Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Udalosti doma

. .časopis .udalosti

Momentky z

Momentky z kampane
Volebná kampaň pred prvým kolom prezidentských volieb nepriniesla žiadne veľké prekvapenia. Niekoľko momentov však predsa len stálo za pozornosť. Kandidátka Iveta Radičová si svojimi vyjadreniami na tému interrupcií a výrokmi o tom, že morálka je vecou dohody spoločnosti, privodila kritiku viacerých katolíckych duchovných. Aj keď Konferencia biskupov Slovenska nevydala pre veriacich žiadne odporúčanie, koho voliť, niekoľko vysokopostavených cirkevných hodnostárov otvorene podporilo Františka Mikloška. Radičová sa však v každom prípade dostala do situácie, že v kampani sa musela vyjadrovať k otázkam, ktorým by sa v inej situácii najradšej vyhla.
Prehliadnuť sa určite nedala ani taktika tejto prezidentskej kandidátky osloviť aj voličov Smeru. V rozhovore pre denník Pravda Radičová povedala, že podobne ako s KDH vie nájsť spoločnú reč aj so stranou Smer a nevidí dôvod, prečo by na ňu Robert Fico nemohol zmeniť názor. „Nie je to tak dávno, čo bol pán prezident Gašparovič ako politik pre pána premiéra absolútne neprijateľný,“ povedala Radičová pre Pravdu. Premiér to, samozrejme, nemohol nechať len tak. Jeho strana reagovala vyhlásením, že im je trápne, ako sa kandidátka SDKÚ snaží votrieť do ich priazne. Ich kandidátom je Gašparovič a žiadne „pre ženu nevhodné spôsoby“ na tom vraj nič nezmenia. Keďže túto taktiku Radičová pred druhým kolom pravdepodobne vystupňuje, od Roberta Fica sa ešte môže dočkať rôznych výrokov.
Za pozornosť určite stojí aj výkon Františka Mikloška, ktorý z pozície outsidera predviedol dôstojnú volebnú kampaň. Ako jediný z kandidátov pripomenul prezidentovi Gašparovičovi jeho minulosť a v televíznej debate ho vyzval, aby sa vyjadril o vylúčení poslanca Gauliedera z parlamentu a únose syna bývalého prezidenta Michala Kováča. Gašparovič tvrdil, že za vylúčenie nehlasoval, načo ho viaceré denníky takmer okamžite usvedčili z klamstva. Súčasný prezident hlasoval za uznesenie, ktorým parlament zobral na vedomie, že poslanec František Gaulieder sa vzdal funkcie poslanca, teda de facto podporil jeho vylúčenie z parlamentu.
Za povšimnutie stojí ešte jedna vec. Prezidenta bude môcť v prvom kole voliť 8 300 Slovákov vo väzení, ale ani jeden Slovák v zahraničí.
.jm

Prežije?
Na Ústavnom súde sa začalo konanie vo veci zrušenia Špeciálneho súdu, o ktoré sa usiluje minister Harabin a HZDS. Pojednávanie má pokračovať v máji, vtedy možno padne aj rozhodnutie. Obžalovaní, ktorých prípady práve rieši Špeciálny súd, preto naťahujú svoje procesy a dúfajú, že po prípadnom zrušení Špeciálneho súdu sa ich procesy opäť obnovia. A čas bude tak príjemne plynúť...
.eč

Nesúhlasia
Sudcovská rada Najvyššieho súdu odmietla návrh novely zákona o sudcoch a prísediacich, ktorým sa viacero kompetencii v justícii prenáša z ministra na šéfa Súdnej rady. Je verejným tajomstvom, že o post predsedu Najvyššieho súdu a tým de facto šéfa Súdnej rady má záujem Štefan Harabin. Podľa rady je takáto zmena potrebná, ale možno ju dosiahnuť len otvorením ústavy. 
.jm

Obvinený Kotleba
Polícia obvinila bývalého vodcu Slovenskej pospolitosti Mariána Kotlebu z  podpory a propagácie skupín smerujúcich k potláčaniu práv a slobôd. Kotlebu, ktorý je stíhaný na slobode, zadržali počas zhromaždenia nacionalistov po tom, čo do mikrofónu zakričal pozdrav „Na stráž". Za pozdrav „česť práci“ u nás nehrozí nič, i keď sme oba totalitné režimy postavili mimo zákona.
.tg

Recesia?
Ekonomická kríza čoraz ťažšie dolieha na slovenskú ekonomiku, ktorej výkon je do veľkej miery závislý od silného exportu. Odhady sa rôznia: kým napríklad VÚB v poslednej prognóze hovorí o nulovom raste, Unicredit banka prognózuje 0,5-percentný pokles HDP. Isté je, že klesnúť z vyše 10-percentného rastu z predvlani na nulu alebo pod ňu nie je veru veľmi mäkké pristátie.
.rži

Málo peňazí
Agentúra ARRA zverejnila výsledky svojho prieskumu, podľa ktorého sa slovenské a vysoké školy výrazne líšia najmä v oblasti výskumu a v publikačnej činnosti. Slovenské vysoké školy majú podstatne menej peňazí na výskum. Máme síce viac doktorantov, ale túto formu štúdia dokončí u nás menej študentov ako v Čechách. Najlepšie sa vo vedeckej oblasti darilo podľa ARRA Fakulte chemickej a potravinárskej technológie STU.
.eč



Volič / Prvé kolo prezidentských volieb si slovenský volič mohol pekne užiť. Mal na výber dostatok rôznorodých kandidátov, vybrať si mohol kresťan, liberál i komunista, dokonca boli k dispozícii aj pohľadné blondínky. Bola to príjemná voľba, o dva týždne bude menej veselo.

František Gaulieder / Tento nenápadný poslanec, ktorý sa rozhodol opustiť klub HZDS, a preto ho pokútne zbavili mandátu, sa dostal do histórie slovenského parlamentu. Kým tu bude generácia politikov, ktorí sa podieľali na tomto akte, netreba jeho meno zabudnúť.

Marián Janušek / Minister výstavby si môže vydýchnuť, nástenkový tender sa tak skoro neskončí. Kauzu si prehadzujú Najvyšší kontrolný úrad s Úradom pre verejné obstarávanie. Úrady odmietajú podozrenie, že kontrolu naťahujú pre prezidentské voľby. Kontroly trvajú už tri mesiace.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite