Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .udalosti

Obama a Kuba Americký prezident Barack Obama splnil jeden zo svojich predvolebných sľubov a začiatkom minulého týždňa povolil voľnejší režim s

Obama a Kuba
Americký prezident Barack Obama splnil jeden zo svojich predvolebných sľubov a začiatkom minulého týždňa povolil voľnejší režim s Kubou. Američania kubánskeho pôvodu či kubánski emigranti môžu po novom na svoj domovský ostrov slobodne cestovať a svojim príbuzným budú môcť posielať viac ako súčasných 1 200 dolárov na osobu. V rámci jednoduchšieho cestovania na Kubu prezident vyzval svoju administratívu, aby zvážila možnosť obnovenia pravidelných komerčných letov medzi USA a Havanou. Dlhodobé prísne obchodné embargo však Spojené štáty rušiť nehodlajú. Ďalšie ústretové kroky je prezident ochotný urobiť len v tom prípade, že Kuba preukáže pokrok v oblasti ľudských práv a v prechode k demokratickému režimu.
Barack Obama mení politiku voči Kube tak, ako žiadny jeho predchodca. Tvrdí, že chce pomôcť obyčajným Kubáncom, nie režimu Raúla Castra. Prezidentov hovorca Robert Gibbs povedal, že prezident chce „preklenúť priepasť medzi rozdelenými rodinami a kubánsky ľud podporiť v jeho túžbe po základných ľudských právach.“ Či to zmení americko-kubánske vzťahy, je však otázne. Havana totiž Obamovi odkázala, že je sklamaná. Bývalý kubánsky prezident Fidel Castro vysvetlil prečo. „Nebolo povedané ani slovko o embargu, ktoré je najkrutejším zo všetkých opatrení. Podmienky sú nastavené tak, že Obama by mohol využiť svoj talent na konštruktívnu politiku, ktorá by ukončila to, čo bolo takmer polstoročie v neporiadku,“ napísal v článku na internetovej stránke Cubadebate. Castro vyzval Washington, aby zmenil okrem iného aj imigračnú politiku, podľa ktorej Kubáncov utekajúcich do USA, ktorých zadržia ešte na mori, vrátia späť na Kubu, no tým, ktorí dosiahnu severoamerickú pevninu, dovolia zostať v USA.
Vo štvrtok Obama vyzval kubánsku vládu, aby nasledujúci krok smerom k zlepšeniu kubánsko-amerických vzťahov prišiel z kubánskej strany. Raúl Castro odpovedal, že jeho vláda je ochotná prediskutovať s Washingtonom akúkoľvek otázku, ak pôjde o konverzáciu medzi rovnými a ak bude Washington „rešpektovať právo kubánskeho ľudu na sebaurčenie“. Castro tiež povedal, že Havana je ochotná hovoriť „o ľudských právach, slobode tlače, politických väzňoch – o všetkom.“ Ako poznamenala agentúra AP, ide o „najsmelšie a najzmierlivejšie“ slová adresované USA zo strany kubánskeho lídra od roku 1961, keď krajiny prerušili styky.
.tg, .sITA

Pasy pre Moldavsko
Rumunsko ponúka moldavským občanom zrýchlenú možnosť získať rumunské občianstvo. Chce dať šancu najmä mladým a s novou komunistickou vládou nespokojným Moldavčanom, aby voľne cestovali a dostali sa aj na pracovný trh EÚ, na ktorom už Rumunsko participuje. Moldavskej vládnucej garnitúre sa to ani trochu nepáči a označuje to za „revanšizmus na vládnej úrovni“.
.mg

Radikál?
Stále sú témy, pri ktorých sa zdravý rozum môže na českého prezidenta spoľahnúť. V rozhovore pre MF Dnes Václav Klaus označil za vinníka globálnej krízy americké teórie o nároku každého človeka na vlastný dom, odsúdil šrotovné a vyjadril obavy zo zásahov štátu do ekonomiky ako „za reálneho socializmu“. Len škoda, že dnes majú pravdy povesť radikalizmu...
.mg

FIDESZ sa teší
Viktor Orbán si brúsi zuby – vyhlásil, že vláda Gordona Bajnaiho padne. Je pravda, že opozičný FIDESZ sa teší podpore až 70 percent voličov, ako uviedol maďarský inštitút Medián. Ak sa dá veriť tomuto prieskumu, tak 54 percent voličov je za predčasné voľby a socialisti by v nich získali len 18 percent hlasov. Orbán je zase najpopulárnejším politikom Maďarska.
.mg

Prezidentská diéta
Evo Morales si za päť dní protestne vyhladoval schválenie novely volebného zákona. Podľa nej bude môcť na svoju funkciu zase kandidovať vo voľbách, ktoré čakajú Bolíviu v decembri. Kým opozícia trúsila posmešky, že obézny prezident sa potrebuje zbaviť niekoľkých kilogramov a robí z toho politické gesto, Moralesovi prívrženci sa radovali. V každom prípade originálne.
.mg

Osemročná manželka
Nemecko je v šoku, lebo siedmačka a deviatak majú dcéru. To však nepôsobí vôbec tak hrozivo ako správa, že v Saudskej Arábii súd potvrdil sobáš osemročného dievčatka so starším mužom. Manželstvo dohodol otec nevesty bez vedomia jej matky a tá sobáš súdne napadla. Výsledok je len ten, že manžel musí až do puberty svoju „manželku“ ušetriť sexuálnych stykov a „manželka“ smie zároveň so vstupom do puberty požiadať o rozvod.
.mg



Paul Krugman/
Môže sa nositeľ Nobelovej ceny mýliť? Americký ekonóm a „nobelista“ tvrdí, že Rakúsku hrozí bankrot, aký postihol Island, ale z iných dôvodov: pre vysokú angažovanosť v úveroch vo východnej Európe. Rakúsko protestuje a mohli by aj krajiny východnej Európy.

Julia Tymošenko/
Zlepšia sa vzťahy medzi Ukrajinou a Ruskom? Zatiaľ sa vie len toľko, že ukrajinská premiérka sa chce 29. apríla zísť s ruským premiérom Putinom. Pôvodne plánovanú návštevu Rusko odsunulo na protest proti ukrajinským zámerom modernizovať plynovod do EÚ.

Natalia Morar/
Moldavská novinárka, ktorá organizovala protesty proti nedávno zvolenej vláde komunistov, sa musí skrývať, lebo jej hrozí zatknutie. Pôvodne očakávala, že na demonštrácii, ktorú zvolala esemeskami aj cez sieť Twitter, sa objaví 300 ľudí, prišlo ich však 10-tisíc.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite