Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Volím Ivetu

.ondrej Dostál . .časopis .téma

Ivetu Radičovú aj Františka Mikloška považujem za dobrých kandidátov.

Ivetu Radičovú aj Františka Mikloška považujem za dobrých kandidátov.

Keby som prezidentské voľby vnímal ako referendum o postoji spoločnosti k otázkam ochrany života pred narodením, volil by som Mikloška. Nemyslím si však, že voľby možno redukovať na referendum o potratoch. Nechcem zľahčovať dôležitosť tejto otázky, ale pre mňa sú prezidentské voľby predovšetkým súčasťou zápasu o tvár Slovenska. O to, či má byť Slovensko slobodnou spoločnosťou, právnym štátom, krajinou s demokratickou politickou kultúrou a pevnou súčasťou Západu. Alebo krajinou, kde štát čoraz viac zasahuje do života občanov. Krajinou, kde politici otvorene porušujú pravidlá, zneužívajú moc a za svoje korupčné správanie sa už ani nehanbia. Krajinou, kde predseda vlády verbálne posiela opozíciu za mreže, útočí na podnikateľov a novinárov a netají sa sympatiami k diktátorským režimom.

Prezidentské voľby nebudú rozhodujúcou bitkou v tomto zápase, ale určite budú dôležitým stretom. Nie je jedno, či v Prezidentskom paláci bude aj ďalších päť rokov reprezentant ficoizmu, podporovaný vulgárnym slotovským nacionalizmom, a bývalý mečiarovec. Alebo bude prezidentom niekto, kto bude hájiť demokratické princípy, poukazovať na prešľapy vládnej moci a nastavovať jej kritické zrkadlo. A verím tomu, že takou hlavou štátu by bola tak Radičová, ako aj Mikloško. V zápase o tvár Slovenska totiž stoja na jednej strane.
Ale aj v prípade, že v tejto bitke bude tá naša spoločná strana porazená, z hľadiska ďalšieho priebehu celého zápasu nie je jedno, či to bude debakel, alebo výsledok vyrovnaného súperenia. Preto som bol od začiatku presvedčený, že je správne, aby v týchto voľbách opozícia postavila spoločného kandidáta. Myslel som si to v čase, keď ho ešte len hľadala, dokonca som k tomu verejne nabádal. Musel by som si preto šliapať po jazyku, keby som teraz tvrdil niečo iné.
Nebudem presviedčať voličov Františka Mikloška, aby v prvom kole volili Ivetu Radičovú. Fero je iste dobrá voľba a keby sa dostal do druhého kola s Gašparovičom on, neváham ani sekundu a dám mu svoj hlas. Pre ďalšie smerovanie tejto krajiny však považujem za dôležité a správne, že sa väčšina opozície rozhodla ísť do týchto volieb spoločne a zhodnúť sa na kandidátke, ktorá vzbudzuje nádej, že v zápase o tvár Slovenska dokážeme byť súčasnej vládnej moci vyrovnaným súperom.
Preto volím Ivetu.

podpredseda Občianskej konzervatívnej strany
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite