Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Opening Day

.denis Schvarcz .časopis .šport

Otvárací deň novej bejzbalovej sezóny v Amerike je neoficiálnym národným sviatkom. Prvý aprílový pondelok si správni fanúšikovia berú v práci voľno. Vo vzduchu je očakávanie jari a ich obľúbený tím nemá na konte žiadnu prehru. To si treba vychutnať.

Otvárací deň novej bejzbalovej sezóny v Amerike je neoficiálnym národným sviatkom. Prvý aprílový pondelok si správni fanúšikovia berú v práci voľno. Vo vzduchu je očakávanie jari a ich obľúbený tím nemá na konte žiadnu prehru. To si treba vychutnať.


Opening Day bol práve pred týždňom. Prvým hracím dňom MLB (Major League Baseball) sa však sezóna športu s najväčšou tradíciou v Amerike nezačína.
V roku 2006 sa medzinárodný turnaj World Baseball Classic (WBC) konal prvýkrát. Išlo o neoficiálne majstrovstvá sveta v bejzbale. V roku 2009 sa WBC zopakoval.

.wbc
Bejzbal, podobne ako hokej, sa nehrá na špičkovej úrovni na celom svete. Ak je v hokeji osem až desať krajín, ktoré rok čo rok tvoria štvrťfinálovú osmičku, v bejzbale je to podobné. WBC sa zúčastňuje šestnásť najlepších krajín. Na rozdiel od hokeja nie po profisezóne, ale pred ňou.
Tradične silní sú Američania – kolíska športu. Bejzbal je populárny v Ázii, preto medzi favoritov patria Kórea a Japonsko. Najviac krajín však v druhom vydaní turnaja reprezentovalo Latinskú Ameriku: Kuba, Dominikánska republika, Portoriko, Mexiko, Panama, Venezuela. Viac než tretina štartového poľa. To doplnili outsideri: Austrália, Kanada, Taliansko, Holandsko, Čína, Taipei a Južná Afrika.
V druhom ročníku neoficiálnych majstrovstiev sveta nebolo ani tak zaujímavé, kto sa dostal do finále. Japonci obhájili prvý titul, a tak zatiaľ podujatiu dominujú – nik iný ho ešte nevyhral. V dramatickom finále v San Diegu porazili Južnú Kóreu bodom v extra zmene (po predpísaných deviatich bola na ukazovateli skóre remíza). Oveľa zaujímavejšie bolo, kto sa nedostal ani zo základnej skupiny.

Dominikánska republika pokojne znesie prirovnanie k hokejovému Slovensku. V útoku megahviezdy špičkových klubov MLB: David „Big Papi“ Ortíz (Boston Red Sox), José Reyes (NY Mets), Robinson Cano (NY Yankees) a deväť ďalších hráčov v poli, ktorých pozná po mene aj bežný bejzbalový fanúšik v Amerike. Nahadzovači Pedro Martinez, Ubaldo Jimenez či Carlos Marmol. Spolu dvadsaťpäť hráčov z najlepšej svetovej profiligy.
Systémom, v ktorom je na elimináciu potrebné prehrať dvakrát, sa to hráčom Dominikánskej republiky podarilo ešte v základnej skupine. Prehrali s Holandskom.
S Holandskom? Vo futbale by sa to dalo pochopiť, ale v bejzbale? Pri všetkej úcte k hráčom z krajiny tulipánov, zo sto zápasov proti Ortizovi, Reyesovi a spol. by vyhrali možno päť. Dvakrát sa im to však podarilo počas WBC. Športový svet zostal v šoku, niektorí ho porovnávali k zápasu USA : ZSSR na Olympiáde v Lake Placid. Dúfajme, že sa história nezopakuje, keď vykorčuľujeme vo Švajčiarsku proti Maďarsku.

.alex Rodriguez
Dominikánskej republike chýbala na turnaji ich najväčšia hviezda. Zranený Alex Rodriguez. Volajú ho A-Rod. Hráč New York Yankees celkom isto prekoná rekord v počte homerunov počas kariéry. Nikto o tom nepochybuje. Je najmladším, ktorý ich odpálil 500.
Nikto nepochybuje ani o tom, že A-Rod je symbolom problémov, s ktorými sa MLB pasuje. Svoj z vlastnej vôle nepredĺžený rekordný kontrakt (252 miliónov dolárov) prekonal novým, desaťročným, za 275 miliónov v roku 2007. Ohromná kopa peňazí dokonca i v našej novej mene. O korunách radšej ani nehovoriac.
A-Rod však priťahuje škandály. Nie hocijaké. Údajné randenie s Madonnou je len malá epizóda. Je najnotorickejšou tvárou užívania zakázaných podporných prostriedkov. Rodriguez bol prvý, kto sa verejne priznal k dopingu.
Doping je nočnou morou bejzbalu, z ktorej sa zatiaľ nedokáže prebudiť. MLB donedávna netestovala hráčov na zakázané prostriedky. Až keď hráči ako Mark McGwire, Sammy Sosa a Barry Bonds začali prekonávať homerunové rekordy neprekonateľné celé desaťročia, Bondsovo meno vyplávalo na povrch v BALCO škandále, ktorý stiahol do väzenia kedysi špičkových atlétov, podujal sa Bud Selig, komisár športu na skúšobné testovanie.
Ak by bolo viac ako päť percent hráčov neprešlo testami v roku 2003, užívanie steroidov a iných prostriedkov sa malo stať zakázaným. Testovaným bola prisľúbená anonymita. Až 104 hráčov testovali pozitívne na nepovolené substancie. Vo februári tohto roka uniklo zo zoznamu prvé meno. Hneď najväčšie. Alex Rodriguez.
Na emotívnej tlačovej konferencii sa A-Rod priznal k užívaniu podporných prostriedkov v rokoch 2001 – 2003, keď hral ešte za Texas Rangers. Okrem straty dôvery verejnosti a zosmiešnenia (niekoľkokrát verejne tvrdil, že nikdy nič  nepovolené nepoužil) mu nehrozí prakticky nič. V tom čase nebolo užívanie steroidov zakázané.
Ak „bral“ najlepší, prevládajúci názor znie, že brali takmer všetci. Nech už sú dôvody akékoľvek, éra od konca osemdesiatych rokov až takmer do súčasnosti bude pre MLB navždy érou steroidov.

.nové štadióny, nová ekonomika, tradičná hra
V sezóne 2009 sa začína úplne nová bejzbalová éra, prinajmenšom v New Yorku. Oba miestne megatímy – Yankees (biele písmená NY na šiltovke) aj Mets (oranžové písmená NY na šiltovke, určite ste také videli) sa po desaťročiach presťahovali do novopostavených štadiónov. Oba nové stánky sú tak trocha kontroverzné.
Yankees hrali v chráme bejzbalu. Starý Yankee Stadium, postavený v roku 1923, bol čosi ako Wembley alebo Maracana pre futbalistov. Posvätná pôda. Opradená nielen športovými legendami. Miesto, o ktorom športoví fanúšikovia hovorili, že bolo ich Benátkami – vidieť a zomrieť.
Nový štadión je symbolom luxusu. Postavili ho za jeden a pol miliardy dolárov s pomocou daňových poplatníkov mesta a štátu New York. Okrem toho za „osobnú licenciu“ čiže nárok na sedadlo sa platia desaťtisíce dolárov. Na sezónu. Vidieť a zomrieť od hladu.
Mets si postavili „Citi field“ pri staručkom Shea Stadium, hneď vedľa tenisového areálu Flushing Meadow, na ktorom sa hrá US Open. Okrem toho, že štadión finančne podporili všetci obyvatelia mesta i štátu New York z daní sumou 180 miliónov dolárov, Citigroup dostalo od americkej vlády 45 miliárd dolárov na záchranu holého života. Za štadión platí 20 miliónov každý rok počas dvadsiatich rokov. Či budú mať všetci daňoví poplatníci nárok na lístky na Mets zadarmo, to sa nevie. Pravdepodobne však nie. 
Iným tímom sa tak dobre nedarí. Detroit je v najťažšie ekonomicky postihnutej oblasti Ameriky, kde ľudia majú úplne iné problémy ako utrácať peniaze za lístky na bejzbal. Kluby pocítia úbytok návštevnosti, príjmov z reklamy, predaja suvenírov. Ťažké časy sa nevyhnú ani športu v Amerike. Bejzbal sa chystá absorbovať poriadny úder.

.opening Day
Tridsať tímov však v Otvárací deň malo šancu začať odznova. Napodobniť Tampa Bay Rays, minuloročného čierneho koňa súťaže. Mladý tím so skúseným trénerom, ktorý nikdy nepostúpil do playoff, vyhral najťažšiu divíziu American League East s Bostonom a New York Yankees. A nielen to,  Rays vyhrali playoff Americkej ligy a od totálneho triumfu ich odstavili len Philadelphia Phillies, víťazi National League. 
Reálne však najlepšiu šancu na playoff majú tí najbohatší. Yankees, Red Sox, Anaheim či Chicago v American League, Mets, Los Angeles Dodgers, Chicago Cubs v National League. Bohatých a chudobných, dobrých a zlých a víťazov a porazených rozdelí 162 zápasov základnej časti. Ako sa hovorí na bejzbale v Amerike: Let´s play ball!

Autor je bývalý športový redaktor
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite