom parcelácie a záujmov nátlakových skupín.
.tg

Došrotované
Druhé kolo šrotovného sa skončilo po necelých dvoch týždňoch. V prvom aj druhom kole štát spolu podporil nákup viac ako 40 000 nových áut. So zavedením štátnej dotácie nesúhlasili niektorí analytici a opoziční politici. Minister hospodárstva Ľubomír Jahnátek nevylúčil ďalšie pokračovanie šrotovného v druhom polroku tohto roka, avšak až po dôkladnej analýze jeho doterajšieho fungovania.
.tg

Problém Transpetrol
Z banálnej chyby daňového úradu v polovici 90. rokov, ktorú vtedajší správcovia dane neboli schopní napraviť, je dnes reálna hrozba, že štát stratí 34-percentný podiel v strategickom Transpetrole a bude musieť vyplácať obrovské odškodné podikateľovi Ignácovi Ilčišinovi, respektíve tomu, kto od neho pohľadávku kúpi. Východoslovenský podnikateľ má výhodu –  niekoľko súdnych rozhodnutí vo svoj prospech. Poučenie: kostlivci sa v skriniach nedajú držať donekonečna.
.rži



Zsolt Simon/
Zsolt Simon vystúpil z SMK aj z jej poslaneckého klubu. Skončil tak aj na poste krajského šéfa strany v Banskej Bystrici a okresného šéfa v Rimavskej Sobote. Dôvodom odchodu je vraj Pál Csáky, pod ktorého vedením sa v SMK podľa Simona „stalo klamstvo pracovnou metódou“.

Ferdinand Devínsky/
Poslanec za SDKÚ a predseda výboru pre vzdelanie, mládež, vedu a šport vraj spolupracoval s komunistickou rozviedkou. Z jeho spisu, z ktorého citoval denník SME, vyplýva, že počas stáže na univerzite v Londýne Devínsky informoval ŠtB o troch svojich britských kolegoch.

Iveta Radičová/
Podpredsedníčka SDKÚ Iveta Radičová zrejme nebude kandidovať na post volebného lídra strany. Spoločne s Mikulášom Dzurindom to oznámila viacerým funkcionárom strany, ktorí tú informáciu potvrdili agentúre SITA. Radičovej budú hľadať v strane adekvátne postavenie.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite