Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slotovízia

.martin Hanus . .časopis .týždeň doma

Spôsob vedenia posledného prezidentského duelu na Markíze bol škandálom, za aký by v normálnych krajinách padali moderátorské hlavy, zasadali by licenčné rady televízia by sa musela celý jeden rok kajať za hrubú manipuláciu.

Spôsob vedenia posledného prezidentského duelu na Markíze bol škandálom, za aký by v normálnych krajinách padali moderátorské hlavy, zasadali by licenčné rady televízia by sa musela celý jeden rok kajať za hrubú manipuláciu.


Špeciálna relácia Na telo s Ivanom Gašparovičom a Ivetou Radičovou totiž tentoraz v podaní Zlatice Puškárovej nepredviedla tradičnú „človečinu“, ale tuhú slotovinu. Venovať plnú polovicu času kľúčovej prezidenstkej debaty problému s názvom SMK, jej údajným autonomistickým snahám a podpore tejto strany pre Ivetu Radičovú, bolo priamym pokusom o atentát na prezidentské vyhliadky vtedy ešte nádejnej kandidátky. Kým Radičová sa musela riadne potiť pri otázkach, prečo vlastne žiadala o podporu svojej kandidatúry SMK, a čo za to dostanú Csáky a Duray, baťko Gašparovič bol v suchu – Puškárovej ani nenapadlo sa ho opýtať na podporu tvrdých nacionalistov zo SNS, akí sa v Európe len tak ľahko nevidia.
Protimaďarské ťaženie Markízy vyvrcholilo odvysielaním záberu zminuloročného slávnostného snemu SMK: na zábere najskôr Viktor Orbán hovorí, že „potrebujeme novú jednotu Maďarov žijúcich doma aj v zahraničí“. Nasleduje strih a záber na Radičovú, ktorá delegátom snemu zvestuje „V jednote je sila, spomínate?“ Koniec záberu. Zrazu je všetko jasné. Puškárová, ktorá akoby stále nechce uveriť, čo práve videla, sa s prísnym povzdychom a ešte prísnejším pohľadom pýta kandidátky Radičovej, čo ona na to. Nešikovná kandidátka namiesto toho, aby si takúto obrazovú a zvukovú manipuláciu vyprosila, vysvetľuje, že z jej strany to bol slogan Novembra a že ona nie je ako Orbán, dokonca ho vraj na sneme kritizovala. Pre slovenskú krčmu je po zábere už definitívne jasné, že opozičná kandidátka je predĺženou rukou maďarskej iredenty. Zlatica Puškárová však v absurdnej šou pokračuje, vraj si všimla na Gašparovičovi „potmehúdsky úsmev“, ale nechce mu nič darovať, a tak dá odvysielať video, na ktorom Gašparovič hovorí, že jeho neúspech bude katastrofou pre Smer a že sa cíti ako „akoby člen Smeru“. Gašparovičovo upozornenie, že na jeho zvolení nesmierne záleží ďaleko najpopulárnejšej strane, ho malo asi kompromitovať rovnako ako Radičovú zmanipulovaný skeč o „jednote Maďarov“... To sú vMarkíze naozaj takí cynici, že kvôli číslam sledovanosti stavia na primitívnu maďarskú kartu, ktorá nemôže sklamať? Alebo to bola protislužba pre Smer a SNS, ktoré Markíze sľúbili, že ju zákonmi ochránia pred nástrahami digitalizácie? Alebo pripravovali Puškárovej scenár úprimní fanúšikovia SNS, ktorí chceli urobiť službu národu a ochrániť ho pred maďarskou porobou? Aká z týchto možností je vlastne najhoršia? Štvrtá: že koalícia Smer-SNS-Markíza je v tejto krajine neporaziteľná.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite