Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .udalosti

Triumfátor BerlusconiDo jarného upratovania sa za nešikovnej asistencie ľavicovej opozície pustil premiér Silvio Berlusconi.

Triumfátor Berlusconi
Do jarného upratovania sa za nešikovnej asistencie ľavicovej opozície pustil premiér Silvio Berlusconi. Počas posledného marcového víkendu sa stal lídrom najväčšieho talianskeho politického subjektu, novovzniknutej Strany slobody (PDL), ktorá atakuje 50-percentnú hranicu voličskej podpory. Pod jej strechou sa ocitla Berlusconiho strana Forza Italia aj Národná aliancia (AN) Gianfranca Finiho, predsedu dolnej komory parlamentu. Aj keď PDL existuje už od novembra 2007, k formálnemu zjednoteniu došlo až teraz.
Zakladajúci kongres prebehol vo veľkom štýle. Keď Berlusconi so širokým úsmevom vystupoval na pódium, šesťtisíc delegátov v jednej z maxihál rímskeho výstaviska postojačky aplaudovalo a skandovalo: „Silvio!“ Premiér a Fíni „sú naši hrdinovia a my sme tiež malí hrdinovia,“ dojímala účastníkov moderátorka kongresu, 26-ročná Anna Grazia Calabria, najmladšia poslankyňa PDL. „Musíme byť najprv ľudom, až potom stranou. Kľúčové sú dve slová: ľud  a sloboda, ony presne definujú, kto sme...,“ pohral sa so slovíčkami v rámci svojho 90-minútového prejavu líder novej strany. Počas neho rozniesol opozičné strany na franforce. „Rozdiel medzi nami a nimi je v tomto: oni si myslia, že občania majú slúžiť štátu, kým my sa domnievame, že štát musí byť sluhom občana.“ Predseda opozičnej strany Taliansko hodnôt (IDV) Antonio Di Pietro sa neovládol a Berlusconiho obvinil, že túži stať sa novým talianskym ducem. Od pravdy nebol až tak ďaleko. O ambíciách milánskeho miliardára nasťahovať sa do Kvirinálu, sídla talianskych prezidentov, sa hovorí veľmi otvorene.
Kým Il Cavaliere (rytier), ako Berlusconiho talianske médiá prezývajú, rozdeľuje, panuje a prispôsobuje politický systém svojim mocenským potrebám, ľavicová opozícia sa zmieta v žabomyších vojnách. Koncom februára na post predsedu Demokratickej strany (PD), najsilnejšieho opozičného subjektu, rezignoval voličmi obľúbený Walter Veltroni. To, že za jeho demisiou stoja intrigy Massima D´Alemu, bývalého talianskeho premiéra a ministra zahraničných vecí, dnes člena PD, ani veľmi netajil. Koncom minulého roka sa navyše v troskách ocitla opozičná spolupráca medzi PD a IDV.
Karty sú rozdané, esá a šestky zatiaľ súka len Berlusconi. Kto by čakal, že 72-ročný politik bude v takej forme?
.imrich Gazda

Veľkodušný návrh
Venezuelský prezident Hugo Chávez počas summitu juhoamerických a arabských krajín vyhlásil, že prijme všetkých 240 väzňov z väznice Guantanámo. Hoci Washington rieši problém, kam väzňov z Guantanáma po jeho uzatvorení umiestni, sotva sa chytí práve Chávezovej pomocnej ruky. No ktovie? Prezident Obama sľubuje zlepšenie vzťahov s Venezuelou, tak uvidíme.
.mg

Eat the Rich
Možno aspoň jeden efekt globálnej krízy poteší tých, ktorým ide o rovnejšie rozdelenie príjmov (čiže o elimináciu bohatých vrstiev). Časopis Economist priniesol správu o tom, ako kríza postihuje najbohatších ľudí – lebo ich príjmy často generuje práve finančný sektor. Napríklad v Rusku, cituje sa z časopisu Finans, klesol počet oligarchov už o polovicu.
.mg

Nová vláda
Izrael má novú vládu. Premiér Netanjahu sa rozhodol pre čo najširšiu koalíciu, a tak má nový kabinet 30 ministrov. S novou vládou prichádzajú aj nové problémy. Minister zahraničia Avigdor Lieberman vylúčil možnosť stiahnutia sa Izraela z Golanských výšin výmenou za mier so Sýriou. Lieberman má tiež problém s políciou, ktorá ho vypočúva pre podozrenia z korupcie.
.tg

Summit NATO
Severoatlantická aliancia oslavovala 60. výročie založenia. Na summite, ktorý sa konal v Štrasburgu a Kehli sa malo diskutovať o Afganistane a rozširovaní aliancie. Dôležitým bodom schôdzky, ktorá sa skončí až po uzávierke .týždňa, malo byť aj rokovanie o novom generálnom tajomníkovi NATO. Holanďana Jaapa de Hoop Scheffera by mohol nahradiť dánsky premiér Anders Fogh Rasmussen.
.tg

G20 v Londýne
Predstavitelia dvadsiatich najsilnejších ekonomík sa dohodli, že na boj s recesiou poskytnú bilión dolárov. Finančné trhy sa tak vraj spamätajú skôr, ako sa predpokladalo. Zo schôdzky vzišlo niekoľko ďalších vážnych rozhodnutí, ako sankcie pre daňové raje a prísnejšia finančná regulácia, prísnejšia kontrola platov a bonusov bankárov, väčšia regulácia hedgových fondov a ratingových agentúr a spoločný postup pri čistení toxických bankových aktív.
.tg



Mirek Topolánek/
Český premiér Topolánek povedal po rokovaní koaličných strán a sociálnych demokratov, že dohoda o novej vláde by mohla byť hotová do niekoľkých dní. Koalícia vyšla v ústrety predsedovi ČSSD Paroubkovi, ktorý pohrozil, že pôjde za prezidentom a vyzve ho na riešenie vládnej krízy.

Ildikó Lendvai/
Zdá sa, že maďarským socialistom bude šéfovať táto žena – zatiaľ jediná kandidátka na uvoľnený predsednícky post. Ferenc Gyurcsány, momentálne podľa prieskumov najneobľúbenejší politik v Maďarsku, sa ho voľky-nevoľky vzdal.

Michelle Obama/
Prvá dáma Spojených štátov sa blysla počas návštevy u Alžbety II. eleganciou, na akú sme si už u nej zvykli, ale aj gestom, ktoré v protokole Buckingamského paláca nemá miesto. Objala totiž panovníčku, hoci je to zakázané. Časy sa menia aj v monarchii...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite