Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

Neodporúčania
Kým výsledky prvého kola sú známe, ešte nie všetci neúspešní uchádzači o kreslo prezidenta sa vyjadrili, či svojim voličom niekoho odporučia aj v druhom kole. Ešte počas volebnej noci sa k druhému kolu vyjadril predseda HZDS Vladimír Mečiar, ktorého kandidát Milan Melník skončil na piatom mieste. Mečiar sa rozhovoril o „teórii výberu medzi väčším a menším zlom“ a o tom, že ani Iveta Radičová, ani Ivan Gašparovič by neboli dobrým prezidentom. Hoci v priebehu týždňa urobil k Mečiarovi ústretový krok predseda SDKÚ Mikuláš Dzurinda, Radičová, inak podpredsedníčka tejto strany, povedala, že rokovať s Mečiarom nemá v pláne. Kandidátka, ktorá napokon skončila na štvrtom mieste, Zuzana Martináková, pre zmenu odkázala, že ak Gašparovič či Radičová chcú jej podporu, musia ju osloviť. Kým Radičová Martinákovú odmietla, Gašparovič sa vraj ešte nevyjadril. O Martinákovej preferenciách možno niečo hovoria slová v rozhovore pre Hospodárske noviny: „Je veľmi znepokojujúci pomer hlasov občanov maďarskej národnosti, ktorý je pre pani Radičovú zjavný.“ František Mikloško, ktorý skončil na treťom mieste, ešte počas volebnej noci povedal, že nepôjde voliť a že jeho svet a svet Ivety Radičovej, ktorú mal podľa mnohých podporiť, sú rozdielne. Kým Mečiarove a Martinákovej vety veľmi nezaujali, Mikloškove slová vyvolali veľa reakcií v novinách i  na blogoch. SME napísalo, že „kandidát KDS vlastne dal rovná sa medzi Radičovú a Vladimíra Mečiara – v minulých voľbách sa na druhom kole nezúčastnil, lebo mu predseda HZDS spolu s  KDH pripadal zhodne zlý ako jeho niekdajšia dvojka.“ Komentátor HN Róbert Kotian zase písal o omyle, „lebo uprednostniť komunistu pred liberálkou slovami, že Gašparovič predstavuje odchádzajúci svet, je pomýlené v krajine, kde sa pod taktovkou Roberta Fica a Ivana Gašparoviča vracia prednovembrový etatizmus a boľševické maniere.“ O téme veľa diskutovali napríklad blogeri na stránke sme.sk a písalo sa o nej aj na internetovej stránke .týždňa. Predseda KDS Vladimír Palko napísal, že pre jedného nedôstojného oportunistu v Prezidentskom paláci nebude voliť právo na umelý potrat. Kolega Juraj Kušnierik zase napísal, že Mikloškova nepodpora Radičovej ho sklamala a že „vyzerá to tak, že pre Františka Mikloška a jeho volebný tím sú všetci okrem nich samých menším či väčším zlom. Čo sú potom oni? Väčšie dobro? Odkiaľ berú túto pýchu?“
.tg

Lajčák vs. Belousovová
Minister zahraničia Miroslav Lajčák nepriamo skritizoval Annu Belousovovú, podľa ktorej prezidentku nemôže zvoliť „bohatá Bratislava a okresy, kde rozhoduje menšina maďarskej národnosti“. Lajčák reagoval: „Som zásadne proti rozdeľovaniu občanov SR na základe ich etnickej príslušnosti...“ Belousovová mu odkázala, že je nezodpovedné, neprofesionálne a nekorektné, aby takto zasahoval do volebnej kampane.
.eč

Po 21 rokoch
Neokrúhle výročie Sviečkovej demonštrácie si minulý týždeň pripomenuli stovky ľudí s horiacimi sviečkami a modlitbami. Na námestie prišli najmä starší ľudia, ktorí sú pamätníkmi či priamymi účastníkmi Sviečkovej. Prišla aj prezidentská kandidátka Iveta Radičová. Spomínalo sa potom aj na sv. omši v Dóme sv. Martina, ktorú celebroval bratislavský arcibiskup Stanislav Zvolenský.
.eč, SITA

Ficov úlet
Premiér Robert Fico minulý týždeň riadne uletel. Dôchodca a volič Smeru Jozef Ťažiar z Opatoviec nad Nitrou sa na slávnostnom otvorení nového koryta Nitry snažil upozorniť na spôsob, akým prišiel o svoju pôdu. Od premiéra si za to vyslúžil obvinenie, že je plateným aktivistom Ivety Radičovej. Ťažiarovi aj Radičovej sa Fico neskôr ospravedlnil. Mal vraj nepresné informácie. 
.jm

Vyšlo to
Minister spravodlivosti Štefan Harabin môže byť spokojný. Vláda schválila ním navrhované novely zákonov, ktoré viaceré kompetencie v justícii presúvajú z ministra na šéfa Súdnej rady, ktorým je predseda Najvyššieho súdu. Tento post je neobsadený a Harabin nevylučuje, že by sa oň rád uchádzal. Aj po odchode z ministerstva by si tak svoj vplyv v súdnictve udržal.
.jm

Prvá cesta PPP
Minister dopravy Ľubomír Vážny minulý týždeň podpísal so súkromnými investormi prvú zmluvu o verejno-súkromnom partnerstve (PPP) na výstavbu a údržbu časti rýchlostnej cesty R1, ktorá by mala spojiť Nitru s Banskou Bystricou. Štát za stavbu a prevádzku dohodnutých úsekov cesty zaplatí investorom –  firmám Vinci Concessions a ABN Amro Highway – aj s úrokmi 3,47 miliardy eur čiže asi 104,5 miliardy korún. (Viac o PPP v Kritickej prílohe).
.rži



Jozef Ťažiar
Dôchodca je príkladom toho, ako sa správa vláda, ktorá každý deň hovorí o ochrane slabších. Ťažiar sa nakoniec dočkal ospravedlnenia, pretože sa ukázalo, že je voličom Smeru, a nie agentom SDKÚ. Zaujímavé kritérium. Čo sa stane, ak nabudúce bude mať rovnaký problém iný dôchodca, volič opozície?

Mikuláš Dzurinda 
Radičová sa pred druhým kolom vyhranila voči svojmu straníckemu šéfovi, dokonca priznala, že túžila po koalícii SDKÚ-Smer. Taktika je jasná a našepkali ju prieskumy: preč od Dzurindu, hoci aj k Ficovi! Čo na to taký Daniel Lipšic?

Anna Belousovová
Podpredsedníčka SNS vyzvala Ivetu Radičovú na diskusiu na tému jej postojov k vzniku samostatnej republiky. Belousovová tvrdila, že Radičová vedome klamala, keď tvrdila, že bola len za referendum o rozdelení Československej federatívnej republiky a nebola proti vzniku štátu.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite