Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

.časopis .film

.teletipy .filmy:

Manderlay (dráma, koprodukcia, 2005)
Dvojka, Pondelok, 22:10
Alabama, 1933. Kolóna čiernych limuzín plná gangstrov prichádza na plantáž Manderlay, kam ani po sedemdesiatich rokoch čiernym otrokom neprišla správa o zrušení otroctva. Z limuzíny vystúpi mladá Grace, dcéra mocného gangstra a požiada otca, aby jej dal k dispozícii štyroch pištoľníkov a právnika a pod hrozbou násilia začne uplatňovať svoje plány. Jej idealizmus je však čoskoro konfrontovaný s prekvapujúcou realitou. Film kontroverzného dánskeho režiséra Larsa von Triera je druhým dielom plánovanej „americkej trilógie", ktorá je ostrou polemikou s mýtom Ameriky ako krajiny neobmedzených možností.

Paríž, Texas (road-movie, Franc./SRN, 1984)
Dvojka, Utorok, 22:10
Púšťou blúdi muž, ktorý stratil pamäť i reč. Po stretnutí s bratom, ktorého štyri roky nevidel, sa púšťa do dlhého a ťažkého pátrania po stratenej manželke a synovi, s ktorými sa chce usadiť v malom texaskom mestečku menom Paríž. Jeho putovanie, na konci ktorého ho čaká bolestné zmierenie, nie je len hľadaním stratenej rodiny a domova, ale aj seba samého. Slávny film, ktorý Wim Wenders nakrútil podľa scenára Sama Shepherda, je pohľadom európskeho režiséra na americkú spoločnosť a rozklad jej hodnôt. Je  Wendersovým návratom ku klasickej forme rozprávania a bol ocenený Zlatou palmou na MFF v Cannes v roku 1984.

Cudzinec (film-noir, USA, 1946)
ČT2, Streda, 00:45
Vyšetrovateľ Wilson z komisie pre vojnové zločiny pátra po utečenom nacistovi Franzovi Kindlerovi, ktorý sa počas vojny podieľal na genocíde židovského národa a stále verí v nacistické idey. Stopa privedie Wilsona až do pokojného connecticutského mestečka Harper. Kindler tu pôsobí pod menom Charles Rankin ako všetkými rešpektovaný a obľúbený učiteľ v chlapčenskej škole a práve si berie za ženu sudcovu dcéru Mary Longstreetovú. Aby sa vyhol vyzradeniu, zabije bývalého kolegu Meinekeho, ktorý ho vyhľadal. Pátrajúci Wilson tak prichádza o jediného svedka... Orson Welles nakrútil príbeh takmer v hitchcockovskom štýle.

Úkryt (triler, USA, 2002)
Markíza, Štvrtok, 22:25
Rozvedená Meg Altmanová a jej dvanásťročná dcérka Sarah sa nasťahujú do luxusného newyorského domu, ktorého zvláštnosťou je tajná miestnosť. Tú si ako nedobytný úkryt nechal vybudovať predchádzajúci majiteľ. Meg síce podľa návodu zapne bezpečnostný systém, napriek tomu do domu v noci vnikne černoch Burnham a jeho komplic Junior, ktorý si neplánovane priviedol posilu, maskovaného a ozbrojeného Raula. Trojica príde do konfliktu, pretože dom mal byť podľa ich informácií prázdny a v sejfe vnútri úkrytu je až príliš cenný obsah na to, aby to vzdali... Napínavý triler režiséra Davida Finchera.

Káva a cigarety (poviedkový, Jap./USA/Tal., 2003)
Dvojka, Piatok, 23:15
Jim Jarmusch nakrúcal od roku 1986 krátke čiernobiele filmy s jednoduchým dejom: dve či viac postáv v nich popíjajú kávu, fajčia a debatujú na rôzne témy. Hrajú ich známi, zväčša americkí herci a hudobníci, ktorí sa pred kamerou evidentne zabávajú a improvizujú. Najznámejší z filmov s Iggy Popom a Tomom Waitsom dokonca získal Zlatú palmu na MFF Cannes 1993. V roku 2003 sa ich režisér rozhodol doplniť šiestimi novinkami do celovečerného filmu. Len u Jarmuscha môžete vidieť, ako sa herec Bill Murray baví s hiphopermi GZA a RZA, či ako Jack a Meg z kapely White Stripes debatujú o vynálezoch Nikolu Teslu.

Samuraj (akčná dráma, Japonsko, 2003)
Dvojka, Sobota, 22:10
Príbeh filmu sa odohráva v 19. storočí na japonskom vidieku. Slepý masér Zatoichi putuje po krajine od mesta k mestu. V skutočnosti je ale Zatoichi legendárnym samurajom, majstrom umenia meča. Prichádza do mesta ovládaného zločinným gangom a ubytuje sa u chudobnej vdovy. Tu spoznáva aj dve gejše, v skutočnosti brata a sestru v prestrojení, ktorí do mesta prišli pomstiť smrť svojich rodičov. S pomocou Zatoichiho sa im nakoniec podarí zlo potrestať. Film kultového japonského herca a režiséra Takeshi Kitana je poctou žánru samurajských filmov a westernu, ale aj amerických muzikálov. Získal množstvo ocenení po celom svete.

Touha (poviedkový, Československo, 1958)
Dvojka, Nedeľa, 20:00
Režisér Vojtěch Jasný s citom, ale bez pátosu vykresľuje v súlade so štyrmi ročnými obdobiami štyri etapy ľudského života. V prvej poviedke šesťročný chlapec očakáva narodenie mladšieho súrodenca, hrdinka druhej odchádza študovať do Prahy a prvú láska zanecháva v rodnej obci. Tretej poviedke dominuje samostatne hospodáriaca žena, ktorá odmietla vstúpiť do družstva, a v štvrtej syn navštevuje svoju starú matku,  dožívajúcu o samote v dedinskom dome. Po jej smrti sa však kolobeh života môže rozbehnúť nanovo – narodenie vnúčika zvestuje prichádzajúcu jar. Film získal v roku 1959 na MFF v Cannes ocenenie Najlepší film pre mládež.

.tip .týždňa
Slávnosť v botanickej záhrade (komédia, Československo, 1969)
ČT2, Sobota, 21:00
Farebná feéria o potrebe zázraku v ľudskom živote, impresívne očarenie prírodou a radosťou zo života a pohybu. Mozaikovité rozprávanie o krčmárke Márii, večnej neveste, vytrvalo a márne vodiacej k oltáru otca svojich ôsmich dcér Pištu a o Pierrovi, ktorý svojím príchodom naruší pokoj vinárskej dediny Babindola a naučí jej obyvateľov vychutnávať život. Osobitý slovenský režisér, prozaik a výtvarník Elo Havetta sa dožil iba tridsaťšesť rokov a stihol nakrútiť iba dva celovečerné filmy. Tak Slávnosť v botanickej záhrade, ako aj Ľalie poľné (1972) sú však dielami s nezameniteľnou poetikou hravosti a spontánnosti.

.teletipy  .dokumenty:
Veľké európske univerzity: Marie Curie v Paríži
Dvojka, Pondelok, 20:00
Keď kňaz a kráľov spovedník Robert de Sorbon získal pozemok v Latinskej štvrti v Paríži a v roku 1257 na ňom založil školu určenú na výučbu teológie pre chudobných študentov, netušil, že časom to bude jedna z najprestížnejších univerzít na svete. Medzi tých, ktorí svoj osud spojili so Sorbonnou, patrila aj Marie Sklodowska – Curie. Poľka, ktorá v rodnej krajine ako žena nemohla študovať, v Paríži ako prvá žena spravila prijímacie skúšky z fyziky a chémie, neskôr sa tu stala prvou profesorkou fyziky. Najznámejšia vedkyňa získala za objav polonia (spolu s manželom) a rádia dve Nobelove ceny.

Medzinárodný terorizmus po roku 1945 (5)
Dvojka, Utorok, 18:05
Dvadsiaty siedmy jún 1976, Uganda. Francúzsky Airbus A 300 bol počas letu z Tel Avivu v Izraeli do Paríža unesený. Teraz je na letisku v Entebe, vo východoafrickom štáte Uganda. Teroristi, ktorí sa predstavili ako členovia Ľudového frontu za oslobodenie Palestíny, žiadajú prepustenie päťdesiatich troch militantov, zadržiavaných v Izraeli a inde. V čase únosu stojí v čele Ugandy Idi Amin, psychopatický a bezohľadný diktátor. Na obrovský údiv ostatného sveta je na strane teroristov, dodáva im zbrane a poskytuje ich oddielom krytie. Ale Amina aj únoscov čaká veľmi drsné prebudenie.

Náš denný chlieb
ČT2, Streda, 23:10
Pred pár rokmi sa rakúsky režisér Nikolas Geyhlater rozhodol preskúmať, čo sa skrýva za lákavými reklamnými letákmi a obalmi potravín. Zobral si na mušku monotónnu industriálnu výrobu, kde rozdiel pri spracovaní jedného kusu dobytka a jedného jablka je len v trochu odlišnej výrobnej, plne automatizovanej linke, na ktorej sú ľudia zamestnaní len tam, kde už mechanizácia ich ruky nenahradí. Šokujúci pohľad na smrtiacu pásovú výrobu, ktorá na konci „vypľuje” vábivo zabalené produkty, a čoraz viac prenikajúcich informácií o tom, čím a v akých podmienkach sú chované a kŕmené domáce zvieratá, vyvolávajú skutočnú paniku.

Kolobeh „života”
ČT2, Štvrtok, 00:40
Víťazný film MFF v Karlových Varoch 2006, zo súťaže dokumentov dlhších ako tridsať minút. Multimediálny umelec Timo Novotny „zremixoval” snímku Michaela Glawoggera Megacities. Zhruba tretina záberov v tomto filme je prevzatá a prestrihaná z diela prvého, bol využitý aj materiál, ktorý Glawogger nepoužil, navyše dokrútili aj sekvencie z Tokia. Ďalšími „megacities” sú Mexico City, New York, Moskva a Mumbaj. Film by sa dal priradiť ku kategórii esejí o civilizácii, ktoré preslávil Godfrey Reggio. V Kolobehu života sa objavujú konkrétni ľudia a zverujú sa so svojimi osudmi a snami. Samotné zábery varujú bez toho, aby museli zdvíhať prst...

Následky vojen
Dvojka, Piatok, 20:05
Vojna sa v skutočnosti nikdy nekončí. Dokument je nakrútený podľa knihy Donovana Webstera, ktorá získala cenu Gelbert Award. Zaznamenáva osobné výpovede ľudí, ktorí sa podieľajú na odstraňovaní následkov vojen v Rusku, Francúzsku, Bosne a Vietname. Tím skúsených odborníkov riskuje život pri odstraňovaní zabudnutých bômb z I. svetovej vojny pri Verdune. Na Ruskej stepi zberateľ odhaľuje pozostatky takmer dvoch miliónov ruských a nemeckých vojakov. Na začiatku 21. storočia zúri na svete oveľa viac konfliktov než pred sto rokmi. Pri odstraňovaní následkov vojen minulého storočia stojíme pred vážnou otázkou...

Zlatá šedesátá: Lubor Dohnal
ČT2 Sobota, 20:00
O film sa spolu s Ivanom Jandlom, prvým českým držiteľom Oscara a svojím spolužiakom, zaujímal už na strednej škole. Vyrastal v plodnom literárnom a divadelnom prostredí pražskej bohémy. Na FAMU mu bol najbližší Elo Havetta. Jemu, rovnako ako Jurajovi Jakubiskovi, Ivanovi Balaďovi a Jurajovi Herzovi, venoval svoj scenáristický um. Dva roky pôsobil ako dramaturg na bratislavskej Kolibe, začiatkom sedemdesiatych rokov ho však z Československého filmu vytlačili. Po podpise Charty 77 emigroval do SRN, no vrátil sa a v súčasnosti vedie Katedru scenáristiky a dramaturgie na FAMU.

Poklady sveta: Orchon
ČT2, Nedeľa, 18:15
Mongolsko nepatrí práve k turisticky vyhľadávaným krajinám a predsa má čo ponúknuť. Naše predstavy prázdnych púští a plání s občasnými jurtami sú dosť skreslené. Napríklad údolie Orchon s kaňonmi, kaskádami, vodopádmi a okolitou divokou prírodou na hornom toku by sme tu väčšinou nečakali. Na brehoch najdhšej mongolskej rieky, dlhej vyše 1 100 kilometrov, však nájdeme aj množstvo pamiatok. Rozsiahle pastviny na oboch brehoch ukrývajú množstvo historických aj archeologických pozostatkov datujúcich sa až do šiesteho storočia.

.tip .týždňa
Putovanie tučniakov
Dvojka, Sobota, 20:00
Film o živote tučniakov cisárskych, ktorí sa každý rok vydávajú na dlhú a strastiplnú cestu naprieč antarktickým ľadovcom, aby sa mohli rozmnožovať. Hrdinovia odolávajú teplotám hlboko pod bodom mrazu a na každom kroku číhajúcej smrti. Znesením vajíčka sa však útrapy, ktoré musia podstúpiť pri zrode nového života ani zďaleka nekončia – všade naokolo je drsná príroda a zradný antarktický ľadovec. Poetický film francúzskeho režiséra Luca Jacqueta je plný humoru, odvahy, ale aj smútku. Získal množstvo prestížnych ocenení a nominácií, medzi nimi i Oscara v kategórii Najlepší dokument.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite