Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Teletipy

. .časopis .film

.teletipy .filmy:

Nechajte maličkých... (dráma, Dánsko, 2004)
Dvojka, Pondelok, 22:10
Komorná dráma rozpráva príbeh o ťažkých citových stratách a sile manželských pút. Britt a Claes prežívajú po smrti svojej malej dcéry hlbokú manželskú krízu. Nedokážu prekonať bolesť ani sa deliť o smútok. Ich priatelia sa im snažia pomôcť, ale všetko márne. Život doposiaľ spokojného manželského páru sa rozbil na márne kúsky a obaja na to reagujú po svojom. Ani jeden z manželov nedokáže nájsť východisko z bludného kruhu, takmer spolu nekomunikujú a zdá sa, že nedávna tragédia zničila všetko, čo ich kedy spájalo. Dokážu zúfalí manželia k sebe nájsť cestu a začať odznova? Film nakrútila režisérka Paprika Steenová.

Falošný pohyb (road-movie, SRN, 1975)
Dvojka, Utorok, 22:10
Film známeho nemeckého režiséra Wima Wendersa je aktualizáciou Goetheho románu Wilhelma Minstera roky učňovské, ktorý do scenáristickej podoby pretavil popredný rakúsky spisovateľ, dramatik a zároveň Wendersov dvorný scenárista Peter Handke. Poetický road-movie o hľadaní samého seba a význame negatívnych skúseností pre život je príbehom mladého Wilhelma, ktorý sa túži stať spisovateľom, a tak sa vydáva na cestu naprieč Nemeckom, počas ktorej dúfa, že sám seba lepšie spozná, že nájde sám seba. Druhý film z Wendersovej voľnej trilógie cesty získal v roku 1975 dohromady šesť nemeckých národných filmových cien.

Jazero zabudnutia (dráma, USA, 1999)
ČT2, Streda, 00:50
Bývalý rybár Joe sa po dávnej tragédii už neodváži vyplávať na more a živí sa v pokojnom aljašskom mestečku nezáživným, ale bezpečným organizovaním osláv. Počas jednej svadobnej noci spozná speváčku z miestneho baru Donnu, s ktorou sa začne zbližovať. Donna je matkou dospievajúcej dievčiny Noelle, ktorá svojho otca nikdy nespoznala, s matkou si nerozumie a má sklony k sebaubližovaniu. Už aj tak zložitý vzťah všetkých troch sa ešte viac skomplikuje, keď do miesta príde Joeov nevlastný brat Bobby a až na spoločnom výlete jachtou prezradí, že sa zaplietol s narkomafiou, dlhuje jej veľké peniaze a sú mu v pätách zabijaci...

Kačacia sezóna (komédia, Mexiko, 2004)
ČT2, Štvrtok, 23:20
Je nedeľa, 11.00 a Flamova matka musí niekam odísť. Zdá sa, že Flama a Moko majú pred sebou nedeľu snov – prázdny byt, Playstation, kokakolu a pizzu. Teda až do chvíle, keď vypadne prúd. Jeden panelákový byt, štyria mladí, traja z nich ešte deti a nekonečná nedeľa, to je priestor, v ktorom debutujúci mexický režisér Fernando Eimbecke rozohral svoju horúcu tínedžerskú komédiu, ktorá oslovila divákov po celom svete. Čas, keď štyria hrdinovia čakajú, kým opäť zapnú elektrinu a oživia umelý svet všetkých ich barličiek a pomocníkov, sa stane z pôvodne nenúteného zabíjania nudy jednou z najzaujímavejších chvíľ ich doterajších životov.

Nie som blázon (dráma, USA, 1994)
ČT1, Piatok, 22:55
Asi nikto nie je v mestečku North Bath taká zložitá osobnosť, ako Donald „Sully“ Sullivan. Stále sa tu množstvo vecí točí okolo neho. Dokáže ešte poriadne zamotať ženám hlavu, rovnako ako nedá nikdy dopustiť na svojich priateľov, na druhej strane však vie byť aj neobyčajne tvrdý a počas okamihu poriadne naštvať policajtov či príbuzných... Film nakrútený podľa románu Richarda Russoa je príbehom o láske, tolerancii a nádeji, ktoré by nemali chýbať v žiadnom živote. Režisér Robert Bentom o ňom povedal, že „je aj pôsobivým príkladom, ako rozumné bláznovstvo môže mať liečivé účinky“.

Agent bez minulosti (akčný triler, USA/ČR/SRN, 2002)
JOJ, Sobota, 15:35
Jednej búrlivej noci vyloví talianska rybárska loď z mora muža, skôr mŕtveho ako živého. V chrbte má guľky a pod kožou štítok s číslom bankového konta v švajčiarskej banke. Nič viac. Keď sa mu konečne vráti vedomie, nedokáže o sebe svojim záchrancom nič povedať. Trpí úplnou stratou pamäti. Postupne zisťuje, že ovláda bojové umenia, dohovorí sa v niekoľkých jazykoch a že si poradí s každou zbraňou. To signalizuje veľmi nebezpečnú minulosť. Ale kto a prečo ho chcel zabiť, si vybaviť nedokáže. Svieži špionážny film režiséra Douga Limana je novšou verziou televízneho filmu Agent bez mena s Richardom Chamberlainom v hlavnej úlohe.

Rozvedená žena (komédia/dráma, USA, 1978)
ČT2, Nedeľa, 22:35
Erika pracuje v newyorskej umeleckej galérii v Soho, býva s manželom Martinom na Manhattane a starosti o rodinu a ich pätnásťročnú dcéru Patti ju dostatočne napĺňajú. Pomerne pokojný život Eriky sa zrúti, keď jej Martin po šestnástich rokoch spoločného spolužitia nečakane oznámi, že nutne potrebuje zmenu. Tou zmenou je v skutočnosti mladá žena, do ktorej sa zamiloval a preto žiada o rozvod. Erika sa cíti nielen podvedená, ale zdá sa jej, že všetky zmeny spojené s novým životom neunesie. Film, ktorý ponúka hlbší pohľad do života a problémov súčasnej ženy, napísal a nakrútil režisér Paul Mazurski.

.tip .týždňa
Nikdo se nebude smát (tragikomédia, Československo, 1965)
ČT2, Sobota, 21:00
Odborný asistent Akadémie výtvarných umení Karel Klíma žije bezstarostný život. Je úspešný v práci aj u svojej mladej milenky Kláry, ktorá sa práve nasťahovala do jeho podkrovného bytu. Jedného dňa mu však príde list od akéhosi pána Zátureckého, ktorý urguje odborný posudok svojej štúdie o Mikolášovi Alešovi. Klíma nemôže rukopis nájsť, a tak Zátureckého odbije vyhýbavým listom. Netuší, ako veľmi si tým zavaril. To, čo bolo na začiatku drobnou lžou, teraz pomaly začína ovplyvňovať celý jeho život. Snímka podľa poviedky Milana Kunderu sa stala celovečerným debutom scenáristu a režiséra Hynka Bočana.



.teletipy  .dokumenty:
Veľké európske univerzity: J. R. R. Tolkien v Oxforde
Dvojka, Pondelok, 20:00
Dlhý zoznam vynikajúcich absolventov Oxfordskej univerzity, jednej z najstarších a najrenomovanejších univerzít na svete, obsahuje mnoho známych mien, ktoré sa angažovali v  politike, vede, medicíne či literatúre. Medzi nimi bol aj J. R. R. Tolkien, ktorý bol tridsaťštyri rokov profesorom jazykov na tejto univerzite. Svetoznámym spisovateľom sa stal vďaka svojim dielam Hobit a najmä knihe Pán prsteňov. Pre neutíchajúcu popularitu a vplyv jeho diel Tolkiena považujú za otca modernej fantastickej literatúry. V nemeckom dokumentárnom filme spolu navštívime miesta, kde Tolkien tvoril a učil.

Michelangelo
ČT2, Utorok, 15:55
Bol presvedčený o tom, že „v každom kameni je ukrytá socha“. Veľký renesančný umelec, sochár, maliar, architekt a básnik. Po ročnom štúdiu vo Florencii ho Donatellovov žiak Bertoldo di Giovanni zasvätil do sochárskeho remesla, vzápätí vytvoril svoje prvé diela. Na dvore Lorenza Mediciho sa rozvíjal aj jeho básnický talent. Po smrti Lorenza Nádherného v roku 1492 opustil Michelangelo Florenciu, nejaký čas býval v Bologni a až v roku 1492 sa na pozvanie generála Riaria odobral do Ríma, kde vznikli ďalšie jeho významné diela. V roku 1497 dostal objednávku na Pietu pre Baziliku sv. Petra vo Vatikáne. V roku 1508 začal maľovať slávne fresky na strop Sixtínskej kaplnky.

Tajomstvo dávnych liečiteľov: Staroveký Rím
ČT2, Streda, 23:55
Tá túžba je taká stará, ako ľudstvo samo – túžba po súlade so silami prírody, večnom živote, po kráse a vnútornej harmónii. Voda je zdrojom celého života. Už starí Rimania vedeli s vodou zaobchádzať priamo geniálne – objavili a jej liečivé schopnosti, vážili si ju a vedeli ju využívať. Bormio leží na starej rímskej ceste vedúcej cez talianske Dolomity. Horúca tu geotermálna voda prúdi pohorím už od samého začiatku existencie zeme. Rimania začali tieto pramene využívať už pred viac ako dvoma tisícročiami. Kúpali sa tu, relaxovali a liečili.

Egon Bondy
Dvojka, Štvrtok, 11:10
Slovenský dokumentárny film o bývalom nočnom strážnikovi Národného múzea v Prahe, básnikovi, spisovateľovi, filozofovi a postave československého literárneho undergroundu. Jeho diela vychádzali v Samizdatoch a až po novembri 1989 sú prístupné aj širokej verejnosti. Po rokoch v Prahe a Telči sa na protest proti rozdeleniu Československa usídlil v Bratislave, prijal slovenské občianstvo a slovenčina sa stala aj jeho literárnym jazykom. O jeho životných osudoch, priateľoch, názoroch na filozofiu, je aj tento dokumentárny film.

Euromaxx – Architektúra (9)
Dvojka, Piatok, 18:00
Mario Bellini a jeho syn Claudio tvoria mimoriadne úspešný tím z Milána. Získali si meno nábytkom, no teraz sa zameriavajú skôr na architektúru. Mladý dizajnér Matthew Humphries dokázal to, o čom iní len snívajú. Počas stáže v slávnej automobilke Morgan navrhol nový model. Šéfom sa náčrt zapáčil a znamenal raketový štart Matthewovej kariéry. Švédska textilná dizajnérka Fanny Aronsenová vie v interiéri využiť látky a dodať mu tak osobitý šarm. Švajčiarsky nožík sa zrodil v roku 1884 ako robustný nožík pre vojakov. Po druhej svetovej vojne si nožík obľúbili aj civilisti. V súčasnosti sa na svete každoročne predá 25 miliónov kusov.

Zlatá šedesátá: Jan Kačer
ČT2, Sobota, 20:00
Od úlohy partizána Pavla v Kadárovom a Klosovom filme Smrť si říká Engelchen (1963), sa stal Jan Kačer hereckou ikonou vtedajšieho československého filmu. V rokoch 1965 – 1975 bol členom Činoherního klubu, divadla úzko spätého s poetikou filmovej novej vlny. Predstaviteľ často úplne protikladných charakterových vlastností vo filmoch E. Schorma, H. Bočana, A. Máši, F. Vláčila, V. Vorlíčka a V Gajera. Počas normalizácie bol vytlačený z Prahy, k väčším filmovým úlohám sa dostal znovu od konca 80. rokov, v súčasnosti pôsobí v divadle, televízii a venuje sa charitatívnym akciám.

Titova cesta
ČT2, Nedeľa, 20:55
Juhoslovanský prezident Josip Broz-Tito bol určite jednou z najvýraznejších politických osobností 20. storočia. Hrdina oslobodeneckého boja proti nemeckej okupácii sa na dlhé roky stal hlavou socialistického štátu, na ktorý Moskva nemala priamy vplyv, čo mu zaistilo nenávisť Stalina aj väčšiny jeho vazalov a nasledovníkov, na druhej strane však rešpekt a sympatie za železnou oponou. Napriek relatívnej slobode však bol aj juhoslovanský model socializmu cestou do slepej ulice. Mladej slovinskej režisérke Janje Glogovac, absolventke FAMU, sa podarilo nakrútiť svedectvo, ktoré Titovu osobnosť vykresľuje z nezvyčajných uhlov.

.tip .týždňa
Darwinova nočná mora
Dvojka, Sobota, 20:00
Najdôležitejším zdrojom príjmu v Tanzánii je export rýb – konkrétne okúňa nílskeho, ktorý bol v šesťdesiatych rokoch nasadený do Viktoriinho jazera, kde celkom zničil pôvodný ekosystém. Kým domáci obyvatelia hladujú, do Európy a do Japonska denne letecky putuje viac ako 500 ton týchto rýb. Na spiatočnej ceste lietadlá často ilegálne dovážajú zbrane, pomocou ktorých sú potom živené vojenské konflikty v Afrike. Hoci sa film známeho dokumentaristu Haralda Saupera sústredí na mikrokozmos na pobreží Viktóriinho jazera, veľmi naliehavo vypovedá o globálnych problémoch súčasného sveta.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite