Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.redakcia .časopis .ostatné

TELETIPY 06. 04. 2009 – 12. 04. 2009 (15. týždeň)

TELETIPY 06. 04. 2009 – 12. 04. 2009 (15. týždeň)

.teletipy .filmy:

Pozdrav z bodu nula (dráma, USA, 1998)
ČT2, Pondelok, 00:40

Tí traja sa spoznali v New Yorku, na pohrebe svojho spoločného priateľa Henryho. Zatiaľ čo Samantha je so zosnulým stále spojená milostnými citmi, Erik bol jeho najlepší kamarát na strednej škole a úspešného obchodníka Waltera k nemu viažu spomienky z detstva. Keď im právny zástupca oznámi posledné prianie zosnulého, sú všetci prekvapení. Práve oni majú spoločne dopraviť spopolnené pozostatky Henry do Montany. Eric, Samantha a Walter nechápu dôvod, prečo majú odkaz naplniť spoločne, napriek tomu sa spoločne vydajú na cestu...  Svojmu filmu vtlačil scenárista a režisér Stephen Grynberg podmanivú, miestami až priezračnú atmosféru.


Nebo nad Berlínom (filmová báseň, Franc./SRN, 1987)
Dvojka, Utorok, 22:20

Jeden z najpôsobivejších filmov svetovej kinematografie osemdesiatych rokov je dielom režiséra Wima Wendersa a známeho rakúskeho literáta Petra Handkeho. Hlavnými hrdinami príbehu, zasadeného ešte do rozdeleného Berlína, sú dvaja novodobí anjeli Damiel a Cassiel. Neviditeľní pre dospelých ľudí už po stáročia načúvajú ich myšlienkam a snažia sa poskytnúť pomoc a oporu osamelým dušiam, aj keď zmena stavu vecí nie je ani v nich moci. Damiel sa zamiluje do cirkusovej artistky Marion a pre lásku sa rozhodne vzdať nesmrteľnosti, stať sa človekom a pomaly spoznávať drobné radosti ľudskej existencie, ktoré ostávajú pre anjelov nedostupné.



Solino (dráma, SRN, 2002)
ČT2, Streda, 01:05

V šesťdesiatych rokoch sa Romano Amato, jeho žena Rosa a synovia Giancarlo a Gigi rozhodnú odísť z talianskeho mestečka Solino do Duisburgu. V nevábnej priemyselnej oblasti otvárajú prvú pizzeriu. Podnik sa začína rozbiehať a obaja synovia si zvyknú na pohodlný život v Nemecku. Ubehne desať rokov, matka Rosa nehľadí na svoje zdravie popri drine v pizzerii, otec Romano sa stará o spoločenské kontakty a z chlapcov vyrastú mladí muži. Sú odlišní, no aj tak sa zamilujú do rovnakého dievčaťa. Postupne sa rozdeľuje aj rodina, Gigi sa vracia s chorou matkou späť do rodného mesta. Usadí sa na vidieku a začne tu nový život. Stretnutie bratov po rokoch vyplaví staré bolesti a rany. Režisér Fatih Akin nakrútil film o emigrantstve, súdržnosti rodiny a bratskej láske.


Kes (dráma, VB, 1970)
Dvojka, Štvrtok, 22:10

Päťnásťročný Billy Casper vyrastá v neľahkých podmienkach robotníckeho prostredia. Doma sa musí podriadiť šikanovaniu staršieho brata, v škole si neveľmi rozumie s rovesníkmi. Blíži sa čas, keď má opustiť školskú lavicu, ale stále nevie, čo si počne so svojím životom. A práve vtedy nájde jastrabie mláďa, začne sa oňho starať, cvičiť ho a pomenuje ho Kes. Pre Billyho  je Kes symbolickým stelesnením túžby po slobode, ktorú jeho vlastné prostredie neustále potláča v spoločenských i medziľudských vzťahoch. Chlapcovo šťastie však netrvá dlho... Adaptácia románu Barryho Hinesa patrí medzi najpôsobivejšie rané diela britského režiséra Kena Loacha.

Bournov mýtus (akčný triler, USA, 2004)
JOJ, Piatok, 20:00

Profesionálny zabijak Jason Bourne sa snažil vypátrať niečo o svojej minulosti a zistiť, prečo ho všetci prenasledujú a chcú zabiť. Zoznámil sa s pôvabnou Marie a rozhodol sa, že niekde v ústraní začnú nový život. Bourna však prenasledujú nočné mory a spomienky. Vláči Máriu z mesta do mesta. Snaží sa byť aspoň krok pred hrozbou, ktorú tuší. Prekazená akcia CSI však mení situáciu, a to najmä preto, že zabijak Kirill zanechal stopy vedúce k Bournovi, a potom sa ho vydal hľadať sám, aby ho zabil. Ohrozenie vracia Bourna do sveta, z ktorého chcel uniknúť. V pokračovaní Agenta bez minulosti prináša režisér Paul Greengrass drsný a netradičný pohľad do záhadného sveta súčasnej špionáže.

Truman Show (dráma/komédia, USA, 1998)
ČT1, Sobota, 21:35

Truman Burbank žije spokojne na malebnom ostrove Seehaven. Má príjemnú ženu, ukážkový dom, prácu v miestnej poisťovni a nič mu nechýba. Alebo áno? Čoraz neodbytnejšie sa mu do hlavy zakrádajú kacírskej myšlienky na zmenu. Aké by to bolo žiť niekde za hranicami ostrova, ktorý nikdy neopustil? Jeho najskôr nesmelé pokusy o výlety sa však nemôžu uskutočniť – akoby mu niekto bránil v slobodnom rozhodovaní a určoval beh jeho života. Satirická komédia austrálskeho režiséra Petera Weira skúma vzťah medzi reálnym životom a svetom televízie, v súčasnosti dosť nejasnú hranicu, ktorá sa dnes nebezpečne vytráca.

Žiť (dráma, Japonsko, 1952)
ČT2, Nedeľa, 22:20

Kendži Watanabe, vedúci oddelenia občianskych záležitostí, po celý svoj život nevyčnieval z radu. Chodil vždy presne, neutrácal a po smrti manželky vychoval jediného syna. Nikdy nebol chorý a nikdy si nebral dovolenku. Pracoval zo všetkých síl ako stroj a nikdy mu nenapadlo, aby uvažoval nad zmyslom svojej práce. Až do dňa, keď je konfrontovaný s faktom, že bolesti žalúdka, ktoré ho trápia už dlhý čas, sú spôsobené nevyliečiteľným štádiom rakoviny. Celkom jednoduchý námet dokázal Akira Kurosawa pretaviť do nečakaného rozuzlenia a pointy, ktorá je o to zaujímavejšia, že je odkrývaná postupne, takže až do konca vždy ostáva časť tajomstva.



.tip .týždňa

Zapomenuté světlo (dráma, ČR, 1996)
ČT1, Nedeľa, 20:00

Príbeh vidieckeho farára, ktorý bojuje so štátnymi úradníkmi aj vyššími cirkevnými predstaviteľmi za záchranu kostola, sa odohráva na konci osemdesiatych rokov. Pre farára Holého predstavuje viera v Boha neotrasiteľnú hodnotu a navyše zápasí s pocitom vlastnej zbytočnosti a bezmocnosti pri stretnutí s chorobou milovanej Marjánky. Rovnako bezmocný je aj pred socialistickým režimom, ktorý arogantne likviduje hmotné aj duchovné hodnoty. Film režiséra Vladimíra Michálka podľa scenára Mileny Jelinek (na motívy prózy Jakuba Demla) získal množstvo cien na významných medzinárodných festivaloch.



.teletipy  .dokumenty:

Veľké európske univerzity: Sigmund Freud vo Viedni
Dvojka, Pondelok, 20:00

Aj druhá najstaršia univerzita s primárne nemeckým vyučovacím jazykom – Viedenská – sa môže pochváliť svetoznámymi absolventmi. Najviac rozruchu vyvolal Sigmund Freud, lekár a neskôr profesor neuropatológie. Keďže veda, ktorej sa chcel venovať, by ho neuživila, začal pracovať v nemocnici s psychiatrickými pacientmi. Využíval hypnózu, až dostal nápad, aby pacient vyrozprával, čo ho tlačí na duši, a tak ho mohol liečiť. Tak sa Freud stal otcom psychoanalýzy. Objavil aj kľúč k nevedomiu, k interpretácii snov. Aj on sa stal terčom nacistického Nemecka, a preto zmenil pôsobisko a odišiel do Londýna.

Židia – dejiny jedného národa
Dvojka, Utorok, 20:05

Nemecký dokumentárny film je expedíciou do 4 000 rokov dlhej židovskej histórie. Začína sa v období, keď Židia žili ako nezávislá etnická skupina na Strednom východe, pokračuje po mnoho storočí a vedie nás cez mnohé krajiny a kontinenty až do súčasnosti. Dokument skúma korene židovského národa a snaží sa odhaliť, ako vznikla monoteistická viera a poskytla základ pre iné monoteistické náboženstvá. Hľadá kľúč k odhaleniu záhad judaizmu na archeologických náleziskách a navštívi centrá kultúry a písomných dôkazov židovskej diaspóry.

Štyri živly
ČT2, Streda, 23:35

Živly máme v našej modernej, technicky a ekonomicky vyspelej spoločnosti spojené hlavne s katastrofami a pohromami. Akoby sme už dávno zabudli, že bez vody, ohňa, vzduchu a zeme by sme neboli ani my. Mladá holandská dokumentaristka Jiska Rickelsová na seba zobrala neľahkú úlohu: pripomenúť nám, že človek a živly k sebe patria od dávnych vekov a že človek napriek svojej inteligencii a umu je stále len obyčajným zrnkom piesku v púšti. Režisérka nás zavedie do rozľahlej ruskej tundry, kde partia hasičov súperí s veľkými požiarmi, do nemeckej uhoľnej bane, na americkú rybársku loď a do kazašského výcvikového kozmického centra, kde tvrdo trénujú adepti na lety do vesmíru.


Míľniky vedy a techniky: Johannes Kepler
Dvojka, Štvrtok, 18:05

Od počiatku dejín sa ľudia zaujímali o beh planét a snažili sa vysvetliť princípy, ktoré ho riadia. Čoskoro prišli na to, že postavenie väčšiny hviezd sa nemení a nazvali ich stálicami. Zvlášť nápadné skupiny hviezd zoskupili do súhvezdí, ktorým sa  pripisoval mytologický význam. Na základe pozorovaní Dána Tycha Brahe dokázal nemecký astronóm a matematik Johannes Kepler vypracovať presný model Slnečnej sústavy. Svojou prácou nezvratne dokázal kopernikovský svetonázor. Hoci sa nedožil uznania počas svojho života, na jeho poznaní je postavený moderný svetonázor, ktorý pretrval dodnes.


Sila umenia: Caravaggio (1)
Dvojka, Piatok, 12:45

Dvojka reprízuje úspešný dokumentárny seriál. Sústredí sa na osem umeleckých diel ako Caravaggiov Dávid a Goliáš, Davidova Maratova smrť alebo Picassova Guernica, aby odhalil históriu vizuálnej obrazotvornosti v priebehu vekov. Kombinácia dramatickej rekonštrukcie a jedinečného štýlu Simona Schamu prenesú diváka späť do času, keď tieto veľké diela vznikali – od vražedného sveta barokového Ríma, paranoidného revolučného Paríža, krviprelievania počas občianskej vojny v Španielsku až po paradoxné päťdesiate roky minulého storočia v New Yorku.
Prvá časť nám predstaví muža menom Michelangelo Merisi di Caravaggio.


Zlatá šedesátá: Drahomíra Vihanová
ČT2 Sobota, 20:00

Odjakživa ju zaujímali tí, čo sa chovali inak ako ostatní. A iná bola aj ona sama. Vyštudovala hudobnú vedu a estetiku a zároveň klavír na konzervatóriu, chcela sa stať klaviristkou, rozum ju však zaviedol na pražskú FAMU. Absolvovala súčasne réžiu so strihom, nakrúcala dokumenty na zákazku, debutovala pochmúrnou Zabitou nedelí (1969). Film šiel okamžite do trezoru, ona ako tvorca bola nežiaduca. Z núdze sa z nej stala vynikajúca dokumentaristka, v hranom filme pokračovala až Pevností (1994) a Zprávou o putovaní studentů Petra a Jakuba (2000). Pokračovanie série dokumentárnych portrétov popredných filmárov Československej novej vlny v réžii Martina Šulíka.

Posledné momenty Titaniku (1/2)
Dvojka, Nedeľa, 21:30

Čo sa naozaj stalo počas posledných momentov pred katastrofou na Titaniku? John Chatterton a Richie Kohler uskutočnili v roku 2005 expedíciu, ktorá mala preskúmať aj miesta vo väčšej vzdialenosti od hlavného vraku lode. Podarilo som im nájsť veľké kusy z dna Titaniku, ktoré pred nimi ešte nikto nedokumentoval. Tento objav prináša nový pohľad, možno nakoniec ešte hrôzostrašnejší, ako bola doterajšia verzia stroskotania. Ponorte sa spolu s nimi do hlbín tajomstva v dvojdielnom americkom dokumentárnom filme.


.tip .týždňa

Veľké ticho
Dvojka, Piatok, 23:00

Kartuziánsky rád je považovaný z jedno z najprísnejších bratstiev v rámci rímskokatolíckej cirkvi. Časť jeho príslušníkov, žijúcich v odľahlom kláštore vo francúzskych Alpách, Grande Chartreuse. Návštevníci a turisti majú zákaz vstupu do areálu budovy a do tejto snímky neexistovali ani žiadne obrazové záznamy, zachytávajúce samotných mníchov. Režisér Philip Groening dostal povolenie na nakrútenie po dlhých 19 rokoch. Podmienky nakrúcania boli prísne, no napriek (alebo práve vďaka) tomu vznikol film, ktorý má všetky atribúty, chýbajúce väčšine súčasnej kinematografickej produkcie a modernému životu: pokoj, ticho, striedmosť...
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite