Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Udalosti doma

. .časopis .týždeň doma

Ide do tuhého
V piatok sa začala oficiálna kampaň pred prezidentskými voľbami. Uchádzači o post hlavy štátu Ivan Gašparovič, Iveta Radičová, František Mikloško, Zuzana Martináková, Dagmar Bollová, Milan Sidor a Milan Melník môžu počas dvoch týždňov, ktoré do volieb zostávajú, oslovovať voličov osobne či prostredníctvom bilbordov, rozhlasu a televízie. 
Iveta Radičová začala kampaň tlačovou konferenciou, na ktorej predstavila svoje základné tézy. Za prioritnú výzvu v medzinárodných vzťahoch považuje riešenie finančnej a energetickej krízy. V domácej politike považuje za dôležité zdravotníctvo, vzdelávanie a nájomné bývanie. Radičová tiež v narážke na dosluhujúceho prezidenta povedala, že „po starom to už nejde“ a dozrel čas na zmenu. Kandidátka si takisto myslí, že možno už nastala vhodná doba, „keď by dôvodom nezvolenia za prezidenta nemuselo byť pohlavie.“ Do kampane sa zapojil aj Ivan Gašparovič. Prezident vyrukoval s bilbordmi a plagátmi, na ktorých pózuje s premiérom Robertom Ficom. Na bilbordoch je nápis „Spolu pre Slovensko. Jozef Grapa z Gašparovičovho tímu nevylúčil, že kandidát by sa v niektorých regiónoch mohol objaviť na reklamných plochách aj spolu s predsedom SNS Jánom Slotom. Zuzana Martináková chce zase ponúknuť občanom SR nezávislého prezidenta a „považuje za veľmi zlé, ak sa súčasný boj a politický zápas opozície a koalície prenesie do Prezidentského paláca.“ Na tlačovke povedala, že svoju najväčšiu devízu v porovnaní s inými kandidátmi vidí v nezávislosti.
Okrem oficiálnej kampane prišli minulý týždeň aj nové výsledky preferencií. Podľa agentúry MVK by v prvom kole získal najviac hlasov Ivan Gašparovič (48,6 %), druhá by skončila Iveta Radičová (33,3 %) a tretia Zuzana Martináková (7,1 % hlasov). Pri takomto výsledku by do druhého kola postúpili Gašparovič a Radičová. Na otázku „Ktorý z týchto dvoch kandidátov je pre vás v druhom kole volieb prijateľnejší?“ označilo 56,5 % rozhodnutých voličov Gašparoviča. Podľa odhadov by sa na prvom kole mohlo zúčastniť 34 až 41 percent voličov. Podľa šéfa MVK Pavla Haulíka, ktorého citovalo SME, z prieskumu vyplýva, že by očakávanými výsledkami volieb mohla veľmi silno zatriasť malá účasť. „Čím výraznejšie víťazstvo dosiahne Gašparovič v prvom kole, tým menej budú jeho voliči voliť v druhom kole, lebo budú mať pocit, že je to vyhrané,“ povedal sociológ.
.tg

Stop
Okamžite zastaviť výstavbu fabriky na výrobu zatepľovacieho polystyrénu vyzvala deti Jána Slotu, podnikajúce  v slovensko-beninskej spoločnosti Slovben, žilinská radnica. Stavebný úrad má totiž podozrenie, že sa v tomto prípade stavia načierno. Spravodajcovia zo Žiliny však hlásia, že na stavbe je napriek tomu čulý ruch. Slotovci sa tak ľahko zastaviť nedajú, majú to v génoch.
.eč, SITA

Maďarom ani dejepisy
Minister školstva Ján Mikolaj poctivo napĺňa agendu SNS. Zakázal používať doterajšie dejepisy na maďarských gymnáziách, v ktorých bolo rozšírené učivo o dejinách maďarského národa. Mikolaj vyhlásil, že sa maďarské deti budú učiť z rovnakých učebníc ako slovenskí žiaci, dejepisy budú len preložené do maďarčiny. Vraj kvôli reforme, aspoň vieme, na čo ju bolo treba.
.eč, SITA

Dzurindu neriešia
 Generálna prokuratúra nebude riešiť trestné oznámenie premiéra Roberta Fica na svojho predchodcu Mikuláša Dzurindu. K podobnému záveru prišla už predtým aj špeciálna prokuratúra. Fico navrhoval, aby bol Dzurinda stíhaný za ohováranie. Nepáčili sa mu Dzurindove výroky o tom, že sa obohatil na kúpe vinice. Prokurátori dospeli k záveru, že Dzurinda nespáchal trestný čin.
.jm

Poslanci v kine
Opozícia so svojou snahou o mimoriadnu schôdzu venovanú kríze narazila na obštrukcie vládnej koalície. Koaliční poslanci znemožnili otvorenie schôdze, načo predseda parlamentu Pavol Paška preložil schôdzu na tento týždeň. Podpredseda parlamentu za SDKÚ Milan Hort vzápätí vyrukoval s netradičnou iniciatívou. Zvolal spoločné rokovanie opozičných poslaneckých klubov do parlamentnej kinosály.
.jm

Miliardy železnici
Nákladná železničná doprava (Cargo) má problémy, ktoré vláda rieši „návratnou finančnou výpomocou“ v sume 236 miliónov eur, teda asi 7,1 miliardy korún. Bez vízie a pri súčasnom štýle fungovania Cargo svoju situáciu len ťažko môže zlepšiť, je preto naivné čakať, že peniaze vráti. Keď Fico bojoval proti predaju Carga, tvrdil, že ide o sliepku znášajúcu zlaté vajcia. Namiesto miliárd od investora musí teraz tú „sliepku“ kŕmiť miliardami z našich vrecák.
.rži


 
Jozef Šesták
Bývalý diplomat a politik vyhral súd nad Ústavom pamäti národa. Podľa súdu nikdy nebol agentom Štátnej bezpečnosti, hoci v archívoch je zaevidovaný ako agent. Šesták má dokonca aj previerku NBÚ. Ktorý agent ŠtB ju ešte nemá, nech sa hlási u pána Blanárika.

Jozef Rydlo
Poslanec NR SR za Slovenskú národnú stranu Jozef Rydlo vyše roka neoprávnene poberal vo Švajčiarsku invalidný dôchodok. Podľa SME to potvrdil švajčiarsky prvostupňový súd. SNS verdikt nezaujíma. Spor vyvolal Rydlo po tom, čo mu švajčiarska sociálna poisťovňa vlani rentu stopla.

Miroslav Šatan
Slovenskému útočníkovi Pittsburgu Pinguins hrozí, že túto sezónu si v NHL už nezahrá. Manažér klubu ho preradil do farmárskeho mužstva. Pittsburg chce tak získať platový priestor na doplnenie mužstva. Namiesto Šatana už angažoval útočníka Billa Guerina.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite