Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bela a Sebastián

.miroslav Ondřejíček . .časopis .hudba

Ktovie prečo Belle & Sebastian pozná tak málo ľudí. Veď majú všetko. Talentovaných muzikantov, frontmana s nenapodobiteľným hudobným cítením v podobe Stuarta Murdocha, ktorému zas nechýba príbeh v pozadí, vnášajúci do tmy okolo kapely, ako takej, aspoň trochu svetla.

Ktovie prečo Belle & Sebastian pozná tak málo ľudí. Veď majú všetko. Talentovaných muzikantov, frontmana s nenapodobiteľným hudobným cítením v podobe Stuarta Murdocha, ktorému zas nechýba príbeh v pozadí, vnášajúci do tmy okolo kapely, ako takej, aspoň trochu svetla.


Stuart Murdoch mal dvadsať rokov. Bol známy DJ univerzitného rádia v Glasgowe, keď mu diagnostikovali chronický únavový syndróm. Žiadna sranda. Keď sa v dvadsiatich siedmich úplne vyliečený vracia späť do normálneho života, zakladá s kamarátom Stuartom Davidom kapelu s názvom, inšpirovaným chlapcom a jeho psím kamarátom z kníh od Cécile Aubry. Počas rekonvalescencie totiž v sebe objavil vášeň pre skladanie pesničiek takých jednoduchých, ako sa to len dá.
„V tých časoch to bolo pre mňa veľmi zlé. Ako vákuum v živote. Začal som písať pesničky, lebo som nejako potreboval vyjadriť to, čo som cítil,“ prehovoril v jednej z mála možností nahliadnuť do obdobia pred B&S Murdoch. Debut Tigermilk (1996) bol nahratý za tri dni. Dostal podobu vinylu v náklade tisíc kusov a originál sa v súčasnosti považuje za závideniahodný artefakt. Okrem toho, že pomerne presne zadefinoval, kde sa chcú Belle & Sebastian pohybovať, priviedol zoskupenie k zmluve s Jeepster Records, čo zas priviedlo Stuartov k tomu, že začali brať kapelu vážne. K Belle & Sebastian sa pripájajú Stevie Jackson (gitara, spev), Isobel Campbell (violončelo, spev), Chris Geddes (klávesy), Richard Colburn (bicie) a Mick Cooke (trúbka).

Akustická gitara, akoby naschvál odfláknutý spev, jednoduchá basa, základné bicie, často infantilné aranžmá odrážajúce hľadanie toho správneho zvuku, ponuré texty a tie najlepšie pesničky, aké sa v tom čase na trhu dali nájsť. Dvojka If You're Feeling Sinister (1996), pred nahrávaním ktorej sa ku kapele pripája Sarah Martin (violončelo, vokály) prináša „zvyšky“, ktoré sa nedostali na debut. Sú plné melanchólie. Všetky, dokonca aj tie na prvý pohľad veselšie skladby, sú v svojej podstate smutné a dokonalo reflektujú obdobie a príčinu svojho vzniku. Nasledujú tri EP-čky Dog on Wheels (1997, skladby z obdobia úplných začiatkov), Lazy Line Painter Jane (1997, nahrané v kostole, kde Stuart Murdoch žil a pracoval) a 3.. 6.. 9 Seconds of Light (1997) a po nich tretí album The Boy with the Arab Strap (1998). Ten rovnako, ako aj nasledujúce Fold Your Hands Child, You Walk Like a Peasant (2000) posúvajú kapelu k prepracovanejším a zvukovo plnším aranžmánom. Stuart Murdoch už nie je jediným autorom skladieb, ale stále ostáva najsilnejšou osobnosťou kapely. Prichádzajú noví fanúšikovia, čo okrem iného znamená opodstatnenosť následného celosvetového turné, ale pravdepodobne aj odchod dvoch dôležitých členov (Stuart David sa začal venovať sólovému projektu Looper a Isobel Campbell je ďalej aktívna v The Gentle Waves od roku 2003) a čert vie, či náhodou nie aj koniec spolupráce s Jeepster Records. Kapela sa vrhá na soundtrack k výbornému filmu Storytelling (2002), ktorý viedol k zmluve na štyri albumy s renomovaným vydavateľstvom Rough Trade.
Zatiaľ čo Stuarta Davida  nahradil Bobby Kildea, v prípade Isobel Campbell sa kapela rozhodla nikoho nového nehľadať. Radšej sa sústredili na to, aby si obhájili svoje miesto v novom vydavateľstve. Podarilo sa to lepšie, ako by mohol ktokoľvek predpokladať. Dear Catastrophe Waitress (2003) ukázal, ako sa dajú zabehnuté chodníčky prejsť iným spôsobom a vôbec sa pri tom nezablatiť. Prvýkrát sa k produkcii dostal človek mimo kapely a Belle & Sebastian zamieňajú melanchóliu za optimizmus. Zoskupenie dosahuje každým albumom vyššiu popularitu a opäť mieri na celosvetové turné. Hneď po návrate sa púšťajú do nahrávania zatiaľ posledného nového materiálu. The Life Pursuit (2006) pohlcuje po prvom počutí, lebo Stuart Murdoch sa vypracoval na absolútneho majstra svojho umenia. Jeho nové skladby nemajú jedinú nepremyslenú sekundu a hoci to už má s atmosférou If You're Feeling Sinister pramálo spoločné, stále dobre viete, čože to práve počúvate.
Radosť zo života, ktorá srší z každého gesta Stuarta Murdocha, pôsobí veľmi upokojujúco. Má za sebou ťažké veci, zrejme v ňom zanechali stopy, ktoré on naplnil talentom. Z Belle & Sebastian vytvoril jednu z najosobitejších kapiel histórie. Možno ich nepozná až tak veľa ľudí. Ale tí, ktorí túto škótsku kapelu poznajú, sa nevedia dočkať nového albumu. A koncertov.

Autor je redaktor exitmusic.org.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite