Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

. .časopis .film

.teletipy .filmy:

Notting Hill (romantická komédia, USA/VB, 1999)
Jednotka, Pondelok, 20:15
William Thacker je úspešný predavač kníh v malebnej londýnskej štvrti Notting Hill, keď do jeho predajne vstúpi prekrásna a známa herečka Anna Scott. O chvíľu neskôr sa s ňou stretne ešte raz – obleje ju džúsom. Anna prijme Williamovu ponuku, aby sa prezliekla v jeho byte a poďakuje sa mu – bozkom. No neodíde iba tak. Nechá mu odkaz – s návrhom na nekonvenčnú schôdzku. V priebehu nasledujúcich mesiacov sa spoznajú ešte lepšie, a vznikne medzi nimi vzťah. Ale William zistí, že byť spolu s najznámejšou herečkou na svete nie je až také ľahké. Úspešná romantická komédia režiséra Rogera Michela.

Metropolis (nemé sci-fi, Nemecko, 1927)
Dvojka, Utorok, 22:10
Metropolis je gigantické mesto budúcnosti, rozdelené na dve časti. Vo vysokých budovách bohatých obchodných spoločností žijú na horných poschodiach predstavitelia spoločenskej smotánky a finanční magnáti. Užívajú si na úkor tisícov robotníkov, ktorí v podzemí bojujú s nadvládou stroja o svoj každodenný chlieb. Syn bohatého továrnika sa rozhodne svet v podzemí navštíviť a spolu s Mariou, dcérou jedného z robotníkov, sa mu podarí dosiahnuť v meste budúcnosti dohodu medzi pracujúcimi a továrnikmi. Režisér Fritz Lang zaodel jednoduchý námet do strhujúcej vizualizácie inšpirovanej dielami futurizmu a architektúrou amerických veľkomiest.

Príbeh o uplakanej ťave (dráma/dokument, SRN/Mongolsko, 2003)
ČT2, Streda, 00:45
Spolovice dokument, spolovice dráma zachytáva autentické osudy jednej mongolskej pastierskej rodiny v púšti Gobi. Na jar pomáha rodina nomádskych pastierov mláďatám tiav na svet. Jedna z nich má pri pôrode veľké ťažkosti, no nakoniec sa jej narodí zdravé mláďa. Avšak napriek snahe pastierov matka odvrhne svoje mláďa a odmieta mu dávať mlieko aj materinskú lásku. Dvaja chlapci sa preto vydajú na ďalekú cestu za hudobníkom, ktorý je jedinou nádejou na záchranu života ťavieho mláďaťa. Strhujúci príbeh o odľahlom a neznámom kraji a o zvláštnych väzbách všetkých bytostí žijúcich na svete bol nominovaný na Oscara za najlepší dokument.

Zodiac (krimidráma, USA, 2007)
HBO, Štvrtok, 23:15
Vo svojej dobe bol šialený vrah s prezývkou Zodiac, ktorý terorizoval San Francisco, prízrakom a symbolom hrôzy. Do redakcií novín posielal listy, ktoré obsahovali výsmešné detailné popisy jeho vraždenia a niektoré aj oznámenie o zabijakových ďalších plánovaných obetiach. Najbližšie k jeho odhaleniu bol karikaturista Robert Graysmith, ktorému sa dostávali Zodiacove listy do rúk. Rovnako sa na vyšetrovaní podieľala aj polícia. Napriek tomu maniakálneho Zodiaca nikdy nechytili a je možné, že sa dodnes prechádza medzi normálnymi ľuďmi. Snímka známeho režiséra Davida Finchera sa vyznačuje ťažkou atmosférou, surovosťou a dlhou minutážou.

Na pravé poludnie (western, USA, 1952)
Dvojka, Piatok, 23:05
Will Kane je šerifom malého mesta kdesi na Divokom Západe. Dnes ráno sa žení s krásnou Amy. Jeho žena je kvakerka, ktorej náboženstvo odmieta akékoľvek násilie, a preto svojej vyvolenej sľúbil, že sa vzdá úradu šerifa a spoločne budú ďalej žiť v pokoji na farme. Ale krátko po svadobnom obrade dorazí do mesta strašná správa. Zločinec Frank Miller, ktorého Kane dostal pred časom za mreže, bol prepustený na slobodu a pripravuje pomstu. Do mestečka má doraziť vlakom na pravé poludnie... Dnes už klasický western nakrútil režisér Fred Zinnemann. Zaujímavosťou je, že celý príbeh sa odohráva v reálnom čase.

Konec srpna v hotelu Ozon (dráma/sci-fi, Československo, 1966)
ČT2, Sobota, 21:00
V takmer pustej krajine vedie stará žena osem mladých dievčat. Svet zažil jadrovú katastrofu a táto skupina žien je možno poslednými žijúcimi ľuďmi na Zemi. Cieľom starej ženy je nájsť predovšetkým mužov, aby spolu s jej dievčatami planétu opäť zaľudnili. Samotné dievčatá si dobu pred katastrofou nepamätajú, poznajú len svet bez života a bez krásy. Preto často nerozumejú pocitom a rozhodnutiam svojej vodkyne. Jedného dňa dorazí skupina do pôvabného údolia so schátraným hotelom, v ktorom žije muž. Ten je však príliš starý... Celovečerný hraný debut Jana Schmidta je fantastickou víziou sveta mnoho rokov po zničujúcej termonukleárnej vojne.

Křik (dráma, Československo, 1963)
Dvojka, Nedeľa, 20:00
Príbeh, ktorý vznikol podľa scenára Ludvíka Aškenazyho, je záznamom jedného dňa zo života mladej dvojice – dňa, počas ktorého má prísť na svet ich prvé spoločné dieťa. Patrí k základným dielam českej novej vlny, ku ktorej popredným postavám patril Jireš spolu so svojimi spolužiakmi z pražskej FAMU Milošom Formanom, Věrou Chytilovou, Jiřím Menzelom a ďalšími. Podobne ako oni, aj Jireš má blízko k myšlienkam francúzskeho hnutia Cinéma vérité, ktoré sa v jeho prvotine prejavujú najmä využívaním dokumentaristických postupov. Na zvýšenie autenticity pracuje so skrytou  kamerou a okrem profesionálov angažuje i nehercov.

.tip .týždňa
Americká krása (dráma, USA, 1999)
JOJ, Nedeľa, 23:00
Na prvý pohľad sú Burnhamovci šťastnou rodinou. Priestranný dom, auto, dcéra študujúca na správnej škole, rodičia úspešní vo svojom povolaní. Nikto sa teda nediví, že paní Burnhamová je na verejnosti stále usmiata. V skutočnosti je však všetko inak. Obraz dokonalosti matke Carolyn a dcére Jane ustavične kazí otec Lester. Začína čoraz viac dávať najavo, že sa mu v práci nedarí, a že je nespokojný so svojím životom. Pokiaľ len odmieta rolu, ktorú stovky jemu podobných odovzdane hrajú, aby mali pokoj, je to pre rodinu ťažké, ale únosné. Ešte včera nerozhodný a zakríknutý Lester sa nečakane rozhodne, že krízu stredného veku vyrieši radikálne. Uvedomí si totiž, o aké hodnoty mu v živote ide... Brilantná satira režiséra Sama Mendesa.


.teletipy  .dokumenty:
Slnečný cirkus - Alegría
Dvojka, Pondelok, 14:25
Pred 20 rokmi v kanadskom Montreale vznikol nevšedný cirkus. Pomenovali ho Slnečný cirkus. Jeho predstavenia sú známe po celom svete. Spájajú rôzne národnosti, kultúry a návštevníkom ponúkajú zmes temperamentu, umenia a náročnej akrobacie. Medzi najúspešnejšie predstavenia Slnečného cirkusu patrí Alegría. Názov vychádza zo španielskeho slova – radosť, veselosť, jasanie. Predstavenie zobrazuje premeny spoločnosti počas celých stáročí. Počas vystúpenia v Sydney dostalo vynikajúce predstavenie Alegría televíznu podobu.

Medzinárodný terorizmus po roku 1945 (7)
Dvojka, Utorok, 18:05
Je 16. marec 1978, Rím. Alda Mora, bývalého talianskeho predsedu vlády, práve násilne prepadli a uniesli. Štyria muži – jeho vodič, osobný strážca a dvaja bezpečnostní agenti, ležia na mieste mŕtvi, tretí agent zomiera neskôr. Do hodiny je na uliciach tritisíc policajtov. Okolo celého mesta sú postavené cestné zátarasy a každý únikový bod je prísne strážený. Nad hlavami sa vznášajú helikoptéry a ich kamery vyhľadávajú každý podozrivý pohyb na zemi. V priebehu nasledujúcich dvadsaťštyri hodín polícia pozorne prehľadáva každý centimeter Ríma. No po zmiznutom politikovi niet ani stopy. Až 18. marca jedny noviny dostanú telefonát...

Smrť v Tichom oceáne
ČT2, Streda, 15:05
Dňa 31. januára 2000 odštartoval z mexického letiska McDonnel Douglas 83 spoločnosti Air Alaska. Stroj bol osvedčeným typom lietadla s motormi vzadu. V kokpite sedeli skúsení piloti, na ktorých konte boli tisícky nalietaných hodín. Prvé problémy s riadením zaznamenali už krátko po vzlete: zistili, že sa im zasekol horizontálny stabilizátor, ale domnievali sa, že sa s poruchou vyrovnajú sami. Vo výške 8 500 metrov vypli autopilota a riadili ručne. Náhle stroj prešiel do strmhlavého letu. Pocity pilotov a cestujúcich v takejto situácii je asi dosť ťažké opísať. Stroj po šesťdesiatich sekundách narazil na hladinu Tichého oceánu. Z osemdesiatich ôsmich osôb na palube neprežil nik.

Sila umenia: Rothko
Dvojka, Štvrtok, 14:15
Dňa 25. februára 1970 dorazilo do londýnskej Tate Gallery deväť obrazov amerického maliara Marca Rothka. V ten istý deň, o niekoľko hodín skôr, objavili Rothkove telo na podlahe v kúpeľni jeho ateliéru v centre mesta. Maliar, ktorý strávil mnoho času meditovaním o ríši smrti, spáchal samovraždu. V slávnej londýnskej galérii mu teda v ten deň otvorili čosi ako jeho vlastné mauzóleum. Britský dokumentárny seriál približuje prostredníctvom významných výtvarných diel osem jedinečných postáv svetového umenia.

Dobrodružstvo zvané sloboda
Dvojka, Piatok, 20:05
Vynikajúci polohraný dokumentárny film o živote a diele Friedricha Schillera, spoluzakladateľa Weimarskej klasiky, vypovedá o vzťahoch, vášňach, túžbach a nezdaroch  svetoznámeho nemeckého autora. Film sa opiera o autentické pramene a miesta, udalosti a dokumenty a o Schillerovo dielo. Zobrazuje všetky dôležité etapy jeho života, počnúc detstvom, štúdiom, jeho priateľstvami, láskami až po osudové stretnutie s Goethem. Vášnivá vzbura proti svojvôli a despotizmu, volanie po šťastí jednotlivca a osobnej slobode spravilo z Friedricha Schillera cez noc hviezdu literárneho hnutia Sturm und Drang a úspešného autora v celom Nemecku.

Môj otec De Gaulle (1/2)
Dvojka, Sobota, 18:00
Stal sa jedným z velikánov 20. storočia. Obdivovaný aj zatracovaný určoval dejiny Francúzska  počas tridsiatich rokov. Napísal množstvo strán, zúčastnil sa na stovkách diskusií, fotografi a filmári ho nasledovali do všetkých kútov sveta. Aj napriek tomu však ostala jeho osobnosť nespoznaná – generál Charles de Gaulle. Vždy si chránil súkromie. Okrem Adenauera nikto z velikánov dejín nebol uňho doma. Na jednej strane sa javil svetu ako prísny, chladný, energický politik, ale v súkromí to bol milujúci manžel, otec, starý otec. Prezident si masku vodcu štátu skladal jedine v aute, keď sa viezol domov za rodinou do Colombey-les-deux-Églises.

Svet umenia: Hollywoodski rivali (1)
ČT2, Nedeľa, 15:00
Predstavitelia drsných chlapíkov James Cagney (1899 – 1986) a Humprey Bogart (1899 – 1957) spolu súťažili od tridsiatych rokov. Šťastie najskôr viac prialo Cagneyovi, okamžite sa presadil postavami bezohľadných gangstrov (Verejný nepriateľ), ale zaujal aj v sociálnych drámach a dokonca komédiách (politická satira Raz, dva, tri). Na sklonku svojho života si ešte zahral pod Formanovým vedením v Ragtime. Bogart sa k veľkým úlohám prepracúval postupne, dlho sa musel uspokojovať s vedľajšími. Až v 40. rokoch sa presadil postavami cynických detektívov (Maltézsky sokol, Hlboký spánok) a dobrodruhov, pod ktorých drsným zovňajškom sa skrýva láskavé srdce (Casablanca, Africká kráľovná).

.tip .týždňa
TEPUY
Dvojka, Utorok, 13:50
Filmový dokument Pavla Barabáša je strhujúcim  príbehom  odohrávajúcim  sa hlboko uprostred orinockého pralesa vo Venezuele. Vďaka jeho nedostupnosti sa tu zachovali prehistorické formy života, staré  milióny rokov. V gigantickom labyrinte najstarších hornín sveta vyleptali kolónie bizarných organizmov najväčšiu kremencovú jaskyňu na svete. Skupina slovenských a českých jaskyniarov a nadšencov sa vydala  na nebezpečnú expedíciu do tohto trezoru času, kam človek doteraz neprenikol... V mohutnom podzemí odhaľujú  stratený svet. Nájdu  však viac otázok ako odpovedí...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite