Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sú to mafiánske praktiky

.časopis .týždeň doma

Rozhovor s novinárkou Zemplínskeho Korzára Lýdiou Vereščákovou, ktorá dlhodobo píše o zámere elektrárne a nedávno dostala výhražnú zásielku.

Rozhovor s novinárkou Zemplínskeho Korzára Lýdiou Vereščákovou, ktorá dlhodobo píše o zámere elektrárne a nedávno dostala výhražnú zásielku.


.ako ste sa dostali k tejto téme?
Zámer elektrárne sa objavil na konci marca 2007. Z redakcie mi volali, že potrebujú kontakty na Stanislava Funfroviča, jedného zo spoločníkov. V tom čase bol vo väzení. Ako prvá novinárka som rozobrala vlastnícku štruktúru ČES-u.

.čo ste zistili?
Je to skupina ľudí, ktorá je, slušne povedané, veľmi pofidérna.

.miestni mafiáni?
Nepoužila by som to slovo. Sú to silné podnikateľské skupiny, ktoré nezarábajú peniaze poctivým spôsobom.

.poznáte ich?
Áno. „Rýpem“ sa v tom ako prvá a viem viac, ako sa dá napísať.

.vyhrážal sa vám niekto už predtým?

(Odmlka.) Otvorene nie, ale nepriateľstvo počas komunikácie som cítila. Pán Jankaj mladší, syn jedného zo šéfov firmy mi vyčítal, že som na nich nahádzala špinu. Mohli ste ma zažalovať, vravím mu. Neurobili to. Ale odpovede na otázky som nikdy nedostala.

.o akom nepriateľstve počas komunikácie hovoríte?
Možno sa to nedá nazvať zastrašovanie, ale určite to nebolo príjemné. Keď sa teraz vo februári začalo územné konanie, tak projektový manažér pán Dubovický oslovoval všetky médiá. Naliehal aj na stretnutí so mnou, nakoniec po mňa poslal auto.

.báli ste sa?
Riskla som to. Dubovický ma čakal v prešovskom hoteli Dukla. Diktafón som nemohla použiť, ani poznámky. Za týchto okolností nemôžem pracovať, vravím mu. Kládla som aj nepríjemné otázky. Na všetky mi odpovedal, bol však dosť nervózny. Pýtala som sa, ako sa ten projekt „pretláča“, na politické súvislosti. Dohodli sme sa, že mi o pár dní odpovie
e-mailom. Neodpovedal dodnes. Späť ma viezli dvaja neznámi muži. Celý čas bolo v aute ticho, napätie.

.o čo, podľa vás, išlo Dubovickému?
Chcel zistiť, koľko toho ktorý novinár o prípade vie.

.aká je jeho pozícia v ČES-e?
Vystupuje ako projektový manažér, nie je však vo vlastníckej štruktúre. Nedodržal našu dohodu a nedalo sa mu potom dovolať. Čakala som na odpovede zbytočne dva týždne, potom som článok zverejnila.

.kedy ste našli v schránke obálku s výhražným obsahom?
Až niekoľko dní po ústnom pojednávaní, ktoré bolo 18. marca. Odosielacia pošta boli Vojčice 16. marca. Podľa mňa cieľom bolo, aby to prišlo dovtedy a vystrašilo nás to. Odosielateľ sa však prepočítal. Paradoxne, obálku som našla v schránke v ten deň večer, keď som písala článok o podobných zásielkach, ktoré dostali členovia združenia Trebišov nahlas. Bola to veľmi nekvalitná obálka, pokrčená, vyzerala ako leták.

.je možné, že vám to ležalo v schránke dlhšie?
Určite. To isté sa stalo aktivistom združenia. Vyzdvihli si to na PO Boxe až po ústnom pojednávaní.

.zavolali ste políciu?
Okamžite, ešte k schránke. Poznám tunajších policajtov.

.podozrivú obálku otvorili policajti?
Nie, ja.

.nebáli ste sa?
Urobili by ste to isté. Zvedavosť nedá. Hovorím si: to azda nie je možné, že aj ja som dostala tú istú obálku ako aktivisti. Otvorila som to a vidím
obhorený papier.

.čo to znamená podľa vás?
Zhoríš ako papier. Mafiánsky odkaz, ktorý používa východoslovenské podsvetie.

.ako postupovala polícia?
Boli vyplašení, že ešte také nemali. Však je to len papier, vraveli mi. Zrejme nevedeli, čo sa deje v Trebišove – môj článok vyšiel až na druhý deň. Policajt sa ma pýtal, či si myslím, že sa mi niekto vyhráža a mám mať obavy o seba. Nielen o seba, vravím mu. Radil sa potom s kolegami z Trebišova. Vrátil sa s tým, že to musí urobiť ako oni, teda priestupok proti občianskemu spolunažívaniu. Prosím?! – opýtala som sa ho.

.kedy to polícia preklasifikovala na trestný čin vyhrážania?
Až keď sa na to začali pýtať novinári.

.ako vnímate podporu osobností tretieho sektora a médií?
Je úžasné cítiť, že v tom nie ste sám. Lenže je to málo. Nechcem, aby ma považovali za obeť. Bojím sa, že takéto mafiánske praktiky sa stanú bežnou normou. Hovorila som s kolegyňou Naďou Šindlerovou z Plus 7 dní, ktorej zapálili auto a dom.

.na rozdiel od aktivistov ste to „nezabalili“. Máte policajnú ochranu?
Nie. Nezavolali ma ani na podrobnejší výsluch, ako avizovali. Keď idem teraz po ulici, obzerám sa. Na téme elektrárne som odvtedy nerobila.

.keď budú nové skutočnosti, vrátite sa k nej?
Nemám s tým problém.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite