Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti svet

. .časopis .udalosti

Opäť školský masaker Nemecko stuhlo hrôzou. Sedemnásťročný Tim Kretschmer vtrhol v

Opäť školský masaker
Nemecko stuhlo hrôzou. Sedemnásťročný Tim Kretschmer vtrhol v  mestečku Winnenden do budovy strednej školy, kde v dvoch triedach spustil streľbu a zabil deväť žiakov a troch učiteľov. Neskôr na úteku, ktorý trval asi dve hodiny, zastrelil ešte troch náhodných okoloidúcich a napokon, keď ho dostihla polícia, namieril zbraň proti sebe. Nemci podobný školský masaker nezažili prvýkrát. Pred siedmimi rokmi zastrelil 19-ročný Robert Steinhäuser na gymnáziu v Erfurte, ktoré predtým navštevoval, 16 ľudí a následne sám seba. Aj Kretschmer chodil na školu vo Winnende, na rozdiel od Steinhäusera ju však úspešne absolvoval a mal učňovské miesto. Viditeľne otrasená riaditeľka školy hovorila na tlačovej konferencii o Timovi ako o normálnom, nenápadnom chlapcovi.  „Nevieme to pochopiť,“ povedali nemeckým novinárom všetci, ktorí chlapca poznali. Jeho bývalý tréner stolného tenisu ho označil za „pokojného, vyrovnaneného, ctižiadostivého“ chlapca, ktorý pochádzal z usporiadaných rodinných pomerov. Jeho otec bol zámožný podnikateľ a okrem iného aj člen miestneho streleckého klubu, kam občas chodil aj s Timom, s ktorým mali pre zbrane spoločnú vášeň. Otec mu dokonca v pivnici ich honosného domu zriadil aj malú strielňu. Práve z jednej zbrane z otcovej bohatej zbierky, ktorá nebola zaistená v trezore, Tim vraždil. Dá sa vôbec nájsť vysvetlenie tohto šialeného činu? Tima Kretschmera s podobnými páchateľmi spájajú isté podobnosti: rád sa oddával násilným videohrám, podľa policajtov však išlo o hry, aké sa dajú nájsť v domácnostiach tínedžerov celkom bežne. Rodičia vraj naňho nemali veľa času, i keď z iných svedectiev vyplýva, že rodinné vzťahy boli dobré. Jeden z Timových kamarátov uviedol, že Tim mohol mať všetko, čo si zmyslel. Bol vraj samotár, v médiách sa objavili aj špekulácie, že bol na škole šikanovaný. Podľa inej špekulácie ho do amoku mohla priviesť nešťastná láska, čo má vysvetliť fakt, prečo zastrelil toľko dievčat. Dôležitou informáciou je, že Tim bol viackrát u psychológa, čo jeho rodičia tajili pred všetkými vrátane jeho sestry. Tápajúci novinári si pripomenuli slová bývalého nemeckého prezidenta Johannesa Raua, ktoré zazneli krátko po masakri v Erfurte: „Nemali by sme sa pokúšať o prekrytie našej bezradnosti zdanlivo jednoduchými vysvetleniami. Mali by sme si priznať: Tomuto činu nerozumieme.“
.mh

Eurokonzerva
Britskí konzervatívni poslanci Európskeho parlamentu opustili košiar Európskej ľudovej strany, keďže ich už dávnejšie trápi centralizmus Únie. Rozhodli sa založiť novú stranu, zatiaľ pod názvom Európski konzervatívci. Nutne však do nej potrebujú ako členov poslancov aspoň zo 6 krajín – a očakávajú ich z Česka, Poľska, Pobaltia, Balkánu, Talianska a Švédska.
.mg

Lepšie ako zlé
Americký prezident Barack Obama sa rozhodol oživiť americký optimizmus a vyhlásil, že ekonomická situácia USA nie je až taká zlá. „Nič nie je nikdy také dobré ani také zlé, ako sa vraví,“ vyhlásil na stretnutí s podnikateľmi vo Washingtone. Ešte nádejnejšie znelo jeho tvrdenie, že nechce „míňať viac peňazí vlády“ a netúži ani „rozšíriť rolu vlády“. Fajn predsavzatie, len či sa v balíčkoch a stimuloch už dávno nerozpustilo...
.mg

Odborníci
Čínske úrady sa boja, že by sa im nový dalajláma, vybratý tým súčasným, nemusel páčiť. Tak vydali vyhlásenie, že dalajlámovskú reinkarnáciu musia potvrdiť. „Výber ďalšieho dalajlámu musí prebehnúť presne podľa historických konvencií, aj s potvrdením od Pekingu, inak ho Čína neuzná,“ vyhlásil premiér regionálnej vlády Tibetu. Aj na reinkarnáciu majú súdruhovia odborníkov.
.mg

Prísne tajné
Europoslanci navrhujú zaviesť kategóriu prísne tajných dokumentov. Cieľom je, aby dokumenty, ktoré by mohli poškodiť záujmy EÚ alebo členských štátov, mohli byť utajené až na 30 rokov. Návrh by sa mal stať programom Komisie a nadchádzajúceho švédskeho predsedníctva. Zaobíde sa ešte Brusel bez tajnej služby? V záujme priblíženia sa k občanom, samozrejme.
.jd
 
Základne sem-tam
Najskôr sa Južné Osetsko ponúklo ruským vojskám ako domov na 99 rokov – na vybudovanie pohraničných stráží. Na rovnaké časové obdobie povolí Rusom budovanie vojenských základní. Potom sa gruzínski predstavitelia vyjadrili, že ak by chceli Američania mať svoje základne u nich, nebudú sa priečiť a povolia aj tranzit amerických jednotiek do Afganistanu. Nuž, kto je malý, musí sa spriateliť s niekým veľkým.
.mg



Benedikt XVI. /
Pápež v liste nemeckej biskupskej konferencii vysvetlil, že pri zrušení exkomunikácie biskupov z Bratstva svätého Pia X. došlo k pochybeniam: napríklad názory popierača holokaustu, biskupa Richarda Williamsona, mali byť prešetrené skôr.

Bernard Madoff /
Wallstreetske eso Bernard Madoff sa priznal k megapodvodu. Jeho dosiaľ zistených obetí bolo takmer 5-tisíc a objem peňazí, ktoré od nich Madoff vybral, 65 miliónov dolárov. Hrozí mu úhrnný trest 150 rokov.

George W. Bush /
Pamätáte si ešte, ako iracký novinár zaútočil topánkou na amerického prezidenta počas tlačovej besedy v Bagdade? Hoci sa stal týmto činom známy on, aj jeho topánka, iracký súd minulý týždeň rozhodol, že za to pôjde na tri roky do väzenia.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite