Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Do pozornosti

.vladimír Potančok . .časopis .hudba

.do pozornosti
(13. – 19. 4. 2009)

FESTIVAL MULTIPLACE 08
UTOROK – SOBOTA 14. – 18. APRÍL
Tento festival ôsmykrát prepojí rôzne mestá a miesta (Bratislava, Brno, Krakov, Nitra, Praha, Ústí nad Labem, Trnava, Žilina a Zlín) prostredníctvom internetu. Na programe sú koncerty, performancie i párty, sieťové workshopy, počítačové hry a digitálne umenie. Začína sa interaktívnou výstavou v bratislavskom Dome umenia. Viac na www.multiplace.org.

VÝSTAVA JOSEF ČAPEK
UTOROK – NEDEĽA 14. – 19. APRÍL
V Galérii mesta Bratislava môžete uvidieť profilovú výstavu 130 diel českého spisovateľa, dramatika, kritika, ale aj vysoko ceneného grafika, maliar a ilustrátora Josefa Čapka. Pod kuratelou Aleny Pomajzlovej a Jana Kukala boli zhromaždené diela z jedenástich popredných českých galérií a SNG v Bratislave, ale aj z rôznych súkromných zbierok.

HUDBA KATARÍNA KOŠČOVÁ
UTOROK 14. APRÍL
Hoci Katku Koščovú sme omylom poslali na jarné turné už v marci, jeho začiatok je v skutočnosti naplánovaný na polovicu apríla. Hneď po Veľkej noci sa jej šnúra začne doma v Prešove, na Malej scéne Divadla Jonáša Záborského. Obklopená domácimi hudobníkmi a povzbudená domácim publikum určite podá mimoriadny výkon!

HUDBA ZITA SWOON + DIEGO
STREDA 15. APRÍL
V Dome kultúry Zrkadlový háj v bratislavskej Petržalke je na programe ďalší zahrievací koncert festivalu Pohoda. Belgická skupina Zita Swoon patrila vlani k najväčším prekvapeniam na letisku. Tentoraz odohrajú klubový koncert uprostred publika a pred nimi ešte príde Diego s husľovou sekciou. Dobrodružstvo sa môže začať...

PÁRTY RUBY SUNS + LONGITAL
STREDA 15. APRÍL
Iné dobrodružstvá sľubuje v ten istý deň bratislavský Subclub. Okrem domácej klasiky – dua Longital – vystúpi zaujímavý hudobný hosť z Nového Zélandu. Skupina Ruby Suns sa vraj pohybuje niekde medzi psychedelickým folkom a popom. Títo mladí experimentátori a improvizátori vám hádam dobre padnú nielen do oka, ale aj do ucha.

HUDBA JAZZ V ARÉNE
STREDA 15. APRÍL
V rámci pravidelného cyklu Jazz v Divadle Aréna sa ako hostia gitaristu, skladateľa a pedagóga Matúša Jakabčica tentoraz predstavia poľskí džezmeni. Kvarteto v zložení Kuba Stankiewicz – klavír, Andrzej Świes – kontrabas,  Krzystof Szmańda – bicie & Inga Lewandowska – spev zahrá komponovaný program na verše Janusza Kukulu.

HUDBA COLLEGIUM MUSICUM
STREDA – ŠTVRTOK 15. – 16. APRÍL
Poslednými dvoma koncertmi vrcholí malé jarné turné legendárnej skupiny Collegium Musicum. V zostave Marián Varga – klávesy, Fero Griglák – gitara, Fedor Frešo – basgitara a Martin Valihora – bicie, zahrajú obľúbené kusy v stredu v Mestskom divadle v Žiline a vo štvrtok to roztočia na nábreží Dunaja v bratislavskom PKO.

HUDBA ANDREJ ŠEBAN
ŠTVRTOK 16. APRÍL
V stredu i vo štvrtok sa budú fanúšikovia kvalitnej hudby v Bratislave ťažko rozhodovať. V tom istom čase ako Collegium Musicum v PKO sa začína v Zrkadlovom háji koncert gitaristu a skladateľa Andreja Šebana. Muž, ktorý v posledných rokoch ukázal chrbát rockovej hudbe i džezu a presedlal na klasiku, má určite čím prekvapiť.

TANEC ČARDÁŠ A O SEBE
PIATOK 17. APRÍL
Ďalšiu lekciu z tradičných slovenských tancov vám uštedria členovia súboru Dragúni a ľudová hudba Muzička. V Dome kultúry Zrkadlový háj sa môžete tentoraz naučiť čardáš z Poluvsia a tanec „o sebe“ z Liptovských Sliačov. Novinkou tohto vydania tanečného domu je škola spevu a tradičnou časťou tancovačka až do posledného dychu.

HUDBA LENNY WHITE
PONDELOK 20. APRÍL
Hneď na začiatku ďalšieho týždna sa v bratislavskom klube Hlava XXII zastaví jeden z velikánov svetovej džezovej scény, americký bubeník Lenny White. Hráč, ktorý spolupracoval s Milesom Davisom, Chickom Coreom, či ďalšími osobnosťami, si privedie do Bratislavy vlastné kvarteto s klávesákom, gitaristom a basistom.

KINO NEBO, PEKLO... ZEM
Ďalšou lastovičkou výnimočného leta slovenskej kinematografie je celovečerný film Laury Sivákovej o vnútornom svete mladej ženy, ktorá odrazu nachádza celkom nové istoty tam, kde sa všetko staré priamo pred očami rúca… 
Nebo, peklo... zem (SR/ČR, 2009)
Réžia: Laura Siváková. Hrajú: Zuzana Kanócz, Bronislaw Wroclawski, Lukáš Latinák

KINO ODPOR
Americký režisér Edward Zwick vyvolal odpor u niektorých Poliakov príbehom troch židovských bratov, ktorí sa počas druhej svetovej vojny pridajú k ruskému odboju a snažia sa zachrániť čo najviac súkmeňovcov v bieloruských lesoch.
Defiance (USA, 2008)
Réžia: Edward Zwick. Hrajú: Daniel Craig, Liev Schreiber, Jamie Bell
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite