Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenský Mníchov

.boris Ažaltovič . .časopis .hudba

Edita Grúberová a Pavol Bršlík zažiarili v hlavných úlohách mníchovskej inscenácie Donizettiho Lucrezie Borgie.

Edita Grúberová a Pavol Bršlík zažiarili v hlavných úlohách mníchovskej inscenácie Donizettiho Lucrezie Borgie.


Nestáva sa často, aby dve z hlavných úloh spievali na jednej z najstarších a najlepších operných scén sveta dvaja Slováci. Mníchovčanmi milovaná Edita Grúberová premiérovo naštudovala rolu Lucrezie Borgie v rovnomennej opere Gaetana Donizettiho. Nádherný koloratúrny soprán tejto opernej divy a vycibrená technika strhli publikum už v prvom dejstve a skandovanie a potlesky sprevádzali prakticky všetky jej árie. Výborne sa cítila vo všetkých polohách a tvárach Lucrezie Borgie – milujúcej, trpiacej aj pomstychtivej.

Mladý 29-ročný Pavol Bršlík sa predstavil v úlohe jej syna Gennara. Mimoriadne nadaný tenorista spieval len svoju druhú hlavnú úlohu v opere predverdiovského bel canta a premiéru zvládol napriek čiastočnej zdravotnej indispozícii výborne.
Lucrezia Borgia sa hrala v Mníchovskej opere po viac ako sto rokoch. Vedenie divadla zverilo réžiu Christofovi Loyovi, režisérovi roka 2008, ktorý použil minimalistickú scénu, aby, ako uvádza v bulletine k opere, nechal väčší priestor fantázii diváka a aby sa hudba stala dominantnejším prvkom. Celý dej sa tak odohráva takmer na prázdnej scéne, ktorá je ukončená panelom s menom hlavnej hrdinky, ktorý počas celej opery takmer nepozorovateľne opúšťa scénu, aby na jej pozadí na konci melodrámy ostala len čierna tma. Pred touto scénou s pár stoličkami sólisti a zbor skôr spievajú ako hrajú travičský príbeh Lucrezie Borgie.
Operu hudobne naštudoval obľúbený operný dirigent Bertrand de Billy. Využíval citlivo a obratne melodickú bohatosť, dramatickosť aj gradáciu diela. Hudba nádherne dokresľovala charaktery postáv – milujúcu Lucreziu v árii o synovi Gennarovi Com'? bello, šialenstvo manžela Lucrezie dona Alfonza, ktorý ju núti otráviť Benátčanov, aj Pavlom Bršlíkom bravúrne zaspievanú áriu Di pescator ignobile. Okrem mužského zboru Bavorskej štátnej opery treba oceniť aj výborný výkon mezzosopranistky Alice Coote v role Maffia Orsiniho, najmä v nezabudnuteľnom opileckom prípitku Il segreto per esser felice.
Opera sa končí, na rozdiel od naštudovania bratislavskej Opery SND, nádhernou áriou pre soprán Era desso il figlio mio, v ktorej Lucrezia oplakáva smrť syna, ktorú nechtiac zavinila. Nasledoval frenetický potlesk. Edita Grúberová sa opakovane musela viac ako 20 minút vracať pred publikum, ktoré vzdávalo hold svojej opernej dive.

Gaetano Donizetti, Lucrezia Borgia, Bavorská štátna opera, Mníchov, premiéra 23. februára 2009.

Autor je milovník opery.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite