Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Podnestersko je ruský klinec v cudzom dome

. .časopis .týždeň vo svete

Rozhovor s

Rozhovor s vedúcim kišiňovskej redakcie Rádia Slobodná Európa Vasilem Botnarom o prepojení mafií a balansovaní moldavských komunistov medzi Ruskom a EÚ.


.aké sú hlavné témy týchto volieb?
Pre opozíciu je to zvrhnutie komunistov. Pokúšajú sa o to všetkými zákonnými spôsobmi, ale nevedia sa medzi sebou dohodnúť. Každá strana si veľmi želá byť tou hlavnou. Objavujú sa aj problémy s nekompatibilitou straníckych doktrín. Niektorí chcú, aby bolo Moldavsko neutrálne, čo sa zase iným nepáči, niektorí chcú priateľské vzťahy s Ruskom, iní nie.

.aký názor majú Moldavčania na vstup do EÚ a do NATO?
Podľa najnovšieho výskumu je 64,8 percenta obyvateľov za vstup do EÚ, proti je 17,5. Za vstup do NATO je 24 percent, proti 46.

.prečo taký rozdiel?
Proti NATO je najsilnejšia strana – komunisti. Buď sú proti otvorene, alebo aspoň zatajujú dôvody, prečo by bolo členstvo z bezpečnostného hľadiska užitočné. Jeden príklad: existuje plán spolupráce medzi Moldavskom a NATO. Komunisti ho zatajujú, lebo chcú, aby ľudia podľahli rovnakej argumentácii ako občania Ruska – že NATO znamená agresiu, Balkán, intervencie. Pritom NATO pre Moldavsko znamená aj štúdium angličtiny, pomoc pri likvidácii pesticídov, vyvážanie starého raketového paliva.

.ak by sa opozícia spojila, mohla by komunistov poraziť?
Neverím, že sa zjednotí, je príliš rôznorodá. A zatiaľ neexistuje reálne nebezpečenstvo, ktoré by ju mohlo spojiť.

.plynová kríza či vojna v Gruzínsku ju nevystrašili?
Nie, vládnuci komunisti sa pokúšajú sedieť na dvoch stoličkách. Je také ruské príslovie – aj na jedličku vyliezť, aj si zadok neodrať. Chceli by byť aj s Ruskom, aj s Gruzínskom, teda so stúpencami Západu.


.existuje plán diverzifikácie zdrojov, keďže Moldavsko plne závisí od Ruska?
Doteraz sa energetická bezpečnosť spomínala v koncepcii národnej bezpečnosti iba okrajovo. Alternatívou môže byť napojenie na energetickú  sústavu Rumunska. Ale s Rumunskom máme zlé vzťahy.

.prečo?
Moldavskí komunisti nemajú Rumunsko radi, pretože Rumunsko podľa nich hlása, že Moldavčania sú Rumuni a hovoria po rumunsky. Kišiňov v tom vidí územné nároky – najskôr nás vraj označia za Rumunov, a potom nás obsadia. Pritom Rumunsko je pre nás prvá a najbližšia krajina EÚ.

.prezident Voronin 18. marca v Moskve na schôdzke s ruským prezidentom Medvedevom a s podnesterským lídrom Smirnovom zmenil rétoriku – prestal hovoriť o odchode ruských vojsk z Podnesterska. Čo sa stalo?
Voronin si kompromisom zabezpečil pohodlie. Bude pre neho zložité ostať v Moldavsku. Skôr či neskôr sa ho začnú pýtať na trestné činy, na privatizáciu, na jeho syna... Preto si hľadá možnosti úteku. Na Západe by azyl sotva našiel, v Rusku si hľadá únikové možnosti za cenu podobných ústupkov. Pritom nehovorí, že odmieta odchod ruských vojsk, ale že do vyriešenia tohto problému tu ostanú modré prilby pod štítom OBSE, o ktorých je známe, že ich riadi Rusko. Kladie tým rovnakú časovanú bombu ako jeho predchodca. Ten uzavrel zmluvu, že ruskí vojaci tu majú ostať tridsať rokov, aby boli zárukou riešenia konfliktu. Tiraspol má tak zámienku to naťahovať. Ruské vojská tu nepredstavujú mimoriadnu hrozbu, sú to vlastne vojenské sklady, kde sú staré bomby a vojaci, ktorí ich strážia. Pokiaľ však ide o psychologické aspekty ich prítomnosti, je zjavná ich podpora režimu v Tiraspole.

.mohol by tu prepuknúť podobný vojenský konflikt ako vlani v Gruzínsku?
Nie. Moldavsko nemá s Ruskom spoločné hranice, iba s Ukrajinou. A pokiaľ sa na Ukrajine nezmení situácia, konflikt nie je možný. Ukrajina nepustí cez svoje územie ruské vojenské sily do Moldavska. Rusko má dnes pritom v Podnestersku iba 1 500 vojakov, najmä mierotvorcov.

.načo má teda Rusko tisíc kilometrov od svojich hraníc vojenskú základňu?
Brzdia tým smerovanie Moldavska k NATO. Aj Voronin v začiatkoch prezidentovania hovorieval, že nebyť Moldavska, boli by tanky NATO až pri Briansku – päťsto kilometrov juhozápadne od Moskvy. Opakoval to aj po skončení prvého funkčného obdobia. Netreba zabúdať, že bol moldavským ministrom vnútra za ZSSR, urobil kariéru v sovietskej polícii – a podľa toho aj zmýšľa.

.aký je teda rozdiel medzi Voroninom a podnesterským prezidentom Smirnovom?
Smirnov o sebe vždy vyhlasoval, že je antikomunista. Na rozdiel od Voronina. Smirnov čestne hovorí, že sme sa stali plnoprávnou republikou po rozpade ZSSR. Rozpad sme si neželali, ale keď už k nemu došlo, využívame pozitíva, ktoré priniesol. Naopak, Voronin stále hovorí, že rozpad ZSSR je negatívom, rád si však sadne do svojho prezidentského mercedesu.

.myslel som si, že Smirnov má bližšie k Moskve ako Voronin...
Áno, ak je to preňho výhodné. Ak nie, ukazuje na Rusko prstom a hovorí: ste zlí, pôjdeme k Ukrajine. Pokúša sa hrať na obidve strany. Voronin tiež balansuje medzi Ruskom a EÚ. Pri minulých voľbách v roku 2005 bol s Ruskom „na nože“. Chytal tu ruských emisárov, zakázal príchod pozorovateľov zo Spoločenstva nezávislých štátov, do kampane proti Rusku sa zapojili aj oficiálne médiá.

.dôvod?
Vtedy Rusko Voronina nefavorizovalo, čo sa dnes zmenilo.

.existuje tu nejaký silný opozičný kandidát proti nemu?
Najmladší, ktorý ešte nestihol zostarnúť, je Vladimir Filat z liberálnodemokratickej strany.
Všetci ostatní sa už zunovali, nepredstavujú nič nové. Filat stúpa nahor a broja proti nemu komunisti aj iní oponenti. Ak ho však opozícia postaví ako svojho kandidáta a bude teraz na jar zvolený za prezidenta, pre krízu sa ocitne v zložitej situácii.

.podnestersko má od svojho vzniku v roku 1991 povesť pôsobiska mafiánov, pašerákov zbraní a drog. Zmenilo sa na tom niečo?
Túto agendu využíval aj Vorononin. Hovoril o miliardách dolárov, no dôkazy nepredložil. Fakty neboli, iba tajné zasadnutia, na ktorých dával informácie „svojim“ novinárom, čo považujem za nedôveryhodné. Ak by niekto mohol mať dôkazy, je to európska colná misia EUBAM, ktorá sa nachádza na ukrajinskej hranici. Tá hovorila iba o kontrabandoch s hydinou. Drogy sa pritom našli na území Moldavska – vlani dvesto kíl heroínu v Kišiňove.

.mafie sú teda lepšie organizované v Moldavsku ako v Podnestersku?
Nie, ale existujú väzby medzi banditmi, ktorí obchodujú s kontrabandmi. Tu, tam, na Ukrajine, všade. Nie sú vinní iba Podnesterci. Isteže, pre nich je výhodné, že sú neuznanou krajinou, v ktorej môže kvitnúť čierny biznis. Ich colnice deklarujú napríklad iba tretinu ropných produktov.

.jazdíte ako novinár do Podnesterska?
Už nie, zakázali mi tam vstup. Sprevádzal som predtým zahraničných kolegov, ich články sa však úradom znepáčili. Zadržali ma a vypočúvali.

.kde sa žije obyčajným ľuďom horšie – tam alebo tu?
Rovnako zle, no o čosi horšie je tam. Aj keď im Rusi dávajú suroviny lacnejšie ako nám. Podnestersko znamená pre Rusko klinec pribitý na stenu cudzieho domu. Ten dom je už dávno predaný, no bývalý majiteľ môže prísť hoci aj o druhej v noci a zavesí si kabát na svoj klinec...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite